Conclusie. Even samenvattend: wat kost een caravan per jaar? Wij raden aan om rekening te houden met gemiddelde kosten van zo'n € 500,00 tot € 900,-per jaar. Natuurlijk is dit helemaal afhankelijk van uw eigen situatie en wij adviseren u dan ook graag persoonlijk.
Linnengoed (bed, keuken, douche) ligt standaard in de caravan. Wat droog spul als wasmiddel en koffiefilters ook. Spelletjes, servies, etc. blijft ook in caravan.
Onmisbaar is de correcte inhoud van je besteklade, zoals flesopener, blikopener, kurkentrekker, diverse spatels en opscheplepels... Ook onmisbaar is een voorraadje waxinelichtjes, niet alleen gezellig, maar bij stoomuitval o zo handig!
Voor een knusse sfeer kun je je tent of caravan inrichten met dekens en kussens. Kies voor een leuke print of een felle effen kleur. Denk naast stoelkussens ook eens aan bijvoorbeeld sierkussens, ook voor de kids! Dekens zien er en leuk uit en zijn fijn om s avonds als het afkoelt lekker onder te zitten.
Uw caravan heeft een MTM van meer dan 750 kg
U bent verplicht om uw caravan in te schrijven. Vul hiervoor het formulier 'Aanvraag tot Inschrijving' (roze formulier) in en stuur het naar de DIV (Directie Inschrijvingen van Voertuigen).
Als je een nieuwe caravan hebt gekocht ben je niet verplicht om voor de caravan een verzekering af te sluiten. Voor schade die je aan anderen toebrengt met jouw caravan ben je verzekerd met: De verplichte WA-autoverzekering: als je caravan is gekoppeld aan jouw auto. Ook ben je verzekerd als de caravan losschiet.
Voor een kampeerauto is de motorrijtuigenbelasting voor een tijdvak van 3 maanden een kwart van de belasting die u moet betalen voor een personenauto.
Wanneer caravan kopen? Ik denk dat u hierbij het beste kunt kiezen voor het najaar. Dealers weten dan precies wat ze het voorliggende seizoen hebben verkocht en vaak hebben ze op dat moment nog wel een aantal modellen die ze graag willen verkopen. Uiteraard geeft dat u extra onderhandelingsmogelijkheden.
Omdat je voor de meeste caravans geen wegenbelasting betaald heeft het ook geen zit om deze te schorsen. Alleen grote bakbeesten , caravans met een gewicht van boven de 3500 kilo die ook wegenbelasting betalen en APK plicht hebben kun je wel schorsen.
Neem als je op vakantie gaat altijd een goed gevulde EHBO koffer mee. Een aantal zaken die je echt niet mag vergeten zijn: aspirines, diarreeremmers, norit, een insectenbeet pomp, pleisters en verband, een pincet, schaartje, anti muggenspray, en een thermometer. Denk natuurlijk ook aan je persoonlijke verzorging.
De beste manier om de caravan waterpas te krijgen is door het wiel op te hogen. Dat kan je doen met een oprijkeg, wielkrik, plankjes of een Flat Jack. Het enige waar je dit nooit meer doet zijn de stabilisatiesteunen! Deze zijn hier niet voor gemaakt en zorgen voor een tordering van de caravan.
Zware spullen vervoeren wij bij voorkeur in de kofferbak. Vooral als we wat langer reizen, houden we eigenlijk altijd de achterruit vrij, zodat de chauffeur goed uitzicht heeft. Dit is echt geen overbodige luxe hebben we al een paar keer op de snelweg ervaren. De dakkoffer hebben we inmiddels afgezworen.
Een caravan die je achter je auto trekt, is automatisch meeverzekerd via je WA-verzekering. Dat betekent dat schade die je toebrengt aan een ander (bijvoorbeeld bij achteruit parkeren) is gedekt.
Als uw caravan goed onderhouden is, heeft u daar op de camping geen zorgen over. Het advies is om elke twee jaar een BOVAG Onderhoudsbeurt te doen, zodat u zeker weet dat uw caravan, vouwwagen of camper in goede conditie blijft.
Van de levensduur van de hedendaagse caravan valt nog niet veel te voorspellen, over een jaar of 10 kunnen we pas de balans opmaken. Zie bijvoorbeeld LMC en Elddis en Sprite. Maar de 'gewone' caravans zoals Hobby, Knaus, Tabbert, Adria, Fendt, Bürstner, Dethleffs en Eriba voldoen ook nog steeds goed.
De kosten van een Bovag caravan keuring, hangt af van wat er uit de keuring komt. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 150-300 euro. De kosten hangen uiteraard ook af van de staat van uw caravan en of u periodiek de keuring doet.
Een aanhangwagen of caravan heeft een eigen kenteken nodig als deze zwaarder is dan 750 kilo (toegestane maximummassa). Is de aanhanger lichter, dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhanger trekt.
Wanneer je op reis gaat met een caravan is het van belang om te weten of je auto deze mag trekken. Dit staat in de meeste gevallen vermeldt op je kentekenbewijs. Daar staat op wat je auto geremd en ongeremd mag trekken. Geremd betekent met een aanhanger die een eigen remsysteem heeft, zoals de caravans dat hebben.
Maak een einde aan de schoenenchaos in de caravan
Maar er is zelden een schoenenrek. Dus wat te doen met deze rondslingerende chaos? Idee 1: Je hangt een plastic organizer of (zelf genaaid) tafelzeil op of naast de deur. In de zakken van de organizer kun je de schoenen individueel of per paar laten verdwijnen.
Maak van een camper of caravan een klein thuis voor je vakantie. Kleed het gezellig aan, houdt er wel rekening mee dat de ruimte klein is. Kies daarom voor kleine en minimalistische decoratie. Hang lampjes op en leg een vloerkleedje neer.
Willekeurig inladen van uw camperbus of camper
De algemene regel om het gewicht goed te verdelen is: plaats zware spullen onderaan en lichte bagage bovenaan. Zo wordt het zwaartepunt van de camper(bus) naar beneden verplaatst, wat de rijstabiliteit verbetert.