Als er reeds een nitrietpiek is, moeten er onmiddellijk maatregelen getroffen worden, om de aquariumbewoners optimaal te beschermen. Als directe hulp is bijvoorbeeld de sera Nitrit-minus een goed hulpmiddel. Het verwijdert per dosering tot 1,5 mg/l nitriet en kan tot het 5-voudige gedoseerd worden.
Nitriet (NO2)
Aanbevolen waarde: 0,0 mg/l. Vanaf 0,5 mg/l dodelijk. Net als ammoniak is nitriet buitengewoon giftig. Het blokkeert het zuurstoftransport in het bloed (ook bij mensen) en heeft een innerlijke verstikking tot gevolg.
Het duurt in de regel meestal 11-14 dagen totdat er voldoende bacteriën aanwezig zijn om het giftige Nitriet in onschadelijk Nitraat om te zetten. Deze zogeheten "nitrietpiek" zal dus even moeten worden afgewacht, voordat er dieren in het aquarium worden geïntroduceerd.
Door veel te verversen kan de Nitriet uit de vijver worden gehaald. Regelmatig meten is van belang om te kijken of de concentratie Nitriet in het water toe of afneemt. Eventueel kan het toevoegen van Zout aan het water (2kg/m3).
Het is dus zaak dat u de nitrietwaarde in de vijver onder de 0,2 milligram per liter houdt. Uiteraard is het zaak uw vijverwater te controleren op een te hoge aanwezigheid van nitriet. Testen is en blijft heel belangrijk.
Nitriet is een tussenproduct dat ontstaat bij de afbraak van uitwerpselen van je vissen. Vissen maken ammoniak aan. De bacteriën in je filter maken daar vervolgens nitriet van. Uiteindelijk wordt dit weer omgezet in het minder schadelijke nitraat, wat door je aquariumplanten wordt opgenomen.
Nitriet giftig voor vissen
Nitriet is niet direct giftig voor vissen. Maar indirect wel! Nitriet bindt zich namelijk aan de rode bloedlichaampjes van de vis en daardoor wordt het voor de vis moeilijk om zuurstof tot zich te nemen.
Conclusie: ververs de eerste week 3x 50% van het water en bouw dit geleidelijk af naar 1x in de week 50%. Je zult zien dat de planten (en vaak ook de vissen) waterverversingen super vinden. Je bak zal er ook veel frisser bij staan.
Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het zuurstofgehalte in bloed verminderd kan worden. Ook kan onder bepaalde omstandigheden nitriet omgezet worden in waarschijnlijk kankerverwekkende nitrosamines.
De aanwezigheid van nitriet in de urine duidt op een bacteriële infectie in de urionewegen. Het is belangrijk om te weten dat niet alle bacteriën in staat zijn om nitriet te produceren. Dit betekent dat afwezigheid van nitriet een bacteriële urineweginfectie niet kan uitsluiten.
Aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)
Voor nitriet heeft het Scientific Comittee for Food (SCF, de voorloper van de EFSA) een ADI van 0,07 mg/kg lichaamsgewicht vastgesteld. Dat staat gelijk aan 4,9 mg nitriet per dag voor een volwassene van 70 kilo.
Een gezonde NO3-waarde is maximaal 20mg/liter. Te veel nitraat kan giftig zijn voor je vissen en andere aquariumbewoners – maar alleen in extreme hoeveelheden. De kans dat de nitraatwaarde zo hard stijgt dat het giftig wordt, is normaal gesproken relatief klein.
De meeste hobbyisten beginnen een nieuw aquarium door het te laten draaien als een gefilterd verwarmd aquarium met dagelijks voer gedurende 4 tot 8 weken. Dit heet “indraaien” van het aquarium. Meestal kun je dit het beste doen zonder vissen in het aquarium.
Wanneer je je filter schoonmaakt en je de sponsen en biomedia met water afspoelt verdwijnen er een hoop bacteriën door het putje. Het is daarom aan te raden om na iedere schoonmaakbeurt van je filter even wat bacteriën toe te voegen.
De lever breekt 90% van de aangevoerde ammoniak af tot het afvalproduct 'ureum'. Dit wordt voor een groot deel via de nieren uitgescheiden.
Cl, de chloor waarde van uw aquariumwater. Het leidingwater bevat vaak chloor en dit komt bij een nieuwe inrichting en bij het verversen van water in het aquarium terecht. Chloor is voor de slijmhuid van de vis in een geringe dosis al een bijtende stof.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Nitraat en groenten
In de factsheet is een lijst opgenomen van groenten die veel nitraat bevatten, namelijk: andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, alle soorten sla, snijbieten, spinazie, spitskool, venkel, waterkers en de reeds genoemde rode bieten.
Voor het onderhoud van een natuurlijke leefomgeving, voeg je best ieder seizoen bacteriën toe aan je vijver. Dat doe je tijdens het voorjaar, vanaf het ogenblik dat de temperatuur boven de 12° C stijgt. Na iedere onderhoudsbeurt van jouw vijver, voeg je opnieuw de gepaste hoeveelheid micro-organismen toe aan de vijver.
Een eiwitafschuimer is een vorm van voornamelijk mechanische filtratie. Er wordt fysiek vuil gescheiden van water. Eigenlijk hetzelfde idee als een zeef, je zeeft grof vuil uit het water. Bij een eiwitafschuimer ligt het proces alleen net wat complexer, doordat je lucht gebruikt om opgelost vuil fysiek te filteren.
Het filter fungeert als het hart van je vijver, om ervoor te zorgen dat ammoniak, nitriet en nitraten worden afgebroken. Een tricklefilter, ook wel druppelfilter genoemd, is vooral bedoelt voor biologische filtratie en blinkt daar als geen ander in uit.