Om sorbetijs smeuïger te maken wordt er ook wel eens een rauw eiwit toegevoegd. Zorg er dan voor dat het eiwit is stijfgeklopt en voeg nog zo'n 50 gram suiker toe. Meng het eiwit bij het ijsmengsel als het bijna ijs is geworden.
Sorbet bevat ongeveer dezelfde ingrediënten als een waterijsje, maar kan ook vruchtenextracten, wijn en gedestilleerde dranken bevatten. Om een sorbet een fruitsorbet te mogen noemen moet er minstens 25% eetbare delen fruit in de sorbet zitten. Voor citrusvruchten is dit 15%. Twee bolletjes sorbet bevatten 110 kcal.
Sorbetijs wordt meestal gemaakt van vruchtensap of vruchtenpuree, water en suiker. Je kunt ook een sorbet maken van drank, zoals dit sorbetijsje van 'blanco de verano'. Wanneer er room wordt toegevoegd aan het mengsel in plaats van water, heet een sorbet een 'sherbet'.
Sorbetijs wordt gemaakt van water, suiker en vruchtenpuree/vruchtensap en/of vruchtenaroma. Soms wordt er wel een beetje melk of room toegevoegd voor een smeuïgere structuur. Een sorbetijsje levert per bol van 50 gram, 9 tot 10 gram suiker (iets meer dan twee suikerklontjes) en geen verzadigd vet.
Het verschil tussen roomijs en sorbetijs
De naam verklapt het al een beetje: in roomijs zit room, in sorbetijs nooit. De smaak van roomijs is vaak rond, zacht, vol en romig. De smaak van sorbet laat zich het beste omschrijven door de woorden fris en fruitig.
Sorbet bevat naast water en suiker ook vruchtenextracten, (gearomatiseerde) wijn of andere dranken. Een fruitsorbet bevat minstens 25 % fruit. Sorbet bevat weinig tot geen vetten maar wel (fruit)suikers. Eén bol sorbet (50 g) levert gemiddeld 55 kcal.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
“Doordat het geheel geen vet bevat, maar enkel suikers, telt het ijsje minder calorieën dan roomijs. Eén gram vet is in sorbet goed voor zo'n 9 calorieën, terwijl één gram suiker er 'slechts' 4 heeft. Bij roomijs zit je al snel aan 100 kilocalorieën voor één bolletje, bij een sorbet mag je ongeveer de helft rekenen.”
Een sorbet is een ijsgerecht zonder vet of eierdooiers. Hierdoor is sorbetijs broos en smelt het sneller dan roomijs. De basisingrediënten van sorbet zijn vruchtensap, een alcoholische drank en suikerstroop.
IJs behoort tot de gefermenteerde producten. Dit betekent dat jouw lichaam moeilijk verteerbaar voedsel hierdoor gemakkelijker kan opnemen. De goede bacteriën in zulke producten kunnen stoffen die je spijsvertering belasten, afbreken.
Traditioneel wordt in de Franse keuken sorbet gegeten tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht, om de smaak in de mond te neutraliseren; tegenwoordig echter ook daar veelal als nagerecht.
Sorbetijs hoort fruit en suiker te bevatten en is vaak plantaardig. De meeste supermarkten hebben een ruim aanbod sorbetijs. In de meeste ijssalons waar men het ijs zelf maakt, zijn veel variaties 100% plantaardig sorbetijs te verkrijgen. Denk aan frambozen, bosbessen, meloen, passievrucht, mango, perzik, citroen, etc.
Nederlands (Wordt uitgesproken als 'sorbèt' (met 't').)
Sorbetijs is ijs dat gemaakt is van vruchten en suiker, zonder room of melk. Dit is een heerlijk fris toetje. Het is de perfecte oplossing voor mensen met een melkallergie.
Nee, keizer Nero heeft het waterijsje niet uitgevonden. En de 'sorbet' die de Franse koningin Catharina de' Medici in de 16de eeuw serveerde, was waarschijnlijk een gekoelde drank, en niet de fruitige ijsbereiding die wij kennen.
Bij de bereiding van roomijs is het van belang dat het ijs tijdens het invriezen in beweging blijft: er moet dus zo vaak mogelijk geroerd worden. Parfait daarentegen wordt ook wel 'stilstaand ijs' genoemd en hoef je dus niet continu te roeren, maar kan zo in de vriezer gezet worden om op te stijven.
Een sorbet bestaat in Nederland uit een hoog glas met ijs, vruchtjes, limonade, slagroom en een wafeltje. De woord sorbet is ontstaan uit het Arabische woord sharab of sarab. S(h)arab verwijst naar een koude, gezoete niet-alcoholische drank in de Arabische landen.
Afvallen en ijsjes eten
Wie willen afvallen en voor minder calorieën kiest, kan het beste gaan voor waterijs of sorbetijs. Een waterijsje bevat meestal zo'n 40 calorieën en een bolletje sorbetijs bevat ook 40 calorieën. Wie voor yoghurtijs kiest, gaat flink omhoog in het aantal calorieën: een bolletje telt 70 stuks.
Welke ijsjes minste suiker? Waterijsjes zijn de beste keus. Die bevatten namelijk geen vet en vaak minder suiker dan chocolade-, room- of yoghurtijs. En daardoor minder calorieën.
Op zoek naar ijs dat rijk is aan eiwitten? Kies dan voor Melt! Met slechts 326 tot 362 calorieën en ongeveer 24 gram proteïne is dit merk een super goede vervanger van 'gewoon' ijs.
Er zit 0,1 gram vet in 1 schaaltje (100 gram) sorbetijs, waarvan 0 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.