Wanneer er te droge lucht wordt ingeademd nemen de longen minder zuurstof op. Water verdampt snel in droge lucht en dus ook in keel en longen, waardoor de keel uitdroogt. Dit kan klachten zoals droge hoest en keelpijn tot gevolg hebben. Wanneer er veel stof in de woning aanwezig is kunnen de klachten verergeren.
Uit een droge lucht halen je longen minder zuurstof, waardoor er ook minder zuurstof is voor de rest van je lichaam. Je keel en longen drogen ook sneller uit, omdat er geen water in de lucht zit. En niet alleen jij kunt last krijgen van klachten. Ook je huisdieren krijgen een droge keel en laten haar los.
Droge lucht is op den duur niet gezond. De slijmvliezen drogen uit en het lichaam verliest vocht. Dit leidt uiteindelijk tot hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, omdat de longen minder zuurstof kunnen opnemen.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Droogte treft vooral de ogen, huid en slijmvliezen. Het veroorzaakt klachten zoals brandende ogen, knipperen, wazig zien, jeuk op de huid, eczeem tegen droge huid, bloedneuzen en droge hoest. Ziekten worden overgedragen door verschillende pathogene micro-organismen - vooral virussen, bacteriën en schimmels.
Hoe weet ik of het te droog is? Doorgaans is de lucht in huis in de winter te droog. De relatieve luchtvochtigheid is ongeveer 30%, terwijl 50 tot 60 procent ideaal is. Wanneer je last krijgt van een droge hoest, droge ogen, hoofdpijn of de andere symptomen is het waarschijnlijk dat de luchtvochtigheid te laag ligt.
In het ideale geval ligt de luchtvochtigheid tussen 30% en 60%, maar als deze onder de 30% ligt wordt de lucht in huis te droog. Als je weet hoe je de vochtigheidsgraad kunt meten, kun je de situatie beter in de gaten houden en actie ondernemen.
De ideale vochtigheid ligt rond de 40-50%, zeker in de slaapkamer. De vochtigheidsgraad is er echter vaak veel hoger omwille van de indeling van het huis. Vaak is de slaapkamer direct verbonden met de badkamer of doucheruimte.
Een luchtbevochtiger in je slaapkamer zorgt voor een betere gezondheid en slaap. Dit doet het apparaat door droge lucht aan te pakken en de luchtvochtigheid op aangenaam niveau te houden. Veel huizen hebben te maken met te droge lucht. Dit heeft impact op je gezondheid en leidt tot vervelende klachten.
De ideale luchtvochtigheidsgraad in huis ligt tussen de 40 en de 60 procent. In de slaapkamer is 40 tot 50 procent luchtvochtigheid het beste. Toch ligt de luchtvochtigheidsgraad er vaak hoger, omdat de badkamer in veel huizen rechtstreeks met de slaapkamer is verbonden.
Een waterbakje aan de verwarming: bron van schimmels en bacteriën. Een aantal waterbakjes aan de verwarming hangen kan de luchtvochtigheid inderdaad enigszins verhogen, doordat er dan water verdampt. Het effect is echter minimaal. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Twente in Enschede uitgezocht.
Weather Pro vind ik de beste weer app (IOS + Android). Daar staat de luchtvochtigheid bovenaan (Rel. vocht.): Op deze apps zie je de luchtvochtigheid van BUITEN dus.
Omdat het in de winter koud is, zit er dus ook minder waterdamp in de lucht. De koude lucht in huis wordt opgewarmd door de verwarming. De lucht binnen in huis blijft alleen droog, omdat er geen extra vocht in de ruimte wordt gebracht.
Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, onttrekt de omgeving water aan je huid. Ook kunnen je longen minder zuurstof uit de lucht die je inademt opnemen. Hierdoor kunnen astma, psoriasis en allergieën verergeren. Onze luchtbevochtiger helpt om de luchtvochtigheid te verhogen en zo je huid en lichaam gezond te houden.
Soms kan een luchtbevochtiger echter meer kwaad dan goed doen. Gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door een luchtbevochtiger zijn onder andere allergieën, astma flair-ups, hoesten, griepachtige symptomen en long- en sinusinfecties.
Klachten door droge lucht
Ook het kriebelhoestje dat vaak wordt weggewuifd als winterverkoudheid kan een symptoom zijn, net als gebarsten en droge lippen en hoofdpijn die maar niet weg wil gaan.
Behandeling. Als je een droge hoest hebt die 'hoog' zit, kan het drinken van met name thee of water helpen deze te verminderen. Ook honing en het zuigen op dropjes kunnen de klachten verminderen. Bij een diepe prikkelhoest kan een hoestmiddel helpen.