Om de was in huis sneller te laten drogen, kun je vóór het wassen een paar voorzorgsmaatregelen nemen. Kies op je wasmachine een programma dat de kleren op de hoogst mogelijke snelheid centrifugeert. Hoe minder restvocht de kleren binnenin hebben als ze opgehangen worden, hoe minder vocht ze aan de omgeving afgeven.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Truien en vesten verliezen snel hun vorm
We raden je dan ook aan om deze kledingstukken zoveel mogelijk liggend te laten drogen. Om het droogproces te versnellen en de vorm van het kledingstuk onbeschadigd te laten is het aan te raden om een handdoek op het kledingrek te leggen.
Ook het droog föhnen of droog strijken van een overhemd wordt afgeraden. De hitte die van een föhn of strijkbout af komt kan er namelijk voor zorgen dat het overhemd krimpt.
Zo duurt het drogen van je was in de wasdroger al snel anderhalf tot 2 uur, waar het in de zomer buiten in 45 minuten helemaal droog kan zijn. Ook bespaar je tijd als je je was buiten ophangt, je hoeft dan namelijk een stuk minder te strijken.
Heb je veel was, regent het buiten en heb je weinig plek of gelegenheid voor ventilatie? Het kan enorm helpen een gewone ventilator (dus zonder warmte) op je wasrek te richten en zacht aan te zetten, je was droogt een stuk sneller!
Windkracht: De wind zorgt ervoor dat het vocht uit de kleding wordt geblazen. Wanneer het flink waait, zal je was sneller drogen. Temperatuur: Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller je wasje zal drogen. Tijd: In het najaar zal het langer duren voordat het vocht uit je kleding verdwijnt.
- Hoewel een warmtebron (zoals de zon) een geweldige manier is om de kleding te drogen, moet je het wasgoed altijd een paar meter uit de buurt van een open haard, radiator, boiler of oven hangen.
Hang je wasgoed op
Ook binnen kun je je wasgoed snel drogen zonder droger. Je kunt dit binnen het beste doen met hangende wasrekken. Hang deze bijvoorbeeld aan de deur. Op die manier hangt je was hoog en dat is nuttig omdat warme lucht opstijgt: je kleding komt in de warme luchtcirculatie.
Schoon filter en condensor
Wanneer de condensor vies is, kan het vocht niet uit de warme lucht worden gehaald. Dit zorgt ervoor dat je was niet meer goed wordt gedroogd. Een slechter droogresultaat kan ook ontstaan door een verstopt pluizenfilter, doordat de lucht niet vrij door het filter kan stromen.
Eén lading natte was bevat ongeveer twee liter water. Als u die was binnenshuis laat drogen - op een droogrekje of op een warme radiator - komt dit vocht vrij in de kamer. Daardoor verhoogt het vochtgehalte in die kamer met ongeveer 30%. Dat kan gezondheidsrisico's meebrengen.
Voor sommige stoffen kunt u beter andere droogtechnieken toepassen. Liggend drogen wordt sterk aanbevolen om te voorkomen dat de stof vervormt. Voor kwetsbare stoffen, zoals zijde, kunt u uw kledingstuk ook op een handdoek leggen die u vervolgens oprolt om uit te wringen zonder de vezels uit te rekken.
Is het niet mogelijk om de was buiten te drogen, kies dan zo mogelijk voor een warm vertrek in huis, waar u goed kunt ventileren of liefst een raam kunt openen. In een koud vertrek of een ruimte zonder ventilatiemogelijkheid verdampt vocht veel minder snel en neemt het drogen veel langer in beslag.
Binnen drogen? Gooi daarna je ramen open! Drogende was zorgt voor vochtige lucht en vochtige lucht is moeilijker te verwarmen dan droge lucht. Om dat vocht weer uit de lucht te krijgen, zijn er twee opties: nadat de was (eindelijk) droog is het raam openzetten en ventileren (waardoor het binnen nog kouder wordt).
Wasgoed drogen kon op verschillende manieren, afhankelijk van het weer. Bij regen moest men binnen drogen.De meeste mensen droogden het over een staand rekje dat rond de kachel werd gezet.Ook werd de was wel aan het plafond te drogen gehangen.
De was buiten drogen als het koud is, kan zeker. Al is het wel handig om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Vooral wanneer er een zachte wind staat, droogt je was prima, al kan het wel iets langer duren dan in de zomer.
Liggend drogen
Leg je natte wollen trui op een droge, schone handdoek en rol die op als een bonbon. Zo druk je het water er zachtjes uit. Ontrol en leg je trui te drogen op een nieuwe droge, schone handdoek.
De wind en zon halen op een natuurlijke manier alle onfrisse en synthetische geurtjes uit de was waardoor het heerlijk fris zal ruiken. De uv-straling van de zon doodt ook nog eens alle bacteriën én het maakt je witte was nog witter! Maar pas wel op, wol en zijde kan bij direct zonlicht verkleuren.
Wanneer we de was ophangen dan speelt luchtvochtigheid een grote rol. Op een zonnige dag kan de was al met 30 tot 45 minuten droog zijn. Een simpele redenatie is “hoe lager de luchtvochtigheid, hoe sneller de was droogt” ofwel hoe minder vocht in de lucht hoe sneller de was droog is.
Kies dan bollen van wol of vilt. Deze zijn ook een stuk stiller dan de plastic variant. De ballen zullen tijdens het drogen wat van vorm veranderen, omdat ze het vocht opnemen. Het droogproces versnelt zo een stuk.
Een magnetron
Het is perfect voor het drogen van kleine kleding stukken zonder extra elementen zoals plastic knopen en metalen ritsen. Het enige wat je hoeft te doen is voor 20 seconden kledingstuk in te stoppen en het daarna kort schudden. Als je deze actie 2-3 keer herhaalt, moete het droog zijn.
De gemakkelijkste manier om het wasgoed te strijken is als de was nog een beetje vochtig is. Als het te droog is, kun je het gewoon met een beetje water besprenkelen of met een vochtige doek vochtig maken. Tip:Als je het wasgoed in de droger laat drogen, kies je voor de instelling "strijkdroog".