Redenen voor angst
Bang om in de wc te vallen. Te hard wc papier. Een associatie met poepen en buikpijn of vervelende ervaringen in het verleden, zoals diarree, kapotte billen of luieruitslag. Soms lijken kinderen moeite te hebben om iets van zichzelf te laten gaan.
Angst om iets van zichzelf te laten gaan.
Sommige kinderen zijn bang om te poepen of voor het potje of de wc omdat ze het eng vinden de poep bewust te moeten afstaan. Vaak heeft dit ermee te maken dat kinderen poep als een deel van zichzelf beschouwen.
Zet je kind regelmatig op het potje, bijvoorbeeld als je merkt dat het nodig moet, of 's ochtends na het wakker worden, na het eten, voordat je weggaat en als je thuiskomt. Laat je peuter niet te lang op het potje zitten. Enkele minuten is voldoende. Laat je kind niet zitten tot het wat 'gedaan' heeft.
Ongelukjes op het potje
Op de eerste dag zonder luiers heeft een derde van de kinderen ongeveer drie of vier ongelukjes, terwijl 12% tot zeven jaar ongelukjes kan hebben. Je moet gewoon volhouden, want uiteindelijk leren ze het wel.
Ze voelen dat ze moeten plassen. Meestal tussen 2 en 3 jaar merken kinderen ook dat ze willekeurig met plassen kunnen beginnen en de plas ook kunnen ophouden. Echt zindelijk zijn gebeurt tussen 1,5 en 5 jaar oud. Een groot deel van de kinderen kan voor de leeftijd van 2,5 jaar zindelijk zijn.
Hoelang zindelijkheidstraining duurt, verschilt per kind, maar je bent er al snel drie maanden mee bezig voordat je kind écht aanvoelt en communiceert wanneer hij naar de wc moet.
Gehaast de droogtraining willen afhandelen is geen goede zaak. Eventjes snel droogtrainen tijdens de vakantie is dus geen goed idee. Let ook op met vochtige doekjes: als ze alcohol bevatten, zijn ze niet geschikt voor kinderen. Dat geeft irritatie en zorgt ervoor dat een kind eerder gaat ophouden.
Zet een potje neer
Zet het potje ergens in de kamer en laat je kind ermee spelen. Vertel af en toe waar het potje voor is. Zo raakt je peuter rustig gewend aan het idee. Misschien wil hij uit zichzelf wel proberen hoe hij op het potje moet zitten.
Ben jij bang om te kakken buiten de deur? Dan heb je wellicht poepangst. Uit onderzoek van Saniweb blijkt dat 41 procent van de Nederlanders buitenshuis hun behoefte – ondanks hoge nood – ophoudt. Nienke Gottenbos is 'poepdokter' van beroep en ziet dat veel mensen last hebben van poepangst.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Om je ontlasting op te wekken moet je niet alleen op je eten en drinken letten, maar ook minimaal 30 minuten per dag intensief bewegen. Ga een stuk wandelen, fietsen of rennen of besteed tijd aan tuinieren. Door te bewegen komen ook je darmen in beweging en wordt de ontlasting op gang gebracht.
Ieder kind heeft een eigen ontlastingspatroon. Sommige kinderen gaan drie keer per dag naar het toilet, anderen maar drie keer per week. Dit is allemaal normaal, zolang de ontlasting soepel is en het kind niet hard hoeft te persen om de ontlasting kwijt te raken.
Ontlastingsverlies wordt ook wel encopresis genoemd. Van encopresis is sprake als er twee of meerdere keren per week hoeveelheden ontlasting wordt verloren. Sommige kinderen verliezen ontlasting omdat ze nog niet zindelijk zijn voor ontlasting.
Wat precies de oorzaak is van het opschuiven van de leeftijdsgrens waarop kinderen zindelijk worden, is niet bekend. Deskundigen hebben wel vermoedens. Ze denken dat dit komt doordat wegwerpluiers tegenwoordig een stuk beter van kwaliteit zijn. Ze absorberen beter dus een kind heeft minder last van een volle luier.
Er is maar af en toe een medische reden waarom het zindelijk worden niet goed gaat, vaker is de oorzaak een verkeerd aangeleerde manier van plassen, waardoor problemen ontstaan, een klein blaasvolume of een overactiviteit van de blaas. Bekijk ook: Zindelijkheidstraining. Bedplassen (kenniscentrum Kindergeneeskunde)
Over het algemeen poepen kinderen tussen de drie keer per week tot drie keer per dag. Vaker of minder vaak kan ook, dat is in principe geen reden tot zorgen. Pas als je kind daarnaast andere klachten krijgt, is het verstandig om langs de huisarts te gaan.
Bij een normaal plaspatroon gaat een kind overdag 5-7 keer per dag plassen. Als er sprake is van een overactieve blaas geeft de blaas te vaak signaal af dat hij vol is; bij sommigen kinderen kan dat wel 15-20 keer per dag zijn.
Uiteraard in het begin nog niet zolang, maar naar mate de pup ouder wordt is hij steeds beter in staat om zijn plas en poep op te houden. Een pup van 8 weken oud houdt het hooguit 2 tot 2,5 uur vol maar wanneer ze 12 weken oud zijn lukt het ze vaak al om het 3 tot 4 uren in te houden.
De meeste kinderen beginnen tussen de 2 en 3 jaar met zindelijk worden. Rond 3 jaar zijn de meeste kinderen overdag zindelijk. Als je kind naar de basisschool gaat, wordt verwacht dat het op school zindelijk is.
's Nachts naar buiten
Puppy's hebben geen controle over hun blaas, ook 's nachts niet. Een puppy tussen de 8 en 12 weken moet minstens om de 3 uur zijn behoefte doen.
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Zelfs als je al enige dagen geen ontlasting hebt, is dit geen reden tot behandeling. Je hoeft pas maatregelen te nemen als je klachten hebt (pijn, druk, opgeblazen gevoel). Als ondanks vezelrijke voeding de stoelgang niet beter wordt, kun je eventueel een laxeermiddel gebruiken.