Om kalkaanslag te verwijderen haal je eerst met groene zeep en een schuursponsje zo veel mogelijk kalkresten weg. Nadat je dit weg hebt gespoeld, ga je aan de slag met schoonmaakazijn, een waar wondermiddel tegen kalkaanslag. Maak een sopje van warm water en azijn en wrijf of spuit dit op de aangedane tegels.
We raden het aan om, wil je een schone badkamer hebben, minimaal een keer in de week of per twee weken de vloer te schrobben. Dit kan gewoon met een dweil of vochtig doekje. Gebruik voor het schoonmaken van je badkamer altijd water, aangevuld met een scheutje schoonmaakazijn om kalkaanslag te verwijderen.
Smeer de tegels eerst volledig in met groene zeep en boen met de schuurspons goed over de tegels. Vul de plantenspuit met het schoonmaakazijn en spray dit nu over de tegels. Laat het vervolgens tien minuten intrekken. Poets het geheel daarna schoon met een lichtvochtige doek.
Natuurstenen tegels kun je net als andere tegels ook van kalk ontdoen door dikbleek te gebruiken, zegt Marja. ,,Zeker als je oranje-achtige aanslag hebt op tegels en voegen. Te veel samenklontering van zeepresten met kalk. Met een sponsje deppen en nu komt het: overgieten met kokend heet water.
Vul hiervoor een plantenspuit met kokend water vermengd met azijn en spuit dit over de kalkvlekken. Na ongeveer een kwartiertje kun je de vlekken simpel afnemen met een doekje en een sopje.
Kalkhoudend natuursteen, zoals marmer, kan niet tegen zuren. Gebruik in ieder geval geen azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.
Vul de lege spuitfles met schoonmaakazijn. Spray dit van boven naar beneden op de badkamertegels. Laat het azijn 15 tot 30 minuten intrekken. Schoonmaakazijn lost alle kalk en vetresten op, maar heeft daar wel de tijd voor nodig.
Kalkuitbloei is met maximaal een jaar verdwenen, en zal in die periode steeds minder zichtbaar worden. Hoe zuiverder de lucht, hoe langer het kan duren: het kan dus voordelig zijn om in de drukke stad te wonen.
Probeer ook eens wasverzachter
Een vloer dweilen met wasverzachter kan ook. Doe een dopje wasverzachter in een emmer met lauwwarm water. Dweil daarna de vloer schoon en maak deze daarna met schoon water weer helemaal zuiver.
Ja, schoonmaakazijn is een prima middel om oppervlakten, de douchekop, kranen en apparaten te ontkalken. Schoonmaakazijn is zuur en lost daardoor vrij gemakkelijk kalk en vet op. Wanneer u de tijd hebt is schoonmaakazijn een prima manier om bijna hele huis kalkvrij te houden.
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Azijn is niet slecht voor tegelvoegen. Sterker nog, het is een van de meest effectieve middelen tegen kalkresten. Maar pas met azijn wel op bij gekitte voegen, want kit kan wel aangetast worden.
Gebruik geen chemische of schurende schoonmaakmiddelen in de badkamer. Deze schoonmaakmiddelen kunnen vlekken, kringen en onherstelbare krassen veroorzaken. Neutrale en oplosbare schoonmaakmiddelen zijn het beste voor uw badkamer. Een zachte doek, spons of zeem werken het beste.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Meng azijn en water in een gelijke verhouding (50/50) door elkaar. Dit zure mengsel zal er voor zorgen dat de cementsluier verwijderd wordt. Ook dit is een goede manier om de cementsluier te verwijderen.
Aanslag verwijderen zonder schrobben
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
BSI Green kill is de oplossing voor het bestrijden van zowel korstmos als groene aanslag op tal van oppervlakten. Zo kan je dit gebruiksklaar bestrijdingsmiddel gebruiken op dakpannen en tuinmeubelen, maar ook op tegels, klinkers en andere stenen.
Hoe vaak moet je de badkamer schoonmaken? Doe het wekelijks, dan houd je het netjes bij en kun je altijd genieten van een frisse ruimte. De badkamertegels kunnen iets minder vaak gedaan worden.
Meng de azijn en het water één op één en spray dit op je tegels, wanden en kranen. Laat het even intrekken en maak het schoon met een vochtige doek. Spoel het daarna af met water. Schoonmaakazijn is voor veel schoonmaakklussen te gebruiken.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Het schoonmaken van natuursteen in de badkamer doet u eenvoudig met een sopje van goudzeep en een zachte spons. Verwijder daarna de zeepresten helemaal met schoon water en maak daarna het oppervlak goed droog met een schone, droge doek.
Kies voor een schoonmaakmiddel met een neutrale pH waarde. Meng het schoonmaakmiddel met lauw water. Gebruik geen heet water, want hierin verdampt de alcohol waardoor de vloer niet streeploos opdroogt. Wring de dweil goed uit voor u hem op de natuurstenen vloer gebruikt.