Kaarsen en waxinelichtjes veilig aansteken
Onze brandweercollega's benadrukken dat kaarsen niet bedoeld zijn om je huis te verwarmen; ze zijn er voor de sfeer in huis. Zo ga je veilig om met kaarsen: Ventileer je huis goed door ventilatieroosters in ramen en/of de ramen zelf open te zetten.
Er kan zich ook een kier in de gevel bevinden, waardoor koude lucht naar binnen stroomt. Andere oorzaken van tocht zijn koude plafonds, muren en vloeren. De lucht die uw verwarming heeft opgewarmd, stroomt langs deze koude oppervlakken en koelt snel weer af. Koude lucht daalt en dit zal u als tocht ervaren.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt.
Uit onderzoek is gebleken dat een kaars ongeveer gelijk staat aan 80 Watt. Een elektrische kachel daarentegen verwarmt met een vermogen van 1600 Watt. Je hebt dan ongeveer 20 kaarsen nodig om een ruimte te verwarmen.
Voor de 17e eeuw werd er gebruikgemaakt van een openhaard om een woning te verwarmen.Door het opbranden van hout werd het huis warm gehouden. Na de 17e eeuw kwam er de behoefte om grote fabrieken en kantoorpanden te verwarmen. Dat lukte simpelweg niet met een openhaard, dus werd de kachel ontwikkeld.
Kosten per dag
Als je een euro betaalt per kuub gas, betaalt een gemiddeld huishouden dit jaar bijna € 1000 aan de verwarming. Deel het bedrag door zes maanden en je komt uit op een bedrag van pak 'm beet € 5,50 per dag. Dit bedrag fluctueert natuurlijk.
De goedkoopste manier om elektrisch te verwarmen is met een warmtepomp. Deze heeft alleen wel hoge aanschafkosten. Een infrarood kachel heeft redelijk lage aanschaf- en gebruikskosten en is dus gemiddeld de goedkoopste optie.
Veel Nederlanders zijn door de hoge energieprijzen aan het besparen geslagen. De verwarming iets lager zetten is dan een goede keuze. Ruim 46 procent van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten en het kan u zo'n 90 euro per jaar schelen als u de temperatuur van 20 naar 19 graden laat zakken.
Stijgend vochtgehalte zorgt voor schimmel
Om te beginnen alleen al door te ademen en te zweten. Daarnaast komt er veel vocht in de lucht door te koken, douchen, wassen en schoonmaken. Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger.
Om die warm en droog te houden is er een flinke verwarming nodig. Dat gebeurde vroeger met open haarden, tegelkachels en grote fornuizen. Bijna elke gebruiksruimte was voorzien van zo'n kachel en die brandde in koude jaargetijden dag en nacht. Op die manier bleven de gebouwen voortdurend op temperatuur.
Met een thermostaat met zoneregeling is het mogelijk om per kamer te verwarmen; de temperatuur is in elke ruimte afzonderlijk in te stellen. U verwarmt daar waar de warmte nodig is en bespaart in de rest van uw woning veel energie. Geniet van alle voordelen van een thermostaat met zoneregeling.
Werken deze 'bloempotkachels' eigenlijk wel? De theorie is – kort samengevat – dat de aardewerken bloempot de hitte van de waxinelichtjes als het ware absorbeert en vervolgens verder uitstraalt. 'Groter verwarmd oppervlak = grotere actieradius = meer warmte', als het ware.
Alhoewel een bloempot kachel erg effectief is, is het niet duurzaam of kosteneffectief als verwarming. Het is ook niet gezond, omdat er in veel waxinelichtjes petroleum zit, wat de lucht kan vervuilen. Hou het dus bij een bloempot kachel voor incidentele lokale warmte, zoals voor naast de bank.
Door de hoge energieprijzen gaan mensen op zoek naar creatieve en vooral goedkopere manieren om hun huis te verwarmen. Zo is de comeback van de "bloempotkachel" een feit. Simpel uitgelegd is een bloempotkachel een omgekeerde terracotta bloempot met daaronder theelichtjes om warmte te produceren.
Kou is niet altijd gezond
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling.Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
Pas wel op, een slaapkamertemperatuur van 12 graden of kouder wordt afgeraden. Je koelt dan verder af dan nodig is of hebt dikkere dekens nodig om jezelf warm te houden.
Een verkeerde ventilatie kan zorgen voor koude luchtstromen in huis. Ook kieren en naden bij kozijnen of in buitenmuren kan voor tocht zorgen. Daarnaast kunt u kou voelen stralen van uw plafond, wanden en vloer. De warme lucht van uw radiators stijgt, botst tegen het plafond, koelt af en komt weer terug naar beneden.
Een slecht geïsoleerd huis verliest vooral warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Door je huis beter 'in te pakken' met een dikke laag isolatiemateriaal, houd je de warmte beter vast. En heb je dus minder energie nodig om het te verwarmen.
Hoog energieverbruik, hoge energierekening
Wanneer uw woning slecht geïsoleerd is, gaat zo'n 30% van de warmte verloren via de muren en nog eens 30% via het dak. Hierdoor moet de verwarming harder werken om uw woning warm te houden en dat kost energie. Het resultaat: een hoge energierekening.