Door paneermeel of bloem aan gehakt toe te voegen maak je het gehakt minder vochtig. Een andere optie voor stevige balletjes is om ze na het draaien in de koelkast of vriezer te leggen zodat ze steviger worden. Gehaktballetjes voor het bakken door de bloem rollen is ook nog een optie.
Gehaktballen maken: het zit allemaal in je roltechniek
Na het rollen kun je ze het beste even in de koelkast zetten om tot rust te komen. Het vlees is namelijk niet meer zo koel door je handen. Na een uurtje zijn ze wat steviger en vallen ze niet uit elkaar tijdens het bakken.
Bind je gehakt met een losgeklopt eitje en wat broodkruim, paneermeel of panko. Breng op smaak met een weinig zout, peper en (verse) groene kruiden zoals peterselie, rozemarijn, tijm, … Gelijke balletjes: verdeel het gehakt gelijk, met de hand of met een lepel.
Het gebruik van een ei in de bereiding van gehaktballen dient voornamelijk om de consistentie van het mengsel te verbeteren. Indien het vleesmengsel voldoende vet bevat (bv. door een hoger percentage varkensgehakt) kunt u ook smakelijke gehaktballen rollen en bakken zonder ei.
Voor de binding en de smaak kruidt de slager het vlees en voegt tevens zout toe. De hoeveelheid kruiden en zout zijn afhankelijk van de toepassing van het gehakt. Thuis kneden we ook graag een eitje en handvol paneermeel of gemalen oud brood door gehakt. Dat zorgt voor extra binding en stevigheid.
Geen nood: voeg wat ei toe, paneermeel of brokjes oud brood (eventueel geweekt in wat melk) en een scheut olijfolie. Met een beetje oefening kan je er smakelijke en voldoende malse gehaktballen van rollen.
Voeg 50 ml water toe en braad de ballen, met de deksel op de pan, in 15-20 minuten helemaal gaar. Keer ze regelmatig en let er op of er voldoende vocht in de pan zit. Voeg anders nog een scheutje heet water toe.
Mocht je je afvragen waarom dat natte brood een must is: het extra vocht in de gehaktballen voorkomt dat de vleesproteïnen tijdens het bakken krimpen en taai worden.
Beschuit
Schuur twee beschuiten tegen elkaar en je krijgt vanzelf paneermeel. Waren alle dingen maar zo simpel. Dit is ook de reden waarom je in recepten voor oma's gehaktbal vaak een beschuitje ziet staan. Deze werden namelijk gebruikt in plaats van paneermeel.
Neem de tijd voor het draaien van mooie ronde gehaktballen. Je kunt rondere gehaktballen maken door met een natte vinger over de ruwe stukjes te gaan. Het afmaken van de gehaktballen doe je uiteraard in de pan. Zet een pan op hoog vuur en verhit hierin de boter.
Het vlees niet laten binden
Eén ei op een pond gehakt is voldoende, met 2 eetlepels paneermeel of panko (Japans broodkruim).
dat kan heel goed. Boter is minder vet dan olie. Boter bevat nl 20% water (daarom spat het ook), en olie is 100% olie. Voor de rest is vet gewoon vet, wat voor basis het ook heeft: 9 kcal/gram, en geen kcal meer of minder.
Wil je écht de állerlekkerste gehaktballen maken? Bak ze dan niet in een dikke laag olie op hoog vuur, maar gebruik eventueel een mengsel van boter, olie of een andere vetstof. Zet in eerste instantie het vuur hoog en laat de braadpan goed heet worden, maar draai nadat je de ballen hebt toegevoegd het vuur lager.
Bij 60-63ºC is je vlees medium en van binnen wel gaar, maar nog niet helemaal grijs. Liever well done? Ga dan voor 70 ºC of hoger. Een gehaktbal van varkensvlees mag ook een kerntemperatuur van 72 ºC hebben.
Iedere gehaktbal weegt circa 155 gram.
Een nog niet gebakken gehaktbal kun je maximaal twee dagen inde koelkast bewaren, maar dan wel goed afgedekt, bij voorkeur in een bakje met deksel. Beter is het om de bal gehakt meteen te braden, en rauw niet lang te bewaren. Een gebraden gehaktbal kun je ook twee dagen in de koelkast bewaren, ook weer goed afgedekt.
Wil je een ovenschotel afwerken met een lichte korst, dan kun je kiezen voor vers gemalen broodkruim, paneermeel of zelfs panko. Bestrooi de ovenschotel ruim met het broodkruim en werk af met enkele vlokjes boter. De boter zal wegsmelten onder de grill en hierdoor krijg je een heerlijk goudgeel korstje.
Paneermeel kun je vervangen door een gemalen restje oud brood, gemalen havervlokken, gemalen tortillachips of gemalen nootjes.
Deze techniek werkt ook als je stukjes vlees, kip of groente extra knapperig wil maken. Je hoeft ze er niet helemaal mee te paneren, een klein laagje zorgt al voor groots resultaat. Voor onze Korean fried chicken gebruiken we een mix van bloem, rijstebloem en Maizena voor de allerknapperigste buitenkant.
Een gehaktbal is een vleesproduct dat wordt gemaakt door gehakt tot een bal te draaien en daarna te braden. Om de bal niet uit elkaar te laten vallen in de koekenpan kan voor het bakken een ei en brood, verkruimelde beschuit of paneermeel worden toegevoegd.
Gehakt is - traditioneel - gemalen vlees. Meestal is het gemaakt van rundvlees of varkensvlees, maar ook van kippenvlees, of schapenvlees kan gehakt gemaakt worden.
Bij gemalen vlees, zoals gehakt, gehaktballen, hamburgers en worstjes, moet een kerntemperatuur van 70 graden of hoger worden aangehouden. Dit is om eventuele bacteriën af te doden.
Ingevroren gebraden gehaktballen kun je drie maanden bewaren, ingevroren rauwe gehaktballen zijn ook ongeveer drie maanden houdbaar. Bij gehakt, en dus ook bij rauwe gehaktballen is iets aan de hand dat bij veel andere ingevroren levensmiddelen niet zo is. Ontdooit gehakt kun je namelijk nog een keer invriezen.