Met een gemiddelde temperatuur van 5,8 °C tegen 3,9 °C normaal was de winter zeer zacht. De winter komt op de zesde plaats van zachte winters sinds 1901.
Het is de eerste keer dat tussen Kerst en Nieuwjaar een temperatuur van meer dan 15 graden is gemeten. Ook in De Bilt werd met maximaal 13,5 graden het dagrecord uit 1925 verbroken. Verder lag de minimumtemperatuur extreem hoog en in Westdorpe werd het zelfs niet kouder dan 13,1 graden.
We kunnen rekenen op maxima die vaak tussen 5 en 10 graden uitkomen en slechts een kleine kans op vorst in de nacht. In de middag kunnen temperaturen van tussen de 5 en 7 graden verwachten. In deze tijd van het jaar is dat heel normaal.
Zo voorspelden wetenschappers vorig jaar de koudste winter ooit en al gauw bleek dat daar geen sprake van was. De eerste weermodellen voor de winter van 2022/2023 verwachten in ieder geval een redelijk natte winter. In januari zullen er waarschijnlijk 8 tot 15 dagen zijn waarop er neerslag valt.
Het jaar 2021 was het koudste jaar sinds 2013 en ook het eerste jaar sinds 2013 dat (iets) kouder was dan het klimaatgemiddelde. De gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt bedraagt 10,5 graden tegen 10,6 graden normaal.
Het jaar 2021 sloten we af met extreem zacht weer. Lokaal werd het zelfs 15 graden. “Zulke hoge temperaturen blijven niet zonder gevolgen. Hazelaars en elzen kunnen rond de jaarwisseling tot bloei komen en veroorzaken in 2022 direct hooikoorts.” Pak de zakdoeken en hooikoortspillen er dus maar bij.
Voor liefhebbers van kou en sneeuw kan deze dit jaar behoorlijk gunstig uitpakken. Volgens de Duitse site news.de verwacht de NOAA namelijk een van de koudste winters sinds jaren. Wanneer hun verwachtingen uitkomen, dan is het tijdens de wintermaanden 2-3 graden kouder dan de afgelopen jaren.
Het is de hoogste tijd voor onze definitieve winterverwachting en daar is hij dan. De winter van 2022 lijkt in de westelijke helft van Europa, en dus ook in Nederland, een duidelijk koudere dan normale en vrij droge winter te worden, met vooral in de tweede helft van de winter mogelijk langdurig winterweer.
Warme zomer en langetermijnvoorspellingen
Volgens de onderzoekers is de kans op een hete zomer in 2022 ruim 70%. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'nature'. Eerder voorspelden dezelfde meteorologen al de extreem warme zomer van 2018, 2019 en 2020.
IJsdagen, dagen waarop de temperatuur het gehele etmaal onder nul blijft, komen gemiddeld gezien en afgerond niet voor. Toch kan het soms wel een hele dag blijven vriezen, want het klimaatgemiddelde aantal ijsdagen in maart is 0,2. De laatste keer dat het in maart tot een officiële ijsdag kwam was in 2018.
Met een gemiddelde temperatuur van 9,3 °C tegen 9,8 °C normaal was april vrij koel. Het koele en ook natte karakter van de maand kwam vooral voor rekening van de eerste tien dagen, de rest van de maand was droog en zonnig bij temperaturen rond of iets boven normaal.
April telt gemiddeld vier officiële vorstdagen. Dat zijn dagen waarop de temperatuur 's nachts in De Bilt tot onder het vriespunt daalt. Op de Veluwe en in Twente komen gemiddeld zes vorstdagen voor en elders in het midden, zuiden en oosten 4 à 5. De kustprovincies kunnen rekenen op 0 tot 3 vorstdagen.
De door hogedrukgebieden gedomineerde maand was naast recordzonnig ook extreem droog en tevens vrij zacht, met een gemiddelde temperatuur van 7,3°C tegen 6,5°C normaal.
Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,8 graden, tegen 3,9 graden normaal stevent de laatste van de drie wintermaanden op een 4e plaats af in de lijst van warmste februarimaanden ooit. Landelijk viel 119 mm tegen 60 mm normaal, ook een vierde plek.
Met een gemiddelde temperatuur van 5,3 graden tegen 3,6 normaal is ook de tweede wintermaand januari dit jaar veel zachter dan gebruikelijk verlopen. Januari eindigde hiermee op een 12e plaats in de lijst van warmste januarimaanden sinds 1901 en de maand begon direct met warmterecords.
De winter van 1963 was de koudste van de twintigste eeuw. Op veel plaatsen vroor het bijna drie maanden achtereen elke dag. Over de drie wintermaanden december 1962 en januari en februari 1963 had De Bilt een gemiddelde temperatuur van -3,1 graden (+2,6 graden is normaal).
Normaal zijn er dat 23,9. Door de zeer warme maand augustus, was de zomer van 2022 gemiddeld ook heel wat warmer dan normaal (referentieperiode 1991-2020). Het KMI verwacht uit te komen op een gemiddelde temperatuur van 19,6 graden Celsius, tegen normaal 17,9 graden Celsius.
De zomer van 2022 verraste Nederland met hitte, droogte en volop zonneschijn. Met een gemiddelde temperatuur van 18,6 graden in De Bilt waren alleen de topzomers van 2003 en 2018 nog respectievelijk 0,1 en 0,3 graden warmer. Normaal is het ruim een graad kouder met 17,5 graden.
Juli. Juli is in het binnenland gemiddeld de warmste maand van het jaar. De normale maandelijkse waarden van de maximumtemperatuur variëren tussen gemiddeld 20 °C en die van de minimumtemperatuur gemiddeld 11°C.
Vooral de eerste helft van de maand viel nagenoeg geen regen, maar de laatste tijd dagen was het vrij nat. Gemiddeld kwam de maand uit op 46 mm tegen 56 normaal. Alle lentemaanden samen leverde 106 mm op tegen 154 normaal. Daarmee staat de lente van 2022 in de top-20 van droogste lentemaanden ooit gemeten.
De winter van 2021 - 2022 is halverwege. Van 1 december t/m 14 januari lag de gemiddelde temperatuur op 5,4 graden tegenover een langjarig gemiddelde (1991 - 2020) van 4,1 graden.
De kans dat het een witte kerst wordt is ongeveer 7%. Officieel is het een witte kerst wanneer erin De Bilt beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek is. Dit is sinds 1901 slechts 8 keer gebeurt, waarvan de laatste 2 keer in 2009 en 2010.
De temperaturen in Nederland in december liggen aan de wat koudere kant met temperaturen tussen de 5°C en 7°C graden. Breng zeker een warme jas mee in december! Je kunt ongeveer de helft van de maand december regen verwachten in Nederland. We verwachten deze maand ongeveer 8 tot 15 dagen regen.
De eerste sneeuw van betekenis in vrijwel geheel Nederland viel in de avond van 16 en de nacht naar 17 januari. Er viel 1-4 cm, maar de sneeuw dooide overdag weer weg. In de heuvels van Zuid-Limburg viel in januari vaker sneeuw, op 7 en 8 en rond 25 januari lag daar 10-15 cm sneeuw.
De donkerste periode is na Kerst voorbij, maar het wordt in de winter juist kouder als de dagen langer worden. In januari is het kouder dan in december en halverwege februari hebben we gemiddeld de koudste nachten. Het is dan al twee uur langer licht dan met Kerst.