Een konijn kan tot ca -15 -20 graden buiten blijven. Voor jonge, zieke en oudere dieren zijn dit te lage temperaturen. Plaats het hok dan bijvoorbeeld in de schuur. Is het erg koud dan kun je eventueel iets meer droogvoer (krachtvoer) geven, regelmatig wegen en ontlasting checken is belangrijk.
De ideale temperatuur voor een konijn is 15°-21°C. Binnenkonijnen leven dus het liefst in een koele ruimte met een lage vochtigheidsgraad. Ga dus niet met je konijn gezellig voor het haardvuur zitten.
Je moet alleen wel zorgen voor goeie tochtvrije schuilhok met veel stro/hooi waar hij in kan zitten, liefst ook wat van de grond af... Als hij maar de beschikking heeft over een goed geisoleerd, droog hok kan hij gewoon buiten blijven. Dieren zijn slim en hij zal snel een warm heenkomen zoeken als hij het koud krijgt.
Ongeacht het jaargetijde en temperatuurverschillen van buiten naar binnen. Een ziek konijn kan onderkoeld zijn en heeft dan een deken nodig en een kruik om zich aan op te warmen. Onderkoeling van je konijn is nog ernstiger dan koorts en kan zelfs dodelijk zijn!
Zorg voor voldoende beschutting
Het is van belang dat jouw konijnen lekker weg kunnen kruipen naar een warm plekje. Dit kan je doen door veel stro in het hok én in het nachthok te leggen, maar ook door een konijnenhuisje te plaatsen. Hier kunnen jouw konijnen lekker uit de wind zitten, wat een hoop kou scheelt.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Houd er wel rekening mee dat een konijn na een dag of 10 binnen, ook al is het een onverwarmde ruimte, zijn wintervacht gaat verliezen en dan dus echt binnen moet blijven wonen tot het weer ijsheiligen is geweest, dat is half mei.
Alert gedrag
Languit liggen, met de oren overeind en het staartje omhoog: Het konijn is niet bang, maar ziet wel iets interessants in zijn omgeving, dit kan heel goed een konijn van het andere geslacht zijn! Eén oor omhoog: Als een konijn met één oor omhoog ligt of zit, is hij half geinteresseerd in iets.
Sommige mensen zetten in de zomer hun konijnen buiten en in de winter binnen, maar kijk daarmee uit! Konijnen kunnen niet goed tegen warmteverschil. Van Binnnen naar Buiten: Zet een binnenkonijn nooit zomaar even in de sneeuw omdat hij het zo leuk zou vinden.
tam maken. Na de gewenningstijd, als je konijn aan de kooi en het nieuwe huis gewend is, begin je met hem veel te aaien. Als je wilt aaien, en je konijn springt weg, stop dan met aaien. Elke keer als je eten neerzet, of drinken, laat je het konijn eerst aan je hand ruiken.
Het slaapritme van konijnen is niet zoals dat van mensen. Mensen slapen de hele nacht door (als ze geluk hebben ten minste), terwijl konijnen 's nachts regelmatig wakker worden en overdag juist langer aaneengesloten slapen.
Wanneer konijnen kou vatten, kan de oorzaak bij verschillende aandoeningen liggen. En een aantal ziekten beginnen heel onschuldig met symptomen die op verkoudheid lijken, alleen om later met ernstige complicaties te eindigen.
Vooralsnog moet hij de nachten binnenshuis doorbrengen, pas na half mei, wanneer er geen kans meer is op nachtvorst, kan hij helemaal buiten wonen. Wanneer het de bedoeling is dat je konijn op gras gaat wonen, dan moet hij vóórdat hij naar buiten gaat al aan gras gewend worden.
Isoleren. Je kunt ook extra bescherming bieden voor je konijn door het konijnenhok extra te isoleren. Het meest gebruikte en effectieve product hiervoor is stro. Je kunt stro als toevoeging gebruiken op de bodembedekker die je normaal gebruikt.
Een gezond tussendoortje voor je konijnen
Doe bijvoorbeeld een stukje appel zonder pitten (niet te groot want fruit bevat veel suiker) in de blender aangelengd met water. Vul een lollyvorm (of een yoghurtpotje met stokje erin) en laat je appelijsje hard worden in de diepvriezer.
Er is te weinig ruimte om lekker te bewegen en rennen kan al zeker niet. De hokken zijn te laag, een konijn kan er niet rechtop in zitten, dus op de achterpoten en met de kop hoog in de lucht.
Op zonnige dagen moeten konijnen voldoende schaduw kunnen vinden. Het hok moet bestand zijn tegen wind en regen en het hok mag geen kieren of spleten hebben. Een nat, vochtig of tochtig konijnenhok kan namelijk longontsteking tot gevolg hebben.
De beste manier om tijdens koude periodes je konijn warm te houden is door het gebruik van stro. Stro isoleert een konijnenhok perfect. Ook tijdens warme periodes kun je gewoon stro gebruiken. Verhoog in de koude periodes de hoeveelheid tot ongeveer de helft van het nachthok, zo heeft jouw konijn een warme Kerst!
Zorg voor voldoende daglicht (maar geen direct zonlicht). Konijnen hebben dit nodig voor de aanmaak van vitamine D. Een garage of schuur is dus geen goede plek. Ook met drukke plekken maak je konijnen niet blij.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Een blij konijn rolt bijvoorbeeld of het maakt een sprongetje in de lucht. Als twee konijnen elkaar leuk vinden dan gaan ze elkaar wassen. Een vorm van affectie tonen is het als een konijn je likt en als het je aanstoot met de neus dan begroet een konijn je.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Banaan bevat veel kalium, een overmaat aan kalium kan hartproblemen geven. Slechts een paar keer per week een plakje banaan is dan ook meer dan genoeg. Oud hard brood, wat konijnen heel lekker vinden, mag slechts met mate gegeven worden.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Konijnen worden vaak gezien als gemakkelijke huisdieren. Dat is echter niet terecht. Konijnen zijn ontzettend leuk, maar het zijn ook vrij gevoelige dieren die ruimte, goede voeding en aandacht nodig hebben. Als u weet wat u doet, kunt u een konijn prima als huisdier houden.