De falafel balletjes kun je koud eten. Ik vind het lekker om ze even te bakken in een koekenpan met wat zonnebloemolie. Ik heb het hele bakje alvast gebakken. De andere helft bewaar je voor morgen.
Het product dat in dit rijtje de meeste vezels bevat is 'VIVERA Falafel' met 10,9 gram vezels per 100 gram. Het product 'Jumbo Lekker Veggie Falafel Vegan' bevat de minste vezels met 3,4 gram per 100 gram. Tussen deze twee uiterste is dus een aanzienlijk verschil wat betreft het aantal vezels.
Falafel bevat best wel wat waardevolle voedingsstoffen, zoals we hierboven al noemden. Daarnaast bevat falafel relatief weinig cholesterol en veel eiwitten. Daarnaast zit falafel boordevol complexe koolhydraten en vezels, waardoor ze ook goed zijn voor je darmgezondheid en spijsvertering.
Falafel zijn balletjes gemaakt van kikkererwten met verschillende kruiden die vaak gefrituurd worden. Falafel komt oorspronkelijk uit Egypte daar diende het waarschijnlijk als gerecht in de vastenperiode. Nu is falafel een traditioneel gerecht in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
Falafel kun je in de vriezer drie maanden goed houden. In de koelkast kun je ontdooide en vers gemaakte en gebakken of gefrituurde falafel twee dagen bewaren.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Je kan de falafel het beste onafgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 10 minuten. Of bak de falafel op in een droge koekenpan. Je kan de pita's ook even meewarmen in de oven of opbakken in de broodrooster.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Velen denken dat als je wilt afvallen je beter vegetarisch eet, maar dat is niet altijd beter. Falafel kan bijvoorbeeld erg calorierijk zijn. Zo bevat de gemiddelde falafel per 100g al gauw 275 kilocalorieën. Dat is bijna evenveel calorieën als varkensworst (om het in perspectief te zetten).
Er zitten 42 kilocalorieën in 1 stuk (20 gram) falafel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'falafel'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Falafel is een gerecht met kleine kruidige balletjes van gepureerde kikkererwten in een pittabroodje. Het is een geliefde snack in het Midden-Oosten. Hieronder een licht verteerbare, nutriëntrijke variant waar de hele energiedriehoek wel bij vaart.
Falafel is een vegetarisch gerecht uit het Midden-Oosten dat de laatste jaren steeds meer terrein wint in ons koude kikkerlandje. Het wordt gemaakt van vermalen kikkererwten, die op smaak gebracht worden met verschillende kruiden en specerijen.
Volgens Wikipedia is falafel bedacht door Kopten in Egypte om als vleesvervanger te dienen in de vastentijd. Peulvruchten zijn door hun hoge eiwit-, vitamine- en ijzergehalte een goede vleesvervanger volgens het Voedingscentrum.
Er zijn 477 calorieën in een portie Broodje falafel.
Vegetarisch (rul) gehakt is een prima alternatief voor 'echt' gehakt. Het levert ongeveer dezelfde hoeveelheid eiwitten en minder vet en calorieën. Lekker in lasagne, een ovenschotel of taco salade. Smakelijk!
Het gehakt is vol van smaak, heeft een echte bite, is na het bakken rul maar niet pietepeuterig. Je kan er echt een goede twist mee geven aan een gerecht. Daarnaast is het heel natuurlijk van smaak, less is more, waardoor je er zelf in de keuken alle kanten mee op kan.
Persoonlijk vind ik de stukjes Quorn de beste vervanger voor kip. Bak ze rondom goudbruin en ze smaken intens naar de binnenkant van een kip nugget. Smaakvol én sappig. Ja; dit is echt een geweldige vervanger voor kip.
Er zitten 158 kilocalorieën in 1 stukje (100 gram) kipfilet, bereid. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kipfilet, bereid'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Chips vervalt niet. Nooit. Ze worden misschien wat wak.
Het fijne vind ik dat niet alleen de falafel warm is, maar ook de gegrilde groenten. Al kun je het gerecht ook koud eten, en bijvoorbeeld meenemen als lunch naar het werk.
Falafel warm je op in de magnetron. Vis warm je op in een droge koekenpan of tien tot vijftien minuten in de oven op 180°C.
Tofu is een gezonde keuze, omdat het eiwitrijk, caloriearm voedsel is voor mensen die willen afvallen, zegt Proctor. Tofu levert eiwitten met minder calorieën dan rood vlees. In 85 gram van de volgende producten vind je: Stevige tofu: 17,3 gram eiwit, 144 calorieën, 1,3 gram onverzadigd vet.
Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.