Als uw draagbare airconditioner-compressor steeds uitvalt, kan dat zijn omdat: De compressor raakt oververhit. Er is onvoldoende koelmiddel in de unit. Condensorbatterijen zijn vuil geworden.
AC-compressoren die beschadigd zijn. Dit is de belangrijkste reden waarom uw airco oververhit kan raken. Dit is met name het geval als uw airco alleen wordt ingeschakeld en de auto opwarmt wanneer deze is uitgeschakeld. Dit is het meest voorkomende probleem bij AC-systemen.
Hoe lang de airco aan moet staan om te temperatuur naar beneden te kunnen brengen varieert. Dat is mede afhankelijk van de warmte die al in de ruimte aanwezig is. Deze werkwijze is ook omgekeerd van toepassing als u de ruimte wilt verwarmen met airconditioning.
Een mobiele airco heeft een slang die je lucht van buiten moet krijgen om goed te kunnen koelen. Als je deze slang uit het raam laat hangen kan het gebeuren dat er te veel warme lucht door de ramen naar binnen stroomt en je airco niet goed werkt.
Belangrijk is dat je de mobiele airco op een plek zet waar je de afvoerslang makkelijk naar buiten kan. In de praktijk zal dit dus al snel bij een raam of een deur zijn. Waar je op moet letten, is dat de kier naar buiten niet te groot wordt. Zo doe je de werking van het apparaat al snel weer teniet.
Als je een mobiele airco een maand lang zo'n 6,5 per dag aan hebt staan, verbruikt deze gemiddeld 200 kWh. Dit komt neer op ongeveer € 45,-.
Over het algemeen koelt een airco namelijk maar een aantal graden terug. Is het in huis 30 graden Celsius? Dan wordt het misschien maar 28 graden Celsius. Een tip is om een mobiele airco aan te zetten wanneer het nog niet zo warm is in huis, bijvoorbeeld in de ochtend.
Bij mobiele airco's komt het condenswater in een speciaal opvangbakje, dat in het apparaat zit. Dit bakje moet je om de paar uur legen. Een gemiddelde airco produceert namelijk 1 tot 2 liter condenswater per uur.
Hoeveel graden koelt een mobiele airco? Een mobiele airco kan tot maximaal 10 graden koelen. De temperatuur in huis of een specifieke kamer wordt verlaagd. Een koele lucht zorgt voor meer wooncomfort.
Laat u de airco de hele nacht aanstaan, dan is het verstandig om de koele lucht nooit direct op het lichaam te richten. Daarnaast is het belangrijk om de airco regelmatig te laten onderhouden. Doet u dit niet, dan kunnen schimmels en bacteriën zich ophopen in de filters. En dat is niet goed voor uw gezondheid.
Laat de airco niet de hele dag aan staan, dat slurpt energie op! Het is beter om de airco alleen aan te zetten in de kamer die je op dat moment gebruikt. Heb je een oudere airco? Let dan wel even op, het koudemiddel (een sterk broeikasgas) in veel oudere airco's is namelijk schadelijk voor het klimaat.
Antwoord van Jos
U vraagt of de airco altijd aan moet blijven staan. Dat hoeft zeker niet en heeft inderdaad gevolgen voor het brandstofverbruik. Toch is het verstandig de airco met enige regelmaat actief te houden. Een airco heeft ook zeker een nuttige functie in een wat koudere en natte periode.
Als je oververhit bent dan zul je merken dat je je gauw vermoeid voelt. Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en neiging tot flauwvallen kunnen hier ook bijhoren. Daarnaast kan het zijn dat je spierkrampen ervaart in de armen en benen. Als je oververhit bent zal je ook meer gaan transpireren.
In een pompsysteem wordt gebruikgemaakt van overmaatse vloeistoftoevoer, op het einde van de verdamper zal niet alle vloeistof verdampt zijn. De vloeistofafscheider scheidt de vloeistof van het gas, en het gas wordt op verzadigingstemperatuur door de compressor aangezogen.
De raamafdichting wordt gemonteerd door een plakstrip rondom het raam te plakken. De plakstrip bevat klittenband waardoor de afdichtingsdoek gemakkelijk er aan vast gemaakt kan worden en ook weer verwijderd kan worden. In de afdichtingsdoek zit een rits waardoor de afvoerslang van je airco door naar buiten kan.
Is de vraag die veel consumenten stellen, maar naast het 1x per jaar filters reinigen en de mobiele airco schoonmaken is er bijna geen onderhoud nodig. De koelvloeistof van een mobiele airco hoeft vaak niet bijgevuld te worden tijdens haar levensduur, behalve als er een lek is in het koelvloeistofreservoir.
Een airco werkt verkoelend dankzij koelvloeistof. Deze vloeistof verdampt echter doorheen de tijd, waardoor de airco steeds minder efficiënt koelt. Wanneer je airco over te weinig koelvloeistof beschikt, moet deze bijgevuld worden.
De uitstroomtemperatuur moet ergens rond de 10-15 graden onder de buitentemperatuur te realiseren zijn met een minimum van ongeveer 6-8 graden. Uw airco zou dus onder de huidige weersomstandigheden duidelijk merkbaar moeten werken. Wanneer dit in uw geval nauwelijks het geval is duidt dit op een gebrek.
Cool Modus
Dit is normaalgesproken de standaardmodus die is ingesteld bij airco's. In deze modus koelt de airco je kamer naar de ingestelde temperatuur op de afstandsbediening en behoudt vervolgens deze temperatuur.
Diverse factoren spelen een rol bij de levensduur van een airconditioner maar de vuistregel is dat bij gemiddeld gebruik en regelmatig en goed uitgevoerd onderhoud de installatie zeker 12 tot 15 jaar mee moet kunnen.
Ervaar je overlast van de warmtepomp of airco van je buren? Dan adviseer ik je om eerst hierover met je buren in gesprek te gaan. Je kunt bijvoorbeeld vragen of jouw buren bereid zijn om isolerende maatregelen te nemen. Mocht het gesprek op niets uitlopen, dan kun je een verzoek tot handhaving indienen bij de gemeente.
De grootste kostenbesparing die met een airco wordt behaald is het minder verbruiken van gas. De gasprijs breekt op dit moment alle records en stroom is veel goedkoper.
Een multi split airco is een installatie waarbij er meerdere airconditioner binnenunits worden gekoppeld aan één buitenunit. De reden dat je maar één buitenunit hiervoor nodig hebt, is dat deze voldoende koelvermogen heeft om een volledig huis te koelen.