Maakt u de vlonder "zwevend" dan slaat u hardhouten piketpaaltjes van 5 x 5 of 6 x 6 met een tussenafstand van max 90 cm langs de liggers. Verbind ligger en piketpaal altijd met een slotbout van 8 mm of zwaarder. Doe dit niet met een schroef ! Het worteldoek mag niet op de liggers direct onder de vlonderplanken.
Voor de breedte heb je 600 / 40 = 15 piketpalen nodig. Voor het totale vlonderterras heb je in dit geval 13 x 15 = 195 piket palen nodig. Bij het maken van het terras adviseren wij grondpalen van 1,5 meter lang. Het beste kan je de hardhouten gepunte Azobe piketpalen Azobe piketpalen van 4 x 4 x 150 cm bestellen.
Zet de palen minimaal 70 cm in de grond. Dieper kan ook, maar houd minimaal 10 cm bovengronds aan, zodat je er straks nog een balk tegenaan kan monteren. Om die reden plaats je de eerste piketpaal 4 cm van de rand van je terras.
Worteldoek zorgt er voor dat er geen onkruid zal groeien tussen uw vlonderplanken. Zorg dat u uw gronddoek circa 10 cm onder liggers legt zodat uw vlonder terras goed kan ventileren.
Wil je een zo'n sterk mogelijk frame hebben als ondergrond? Gebruik dan balken van Europees of Tropisch hardhout. Geïmpregneerd Douglas of Lariks wordt steeds meer toegepast, maar is minder geschikt voor een vlonder. De palen worden namelijk vochtig en hier is hardhout beter tegen bestand.
Met deze verstelbare kunststof terrasdragers en stelvoeten kunt u hoogteverschillen in uw houten of composiet terras corrigeren. De verstelbare terrasdragers zijn instelbaar van 3-6 cm en kunnen een maximaal gewicht dragen van 450 kilo per stelvoet.
De groeven of fijne ribbels zijn een verzamelplaats voor vuil en water, waardoor algengroei gestimuleerd wordt. Glad geschaafde terrasplanken zijn eenvoudiger met een bezem schoon te houden. Houten planken worden glad door vocht en algen. Eénmaal per week even schoonvegen is dus het advies.
Op veengrond kun je gewoon gebruik maken van een grondboor, mocht dit niet lukken, dan kun je de palenrammer op benzine proberen. Let op: gebruik altijd hardhouten palen en palen met een minimale kop maat van 8,5 x 8,5 centimeter. De palen moeten minimaal één meter de grond ingeslagen worden.
Hardhouten vlonderplanken kun u altijd voorboren met een 3.5 mm metaalspiraal of hardhoutboor en vastschroeven met 5x50 mm vlonderschroeven, bijvoorbeeld van SPAX, DynaPlus of Woodies. Of kies voor de AR Coating schroeven, deze zijn enorm sterk en ook roestvast door de speciale coating.
De vlonderplanken dienen altijd te worden gelegd met ten minste 1% hellingshoek (afschot) per meter. Zorg voor voldoende ventilatie onder uw terras. Houdt rekening met 5% tot 10% snijverlies.
Hou de afstand tussen de onderliggers dan maximaal op 60cm. Heeft u vlonderplanken van 28mm dik? Hanteer dan een afstand van maximaal 80cm.
Tuinhoutdiscount.nl de specialist in tuinhout
Tuinhoutdiscount.nl, ook wel THD, is niet alleen specialist in piketpaaltjes. Naast piketpalen zijn wij namelijk ook gespecialiseerd in vele andere houtsoorten in andere vormen en maten.
Bekende hardhoutsoorten zijn Bankirai, IPE en Mukulungu. Dit hout heeft diverse voordelen ten opzichte van zachthout. Zo is hardhout steviger, heeft het minder onderhoud nodig en is de levensduur substantieel langer. Voor het zelf aanleggen van een terras is hardhout ongetwijfeld de verstandige keuze.
De mate van duurzaamheid
Zo zijn vlonderplanken van hardhout in de soort bankirai/bangkirai een goede optie. Deze vallen onder duurzaamheidsklasse 1. Ze worden minder snel glad en hebben minder snel last van groene aanslag door algen. Het hout is minder gevoelig voor vocht.
Gebruik dan een verzinkboor. Schroef de vlonderplanken vast op het regelwerk met twee vlonderschroeven per balk.
Het is verstandig om hardhouten steenschotten te gebruiken voor een terras. Hardhout is beter bestand tegen weersinvloeden. Een hardhouten steenschot zal langer in goede staat blijven als een zachtere houtsoort.
Hardhout ( keruing ) 10 tot 15 jaar. Douglas hout 10 tot 15 jaar. Geimpregneerd Grenen 10 tot 15 jaar. Niet alleen het type vlonderplank maar ook de onderregels en piketpalen bepalen hoe lang u vlonder mee gaat.
Wij raden aan te kiezen voor vlonderschroeven van RVS 410 kwaliteit. Deze vlonderschroeven hebben geen moeite met het opvangen van de werking van hardhouten of naaldhouten vlonderplanken.
De vuistregel voor het bepalen van de juiste lengte van een schroef, is dat de schroef ongeveer 2,5 maal zo lang moet zijn als de plank die ermee wordt vastgemaakt.
De steiger steekt maximaal 1 meter uit de waterkant en heeft een lengte van maximaal 6 meter. Er blijft in het water altijd een vrije ruimte van minimaal 6 meter over. In deze vrije ruimte mogen geen werken worden geplaatst.
Als u een container, steiger, bouwkeet of ander voorwerp gaat plaatsen, moet u voldoen aan voorwaarden. Zo mag het voorwerp niet langer dan 6 maanden in de openbare ruimte staan.
Een steiger is, indien verankerd aan de wal en / of dragend op de grond vergunningplichtig (omgevingsvergunning voor bouwen). In het geval de steiger drijvend wordt uitgevoerd, dan moet bezien worden of er wel sprake is van een bouwwerk en daarmee van 'bouwen'.
Een gladde vlonder is vrij eenvoudig stroef te maken door de alg grondig te verwijderen. Dat doe je bijvoorbeeld eenvoudig en goedkoop met schoonmaak azijn. Simpelweg schrobben met een schrobborstel en een oplossing van schoonmaakazijn in water is voldoende.
Massief composiet is vaak een combinatie van hout en kunstof. Dit zorgt ervoor dat deze planken minder vuil en vocht opnemen. Zo maakt u met deze composiet planken een terras wat niet snel glad wordt.
Het type vlonderplank heeft invloed op gladheid van een vlonder. De meest voorkomende vlonderplanken zijn van bankirai, composiet, naaldhout, ipe of garapa. Het voordeel van composiet is dat ze goed schoon te houden is en minder algen aantrekt. Hierdoor is een composiet vlonder minder gevoelig voor gladheid.