Gordelroos veroorzaakt jeukende blaasjes op de huid en in sommige gevallen ook tintelingen en brandende pijn. De blaasjes zitten aan één kant van het lichaam. Na 10 tot 14 dagen drogen deze in tot korstjes. De meeste mensen worden helemaal beter, maar sommigen houden last van tintelingen of pijn.
Je kunt er zalf op smeren, zoals zinkzalf of lanettezalf. Gordelroos gaat meestal vanzelf over in een paar weken. Bel de huisarts als je blaasjes hebt bij je oog, neus of oor. Je krijgt dan medicijnen.
Wondroos is niet hetzelfde als gordelroos. Gordelroos is namelijk een virusinfectie, terwijl wondroos een bacteriële infectie is. Het verschil zit hem dus in de veroorzaker van de aandoeningen. De huiduitslag lijkt echter wel veel op elkaar, waardoor het moeilijk kan zijn om de aandoeningen van elkaar te onderscheiden.
Het voornaamste symptoom van zona of gordelroos is bandvormige huiduitslag die:Bestaat uit rode papeltjes die snel overgaan in gegroepeerde blaasjes gevuld met helder vocht, maar die later soms troebel (etterig) worden. Verschijnt aan één kant van het lichaam. Meestal voorkomt op romp, armen en aangezicht.
Antivirale middelen remmen de groei van het virus dat de gordelroos veroorzaakt. Hierdoor zullen de klachten afnemen. Voorbeelden zijn aciclovir, famciclovir en valaciclovir. Mensen ouder dan 50 jaar en mensen met een verminderde afweer kunnen ervoor kiezen om een inenting tegen gordelroos te halen.
Gordelroos krijg je dus alleen van het waterpokkenvirus dat in je eigen lichaam is opgeslagen, bijvoorbeeld als gevolg van besmetting op jongere leeftijd. Je kunt gordelroos dus niet krijgen van iemand anders met gordelroos, tenzij je nooit eerder de waterpokken hebt gehad.
Meestal gaat gordelroos vanzelf over, en krijg je het advies rust te houden en gezond te eten om je weerstand op peil te krijgen of te houden. Ook kan het zijn dat de huisarts pijnstillers voorschrijft, vooral als er sprake is van gordelroos in het gezicht. Maar vaak biedt deze medicatie en rust weinig verlichting.
Soms presenteert een gordelroos zich zonder blaasjes, maar met alle klinische verschijnselen van een zoster, het zogenaamde herpes zoster sine herpete. Deze, waarschijnlijk zeldzame, diagnose kan dan alleen bevestigd worden met bloedonderzoek.
Al met al duurt de huiduitslag van gordelroos meestal twee tot drie weken. De pijn kan echter voortduren tot (ver) na de genezing van de huidverschijnselen. Gordelroos wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus.
Gordelroos begint met een flinke pijn die brandend of stekend aanvoelt. U kunt zich ziek voelen en koorts hebben. Na een paar dagen ontstaan op de pijnlijke plek(ken) kleine blaasjes. De huid daaronder is rood en de blaasjes jeuken enorm.
Je kunt er zalf op smeren, zoals zinkzalf of lanettezalf. Gordelroos gaat meestal vanzelf over in een paar weken. Bel de huisarts als je blaasjes hebt bij je oog, neus of oor. Je krijgt dan medicijnen.
Huiduitslag wordt gekenmerkt door rode of paarse vlekjes en bultjes op de huid. Soms beperkt de uitslag zich tot slechts een lichaamsdeel, maar in andere gevallen kan de uitslag ook over heel het lichaam voorkomen. Daarnaast kunnen de vlekjes en bultjes ook jeuk, pijn en branderigheid met zich meebrengen.
Gordelroos kan optreden als gevolg van stress of een burnout. Stress kan namelijk het afweersysteem verzwakken. Hierdoor is het lichaam minder goed in staat om zichzelf te verdedigen tegen het varicellazostervirus, en kan het virus weer actief worden. Dit leidt dan tot gordelroos.
U mag gewoon douchen of in bad. Om uw kleding te beschermen of schuren te voorkomen, kunt u de blaasjes afdekken met zacht wondgaas. Was uw handen met water en zeep als u aan de blaasjes heeft gezeten. De blaasjes zijn besmettelijk totdat ze zijn ingedroogd.
Patiënten met gordelroos hebben eenzijdige klachten in een beperkt huidgebied, waarvan de verzorgende zenuwknoop geïnfecteerd is met het virus. Dit kan op diverse plaatsen in het lichaam voorkomen, maar komt het meeste voor op de romp.
Gordelroos gaat meestal na twee tot vier weken vanzelf over. Sommige patiënten blijven echter pijn houden, ook al is de uitslag verdwenen.
Vlak voor een gordelroos infectie kan men een moe en koortsig gevoel hebben. Daarnaast kun je ook tintelingen in de huid ervaren.
Door verminderde weerstand kan het virus weer actief worden.Het kan zich dan in een zenuw nestelen waardoor deze ontsteekt.De zenuw zwelt op en dit veroorzaakt pijn.
Zinkoxide dekt de huid af en beschermt zo de huid. Bij herpes genitalis, herpes labialis en herpes zoster bevordert zinkoxide het indrogen van de blaasjes en vermindert het de jeuk.
Blijf uit de zon: de jeuk wordt heviger door de warmte. Informeer mensen die langskomen. Was het lichaam met lauw of koel water; warm water kan jeuk opwekken.
Mogelijk wordt het varicellazostervirus ook na vaccinatie opnieuw geactiveerd waardoor er gordelroos kan ontstaan [11].
Zona, ook gordelroos of herpes zoster genoemd, is een pijnlijke huiduitslag met blaasjes. Zona wordt veroorzaakt door de reactivering van het varicella-zostervirus, hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Ongeveer 95% van de bevolking heeft waterpokken doorgemaakt.
Paracetamol was niet geassocieerd met een statistisch significant verhoogd risico op ernstige dermatologische aandoeningen bij patiënten met waterpokken of gordelroos.
Wat is huidgriep of pityriasis rosea? Huidgriep wordt door uw huidarts ook wel “pityriasis rosea” genoemd. Het is een relatief vaak voorkomende maar onschuldige huidaandoening, die vanzelf weer overgaat binnen enkele weken. Vooralsnog wordt huidgriep niet beschouwd als een infectieziekte en is dus niet besmettelijk.