Water komt met een temperatuur van 10 à 15 graden je huis binnen. Als het een nachtje stilstaat in de leidingen kan het opwarmen (in de zomer), of juist erg koud worden (in de winter)! Toch zegt de echte temperatuur niets over de gevoelstemperatuur.
In de winter is de gemiddelde temperatuur van het leidingwater 11 °C, in de zomer 16 °C. Hoe koud is het koude water uit de kraan ? Drinkwater ligt in de winter gemiddeld rond 10-11 °C. Als de zon schijnt, kan dat nog 1 of 2 graden warmer worden.
De watertemperaturen wisselen sterk in Nederland. In de winter koelt het water af tot net boven het vriespunt. Tegen het eind van de zomer wordt het water echter maar liefst 20 graden celcius!
Een van de eisen aan drinkwater is dat drinkwater aan de tap niet warmer mag zijn dan 25 graad Celsius.
Warm water op 60 graden
Ze hebben een thermostaat voor warm tapwater en die kan vaak lager. Verlaag de temperatuur van het warme tapwater bijvoorbeeld van 80 naar 60 graden Celsius.
De temperatuur van buitenwater
Eigenlijk totdat het water buiten 12/14 graden is, is het niet aan te raden om voor ongetrainde openwaterzwemmers naar buiten te gaan. Ook niet met wetsuit. Het kan wel, maar je moet dit opbouwen.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
Voedingsdeskundige Anita Mulderij vertelt hierover aan Bedrock dat warm water de bloedcirculatie in het lichaam verbetert. Ook is het wat 'zachter' voor de organen (sommige mensen krijgen een naar gevoel van bijvoorbeeld koud water op de lege maag) en helpt warm water voedsel sneller afbreken.
In de diepere ondergrond (meer dan 10 meter diep) is de temperatuur constant ongeveer 12°C. De vloeistof in de buizen neemt de temperatuur van de ondergrond op waarna aan het oppervalk daar warmte aan ontrokken wordt door een warmtepomp.
Doordat je lichaamstemperatuur namelijk ineens daalt door het koude water, krijgen je hersenen een seintje dat je lichaam verwarmd moet worden. Hierdoor krijg je het dus nóg warmer. Nou is het echt geen ramp als je overdag een glaasje koud water drinkt hoor, dit kan namelijk ook gewoon lekker zijn.
Meestal wordt de temperatuur rond of iets boven 20 graden gehouden. Aan de kust en in recreatieplassen hangt de temperatuur van het water sterk af van het moment in het jaar. In augustus is het water doorgaans veel warmer dan in mei of juni.
Net als bij koken, niet echt – een paar graden vormt geen praktisch verschil. Hoewel het van huishouden tot huishouden verschilt, is puur heet water uit de kraan in het algemeen circa 55 °C.
Gemiddelde jaarlijkse watertemperatuur aan de kust in Zandvoort is 12.2°C, door de seizoenen: in de winter 7.3°C, in de lente 9.4°C, in de zomer 17.0°C, in de herfst 15.2°C. Minimale watertemperatuur (4.8°C) in Zandvoort het gebeurt in maart, maximum (19.8°C) in augustus.
De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als het water in hele kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken. Van nature komt de bacterie voor in grond en in water.
Ecologie in sloten
In de zomer wordt het water minder warm. (Bij hoge luchttemperaturen wordt het water in ondiepe sloten warmer dan 20 graden. Met opkwellend water kunnen sloten koeler blijven dan de lucht.)
De temperatuur van de aarde is op 150 meter diepte constant 8 à 10 graden. BEO staat voor: Boorgaten Energie Opslag. Een net van buizen waarin het water door de bodem gekoeld of verwarmd wordt, vormt als het ware een reusachtige chauffage onder de grond.
De 'ongestoorde' bodemtemperatuur (tussen de 2 en 200 meter diepte) ligt in Nederland ongeveer tussen de 8 °C en 14 °C (met ongestoord bedoelen we, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van bodemenergie). Vaak zien we dat de temperatuur in stedelijke gebieden iets hoger ligt dan op het platteland.
Door de boringen naar olie en gas zijn de diepten tussen 2 en 3 km in een groot deel van Nederland aardig bekend; de lagen tussen 2 en 3 km levert warmte op van 70-90 graden C (een stukje onder het maaiveld is het ca. 10 graden C en 2 km van 30 graden/km geeft inderdaad ca. 70 graden C).
In het slechtste geval kan het koude water zelfs leiden tot een hartstilstand, een beroerte of bewusteloosheid doordat de hersenen minder doorbloed worden.
Het is een natuurlijke detox: op deze manier spoelen afvalstoffen sneller uit je lijf. Wanneer heet water wordt ingenomen, stijgt de lichaamstemperatuur waardoor je begint te zweten. Hierdoor wordt je lichaam ontdaan van allerlei giftige stoffen en wordt het grondig gereinigd.
Zwemmers in koud water hebben een aanzienlijk kleinere kans op ziektes én zijn veel beter bestand tegen stress. Rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes vermeerderen bovendien direct na een korte blootstelling aan koud water.
Pas na de eerste drie minuten is de schrikreactie weg en begint het afkoelen van oppervlakkige spieren en zenuwen. In de 5 à 30 minuten na onderdompeling zal het lichaam in een toestand van 'diepweefsel onderkoeling' terechtkomen. De tijd die dit duurt heeft te maken met de watertemperatuur.
Bouw dan langzaam op totdat je langer in het water kan blijven. De stelregel die vaak wordt gehanteerd is 1 minuut dippen per graden Celsius.
Controleer de temperatuur van het water. Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts. Zwem samen met een andere persoon en gebruik een saferswimmer zwemboei.
Ziek word je van virussen
Een griepje, een verkoudheid: ziek worden we van een virus of een bacterie. Niet omdat we in een badpak in de regen aan de waterkant staan. Sterker: als je regelmatig in koud water gaat zwemmen, ben je minder vatbaar voor griepjes en verkoudheid.