Je mag een laurierhaag bij de snoeibeurt in het voorjaar flink terugsnoeien. De laurier kan een drastische snoei prima hebben, zelfs als je hem terugbrengt tot 15 centimeter boven de grond. Bovendien loopt hij in deze periode zo snel weer uit dat je binnen no time niets meer van de snoeibeurt ziet.
De beste tijd om de laurier te snoeien is het voorjaar (maart-april) en nog eens in augustus-september.
Eén snoeibeurt in de zomer volstaat, maar als je een zeer strakke en volle laurier haag wilt hebben zul je 2 maal moeten snoeien. De eerste keer in de loop van mei-juni, de tweede keer in september. De laurierhaag zal na de tweede snoeibeurt niet meer uitlopen waardoor je bijna 6 maanden een mooie strakke haag hebt.
In principe kan de laurier zich uitstekend goed aanpassen aan zijn omgeving, maar staat het liefst in een waterdoorlatende grond. Wanneer hij in een waterdoorlatende grond staat hoef je ook niet veel water te geven. Het enige waar een laurier echt niet tegen kan is harde zeewind.
Snoeiperiode Laurierhaag
Dat is in eind juni, ongeveer rond 21 juni ( de langste dag van het jaar). Dan is de groeispurt voorbij. Als de Laurier erg snel groeit, kun je deze in de herfst opnieuw snoeien. Men moet echter dagen waarop het regent vermijden om schimmelinfecties te voorkomen.
De laurier heeft niet echt veel aandacht nodig als het gaat om watergeven. Uitzonderingen zijn zeer droge zomers en winters. Als ze te droog zijn kun je dat zien aan gele bladeren.Als dit het geval is, vooral in de winter wordt er aan genomen dat de laurier last heeft van de vorst.
Het moet tijdens het snoeien wel droog zijn, het mag niet vriezen en er mag ook geen vorstperiode binnen enkele dagen starten. Overige bomen kan je van half oktober tot in maart snoeien. Ook hier geldt: niet met vorst. Bijsnoeien, voor een mooie vorm van de boom, kan je doen in de zomer (juni, juli en augustus).
Onder ideale omstandigheden kan de plant wel honderd jaar worden. Laurier groeit in het wild vooral in het oostelijke Middellandse Zeegebied, in landen als Turkije en Griekenland, maar ook verder oostwaarts, zoals in Georgië, Iran en Irak. Hier kan de boom tot wel 18 meter hoog worden.
Antwoord: Er is niets mis mee om de blaadjes van een laurier (Laurus nobilis) uit eigen tuin in het eten te verwerken. Verwar de laurier niet met planten die er alleen maar op lijken of iets van laurier in hun naam hebben. Aan de onmiskenbare geur van een gekneusd blad herken je de echte.
Als een struik veel gesnoeid wordt, zoals in het geval van een haag, verschijnen er meestal geen bloemen. De laurierkers kan wel 4-6 meter hoog worden.
Als eerste noemen we de laurier.
De laurier komt dan ook steeds vaker voor in de Nederlandse tuinen. Het verschilt per soort hoe veel de laurier groeit per jaar. De Portugese laurier groeit ongeveer 15 tot 30 centimeter per jaar. De Caucasica en de Rotundifolia groeien zelfs wel 40 tot 50 centimeter per jaar.
De beste snoeitijd is mei/juni, en in september een tweede maal. Niet later snoeien dan september anders krijgt de haag te weinig tijd om zich te herstellen voordat hij de winter ingaat. Houdt u van strakke hagen of heeft u een snelgroeiende conifeer? Dan kunt u gerust vaker snoeien.
Als de bladluis of de schildluis bijvoorbeeld actief zijn in uw laurierhaag, ziet u dat meteen aan bruine of zwarte plekken in de bladeren. Bladvlooien maken hun aanwezigheid kenbaar aan de randen van het laurierblad. Die zullen eerst op gaan krullen en daarna een gele tot bruine kleur krijgen.
Je kunt de laurier met wortelstekken en zgn.kopstekken vermeerderen.
U kunt uw haag het beste bemesten met speciale hagenmest of een meststof die geschikt is voor de door u gekozen planten. Dit hoeft meestal maar 1 maal per jaar, tussen maart en begin september, omdat dit vaak organische meststoffen zijn met een langwerkende samenstelling.
Portugese laurier niet snoeien in de winter
De Portugese laurier dient niet gesnoeid te worden in de winter. Dit komt omdat de laurierhaag op dat moment in zijn rustperiode zit en aan het voorbereiden is op het voorjaar. Aan het begin van de lente, na de laatste vorst, kan de laurierkers wel gesnoeid worden.
Beslis hoever u de laurier wilt terugsnoeien. Top de bovenkant tot de gewenste hoogte. Snoei de zijkanten en werk in een lichte kegelvorm, waarbij de onderkant iets breder blijft dan de bovenkant. Op die manier kan het zonlicht elk deel van de plant goed bereiken.
Tijdens de eerste snoeibeurt van het jaar, die mag plaatsvinden in de lente (maart/april), bepaal je de vorm van je laurierhaag. Tegen het einde van de zomer, rond augustus/september, kun je nogmaals de laurier snoeien door de nieuwe scheuten te trimmen.
Doordat laurier in kleine porties van 4 tot 7 gram voor een voor het oog zacht prijsje wordt verkocht, heeft de consument niet door dat ze eigenlijk per kilo de hoofdprijs zouden betalen. Het groene goud is dus niet te vinden in Turkije, maar bij de laurierhandelaar in Nederland die flinke marges kan rekenen.
Hoe laurier verzorgen? Geef tijdens de groeiperiode, van maart tot augustus, 3 tot 4 keer per week water. Zorg er wel voor dat de pot nooit in het water staat en gebruik een pot die voorzien is van een aantal gaten zodat overtollig water kan wegvloeien.
De Laurier doet het goed in zowel zon als halfschaduw, maar zorg ervoor dat de plant altijd voldoende licht krijgt.
De struik houdt wel van een humusrijke grond, het beste op droge tot vochthoudende, lichtzure grond in de volle zon of halfschaduw. Laurierkers groeit niet op extreem zure grond en, zoals eerder beschreven, verdraagt de laurier geen te grote hoeveelheid water.
Als u die te vroeg snoeit, bestaat de kans dat er nog takken ingevroren zijn. Als u die voor de winter snoeit, raken de takken onherstelbaar beschadigd. Snoei voorjaarsbloeiers ook kort na de bloeiperiode. Zo bent u verzekerd van een mooi bloemenspektakel tijdens het volgende voorjaar.
Laat in het najaar het blad van uw planten zitten, dat beschermt de plant tegen slechte weersomstandigheden. De meeste hagen hebben twee keer per jaar een snoeibeurt nodig. De eerste in het voorjaar en de tweede voor aanvang van het najaar of in het najaar. De winter is de beste tijd om uw bomen in de tuin te snoeien.