Via de sqeeze-out procedure kan een (groep) aandeelhouder(s), van een andere aandeelhouder verlangen dat hij zijn aandelen verkoopt. Om deze vordering in te kunnen stellen moet de verzoekende aandeelhouder ten minste 33% van de aandelen bezitten.
Het verplichten van een aandeelhouder om zich uit te laten kopen is alleen mogelijk als deze de organisatie schade toebrengt of schade heeft toegebracht en als sprake is van kleine aandeelhouders die gezamenlijk minder dan 5% van de aandelen bezitten.
De uitkoopregeling houdt in dat piekbelasters, die veel stikstof uitstoten in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied, zich voor 120 procent van de waarde van hun bedrijf laten uitkopen. Voor andere veehouders geldt dat zij tot 100 procent van de waarde van hun bedrijf kunnen krijgen.
In de uitkoopprocedure kan de houder van de overgrote meerderheid van de aandelen in een nv of bv een vordering instellen bij de Ondernemingskamer tot overname van aandelen die worden gehouden door een of meerdere minderheidsaandeelhouders.
De lege bv verkopen
Misschien kunt u uw aandelen verkopen, zodat het u nog iets oplevert. Uw bank of accountant kan u hierbij helpen. Voordat u het aandelenpakket van een lege bv kunt overdragen, regelt u deze zaken: Stel een jaarrekening op, het liefst met een controleverklaring.
Een zittend aandeelhouder verklaart afstand te doen van zijn statutair recht tot het uitoefenen van een voorkeursrecht bij uitgifte of aanbieding van aandelen in een BV. Op die manier staat het je vrij de aandelen aan een nieuwe partij aan te bieden.
Om met uw bv te stoppen moet u deze ontbinden. De Algemene Vergadering van aandeelhouders neemt hier een formeel besluit over.
Bij een openbaar overnamebod (tender offer) doet een partij een openbaar bod aan de aandeelhouders om hun aandelen te verkopen tegen een vaste prijs. Een overnamebod kan worden aangemerkt als een vrijwillige bedrijfsactie, aangezien de aandeelhouders kunnen kiezen of zij al dan niet op het bod ingaan.
Uitkopen bij scheiding en hypotheek
Het is mogelijk dat jullie nog spaargeld hebben waarmee je onderling de overwaarde kunt verrekenen. Zo niet, dan kan je wellicht een extra bedrag lenen. Als dat niet lukt, dan kun je ook nog afspreken dat de overwaarden als lening wordt schuldig gebleven aan de vertrekkende partner.
De uitkoopsom is een eenmalig groot bedrag dat van de vertrekkende partner zelf is, dat betekent dat het geen inkomstenbron is. Daardoor hoef je hier geen belasting over te betalen.
De wet bepaalt niks over wie de kosten van de akte van verdeling moet betalen. Jullie moeten dus samen afspreken wie de kosten van de akte van verdeling gaat betalen of hoeveel ieder zal betalen. Het is gebruikelijk dat de kosten door beide echtgenoten voor de helft worden betaald.
Een aandeelhouder wordt ook wel gezien als een soort 'eigenaar' van een vennootschap. Dit betekent onder andere dat je profiteert van de voordelen en de succes van de vennootschap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verkrijgen van de winst van de vennootschap.
Daarnaast bevatten de van toepassing zijnde wetten vele bepalingen om de samenwerking te beëindigen en desnoods te forceren. Een medevennoot kan uitgekocht of uitgestoten worden, maar u kunt ook uw aandelen verkopen aan medevennoot. Mochten zowel u als uw medevennoten willen stoppen, dan kan uw B.V. worden ontbonden.
Dividenden worden in principe verdeeld tussen de aandeelhouders in verhouding tot het aantal aandelen dat ze bezitten. Wijzigt het relatieve aandelenbezit, dan heeft dat ook gevolgen voor de verdeling van het dividend. Een essentiële vraag is dan op welk moment dat aandelenbezit beoordeeld moet worden.
Kan ik ook afzien van de overwaarde? Ja, dat kan.Je kunt afstand doen van het deel van de overwaarde waar jij recht op hebt. Dit is alleen niet gebruikelijk, omdat het vaak over veel geld gaat.
Schenking. Wanneer afstand gedaan wordt van de overwaarde van een woning, wordt dit gezien als een schenking. Het kan dus zijn dat je schenkingsbelasting moet betalen over de overwaarde wanneer je afstand doet van de overwaarde van jouw woning.
De berekening van een uitkoopsom gebeurt door de resterende hypotheek van de woningwaarde af te trekken. Is jullie woning meer waard dan de hypotheek? Dan is er sprake van overwaarde. De partner die in de woning blijft wonen betaalt in de meeste gevallen een deel van die overwaarde aan de partner die de woning verlaat.
Verplicht bod
Een ieder die – al dan niet tezamen met anderen ('acting in concert') – ten minste 30% van de stemrechten in een algemene vergadering van aandeelhouders kan uitoefenen, is verplicht een openbaar bod uit te brengen op alle overige aandelen.
Als je aandelen in het overnemende bedrijf bezit, veranderen je deelnemingen niet. Als je aandelen in het overgenomen bedrijf bezit, worden deze aandelen vervangen door contanten of nieuwe aandelen in het overnemende bedrijf, of beide, afhankelijk van de voorwaarden van de deal.
Onder 'openbaar overnamebod' verstaat men een vrijwillig of verplicht openbaar aanbod aan de houders van effecten van een vennootschap, gericht op of als gevolg van het verwerven van een deel of alle stemrechtverlenende effecten ervan, met als doel het verkrijgen van de zeggenschap over de doelvennootschap (art.
Indien de liquidatie in meerdere aktes moet geregeld worden, zal het bedrijf in een ontbindingsperiode komen door de eerste akte van de notaris (gemiddeld 2200 Euro). Vervolgens zal een vereffenaar aangesteld worden om de vereffening te regelen (honoraria van gemiddeld 3000 Euro/jaar).
Als de BV niet genoeg winst maakt om dit salaris uit te betalen of als je minder dan 40 uur werkt in de BV kun je jezelf een lager salaris uitkeren. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in de opstartfase. Dit moet je wel kunnen aantonen bij de belastingdienst.
Ja u kunt snel geld verdienen en rijk worden met aandelen, maar tegelijkertijd zijn er geen garanties. Vaak worden beleggers niet van de een op andere dag rijk met één aandeel.
Wanneer je besluit aandelen te (ver)kopen, kan je dit niet rechtstreeks op de beurs doen.Dat kan alleen via een tussenpersoon (bank- of beursvennootschap, internetbroker). Die voert alle aan- en verkopen voor je uit. Voor deze diensten betaal je een vast bedrag aan kosten.