De diepgevroren erwten in een beetje zout water 2-4 minuten koken. In vriesvak*** (-18°C) zie houdbaarheidsdatum verpakking.
Handig: je hoeft die diepvries erwten niet zelf te doppen, dus dat scheelt weer een hoop werk. En klaarmaken is super makkelijk: gewoon even stomen tot ze beetgaar zijn.Of pannetje water koken, bevroren doperwten erin, paar minuten koken, et voilà: klaar zijn je erwten.
Hieronder enkele tips: Indien de diepvries groenten in kleine stukjes ingevroren zijn hoeft u deze niet te koken vooraf (bv. erwtjes, wortelkubus 4x4 tot 10x10, mais, fijne boontjes, etc…). De beste manier is om ze onmiddellijk te bakken in vetstof naar keuze.
De kooktijd van doperwten is 5-10 minuten. Als de erwtjes te hard koken, springen ze open. Hele jonge en kleine erwtjes zijn soms in 5 minuten al gaar. Doperwten stomen duurt 5-8 minuten en smoren ook.
Naast vezels zit er in de erwten ook vitamine C, kalium, ijzer, B-vitamines en foliumzuur. Als je doperwten wilt eten buiten het seizoen, kun je het beste kiezen voor bevroren doperwten. Hierin blijven de meeste voedingsstoffen namelijk bewaard.
Houd bij verse erwten een kooktijd van 3 tot 7 minuten aan, proef tussendoor zodat je ze zeker niet te zacht kookt. Giet de vitaminebommetjes af en voeg eventueel een klein klontje roomboter toe. Wil je gedroogde groene erwten koken? Laat deze dan eerst 5 tot 8 uur weken, daarna kun je ze een uur koken.
Erwten, een van de meest voorkomende diepvriesgroenten, staan bovenaan de lijst van diepvriesproducten die je rauw kunt eten — wat logisch is, aangezien verse erwten ook niet gekookt hoeven te worden . Je kunt diepvrieserwten direct aan macaronisalade toevoegen, of ze in de keukenmachine doen als je hummus maakt voor een frisse twist.
De sleutel tot het bereiden van maaltijden met diepvrieserwten is om ze niet te lang te koken . Dit is cruciaal. Diepvrieserwten worden snel gestoomd voordat ze worden ingevroren, dus ze zijn al klaar om te eten. Je wilt ze alleen heel snel opwarmen, zodat ze hun lichte veerkracht en heldere kleur behouden.
De oven! Zet er een bakplaat in met een goeie scheut olijfolie, verwarm 'm voor op een hoge temperatuur en voeg daarna de bevroren groenten toe met kruiding naar smaak, en rooster ze.
Doperwten: basilicum, bieslook, bonenkruid, dille, kervel, majoraan, peterselie. Komkommer: basilicum, bieslook, dille, dragon, paprikapoeder.
KOOKPAN : Doe de gewenste diepvries hoeveelheid in een kookpan. Voeg twee eetlepels water toe en dek af. Breng aan de kook en laat 6 minuten sudderen tot de gewenste gaarheid.
Breng een kookpot met gezouten water aan de kook. Voeg ook een klontje suiker toe zodat de erwtjes hun mooie, groene kleur zullen behouden. Kook de erwtjes gedurende 5 à 6 minuten.Giet ze af en spoel ze onder koud, stomend water.
Sommige producten, bevroren erwtjes bijvoorbeeld, kun je direct in de pan of je gerecht doen. Volg altijd goed de aanwijzingen op de verpakking. Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel.
De diepgevroren erwten in een beetje zout water 2-4 minuten koken. In vriesvak*** (-18°C) zie houdbaarheidsdatum verpakking.
Erwten uit pot, blik en diepvries zijn niet meer rauw en kun je dus gewoon eten zonder te koken. Wel eerst even laten ontdooien natuurlijk!
Knapperige erwtjes gaan bijvoorbeeld perfect samen met zachte (gerookte) zalm of geven een fijne bite aan je risotto met champignons en spek. Je kunt zowel verse als diepvries erwten makkelijk door je rijst mengen en je kids daarmee 'stiekem' wat meer groente laten eten. Heerlijk met ham, mais en ananas!
Bacteriën, zoals Listeria monocytogenes, kunnen nog steeds overleven bij zeer lage temperaturen op bevroren voedsel . Wanneer ze worden gegeten, kunnen de bacteriën Listeriose veroorzaken, een levensbedreigende ziekte. Vorig jaar was er een uitbraak van Listeriose in heel Europa die acute ziekte veroorzaakte bij 47 mensen, waaronder 9 doden.
Voor geen van deze kookmethodes hoeft u de erwten te ontdooien . Voeg ze gewoon rechtstreeks uit de vriezer toe! En aangezien al deze methodes supermakkelijk uit te voeren zijn, kunt u ze allemaal minstens één keer proberen om uw favoriete manier te ontdekken om bevroren erwten te koken.
Sommige diepvriesgroenten, zoals maïs, erwten en wortels, kunnen bacteriën bevatten . Diepvriesgroenten moeten goed gekookt worden voordat u ze kunt eten.
De verse erwten die we eten worden meestal doperwten of tuinerwtjes genoemd. Deze erwtjes horen tot dezelfde familie als de gedroogde erwt. Ze worden alleen jonger geoogst.Hierdoor zijn ze zoeter en is het velletje om de erwt heen wat dunner.
Borstel de champignons af en snijd ze in plakjes. Zet de geweekte erwten op met wat zout en laat ze ongeveer 45 minuten zachtjes koken op laag vuur. Let erop dat ze niet droogkoken, anders worden de erwten taai.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.