Blijft de epoxy ook na de aangegeven uithardingstijd zacht of stroperig dan zit er niets anders op dan de laag zo goed mogelijk te verwijderen met een spatel of plamuurmes om er vervolgens een nieuwe laag epoxy overheen te zetten. De verwerkingstijd of potlife wordt altijd aangegeven bij kamertemperatuur.
Voor alle epoxyharsen geldt dat de verwerkingstijd wordt verkort en de uithardingstijd wordt versneld door het toevoegen van warmte. Dat kan door de startemperatuur van de epoxy omhoog te brengen of door het toevoegen van warmte in de vorm van een kachel of bijvoorbeeld een föhn.
Bij een omgevingstemperatuur van 20 graden moet de tussenlaag minimaal 16 en maximaal 36 uur drogen voordat u de toplaag aanbrengt. Controleer of de tussenlaag voldoende droog is door op een klein stukje van de vloer een nieuwe laag coating aan te brengen met de roller.
De meest gebruikte hars hiervoor is een polyurethaan giethars. Deze hars kenmerkt zich door een geleidelijke uitharding met een geringe warmteontwikkeling tijdens het uitharden. De gemiddelde uithardingstijd ligt rond de 30 minuten, maar dit kan variëren naar mate de temperatuur hoger of lager is.
Epoxyhars / lamineerhars:
Meer viskeus dan giethars. Aanzienlijk kortere uithardingstijd en dus ook vrij korte verwerkingstijd. Alleen relatief dunne lagen tot maximaal 2 cm mogen in één keer worden gegoten.
Na het schuren van de epoxy giethars is het tijd om het geheel mooi af te werken. Je laat de epoxy weer glanzen door deze te polijsten. Breng wat polijstpasta aan op de pad en begin met polijsten op een laag toerental. Spray intussen af en toe wat water op het oppervlak zodat het niet te warm wordt.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Om de ondergrond volledig af te sluiten raden we aan om 2 tot 3 lagen epoxy te gebruiken, afhankelijk van het materiaal. Op hout zul je 3 lagen nodig hebben, op een gesloten materiaal als metaal of polyester kunnen 2 lagen al voldoende zijn.
Epoxyhars is uitermate geschikt voor het binden van beton, omdat het vaak bestand is tegen water, vet, oplosmiddelen, en hitte en kou.
Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE). Hiervan zijn de meeste vuilniszakken gemaakt.
Ook wanneer er regen op het oppervlak valt, kan er een witte aanslag ontstaan. Dat komt omdat de verharder (aan het natte oppervlak) reageert met vocht in plaats van de moleculen in de epoxy.
Gemiddeld doet epoxy er 24 uur over om hard te genoeg zijn zijn om uit de mal gehaald te worden. Sommige mensen denken dat meer harder toevoegen betekent dat de epoxy sneller hard wordt. Dat klopt niet; meer verharder toevoegen betekent soms dat het zelfs helemaal niet hard wordt.
Hoe lang gaat een gietvloer mee? Een gietvloer gaat, mits je 'm goed onderhoudt, zo'n 15 tot 20 jaar mee.
Wanneer bijvoorbeeld watergedragen acryl pigmenten worden gemengd door epoxy kan dit heel rare dingen moet de uitharding. In veel gevallen wordt de epoxy erg heet en vervormt het. Gebruik dus altijd pigmenten speciaal voor epoxy, zoals RESION pigmenten voor epoxy, MetalTint pigmenten of TransTint pigmenten.
Schuren van de epoxy laag. Nadat de epoxylaag is uitgehard wordt het hele hout, met de epoxy laag wederom geschuurd met korrel 150. Door het schuren zal het hout dof worden maar dit effect zal weer verdwijnen na een volgende laag epoxy coating op het tafelblad.
Heb je een klein oppervlak? Doe dit dan met een boormachine en Steunschijf 77mm voor boormachine. Stap niet te snel over op een fijnere korrel. Maak regelmatig tussen het epoxy schuren door het oppervlak schoon met een schone doek en een beetje aceton.
Voor je epoxy afwerkt met een lak of nieuwe laag epoxy raden we aan om tot circa korrel 400 te schuren, indien je gaat polijsten wil je opschuren tot korrel 2500 voordat je over gaat op polijstmiddelen.
Handboor voor epoxy giethars sieraden. Met dit handige handboortje kun je een gaatje maken in de hars zodat je er een oogje in kun lijmen. De boor is 9.1cm lang en 1.4mm breed, het boortje is 3.4cm lang en is 1mm dik. Dit super handige boortje is ideaal voor het maken van een gaatje.
Epoxy lijmen Koel en vorstvrij bewaren tussen +10°C en +30°C.
De mechanische sterkte van epoxy is veel hoger dan die van polyester. Dit uit zich in zaken als trek-, druk- en afschuifsterkte, waarbij epoxy wel 3-4 maal zo sterk kan zijn.
Wij adviseren om gebruik te maken van een goede polijstmachine, Multitool of boormachine met een polijstschijf. Je kunt epoxy ook met de hand polijsten, maar daar behaal je een minder goed resultaat mee.
Door het inademen van dampen van epoxygebonden reparatiemiddelen kunnen de slijmvliezen van ogen en luchtwegen geprikkeld raken en kan een allergie van de luchtwegen ontstaan, maar dit komt veel minder vaak voor dan een huidallergie.
Een op epoxy gebaseerde polymeer is mechanisch zeer sterk, (Epoxy heeft een druk- en treksterkte die twee keer groter is dan die van beton) bestand tegen chemicaliën (in de vaste vorm) en heeft een zeer groot hechtingsvermogen gedurende de overgang van vloeistof naar vaste stof.