Er worden minder bloedplaatjes aangemaakt en ze leven korter.Ook de functie van de bloedplaatjes neemt af waardoor het bloed “dunner” wordt. Iemand die alcohol in zijn bloed heeft, bloedt dus langer. In de volksmond heet dit dan dat het bloed dunner is.
Tandvlees dat veel of langer bloedt dan normaal, spontane neusbloedingen, wondjes die blijven bloeden, het spontaan optreden van grote blauwe plekken na een kleine stoot of een onzachte aanraking zijn mogelijk tekenen dat je bloed 'te dun' is.
Wat de meeste mensen wel weten, is dat alcohol 'bloedverdunnend' werkt. Als u alcohol drinkt, dan duurt het – net als bij bloedverdunners – langer voordat uw bloed stolt. Uw bloed wordt in werkelijkheid overigens niet 'dunner' maar het stolt minder snel. En dat komt door de bloedplaatjes (trombocyten).
Trombocytopenie betekent een tekort aan bloedplaatjes (trombocyten). Bloedplaatjes zijn nodig voor de bloedstolling. Bij een tekort aan bloedplaatjes kan het bloed niet goed stollen bij een verwonding. Ook kan het tekort tot spontane bloedingen leiden.
Een van de voedingsstoffen die wel in verband wordt gebracht met bloedstolling is vitamine K. Vitamine K werkt het effect van antistollingsmiddelen tegen zodat het bloed dus dikker wordt. Het lichaam heeft maar kleine hoeveelheden vitamine K nodig om goed te werken, en dit wordt uit de voeding gehaald.
Vitamine K helpt je bloed te stollen (dikker te maken om bloedingen te stoppen). Warfarine werkt door het moeilijker te maken voor je lichaam om vitamine K te gebruiken om bloed te stollen.
De toegenomen bloeddikte maakt dat je een hoger risico loopt op klontervorming in de slagaders of aders, met als mogelijk gevolg een hartinfarct of beroerte. Andere verwikkelingen kunnen zijn: bloedingen, vermoeidheid, jeuk en misselijkheid.
Waar heb je last van als je een stollingsstoornis hebt? De klachten verschillen per persoon, over het algemeen genomen kun je zeggen dat iemand sneller last heeft van bloedingen in spieren en gewrichten, blauwe plekken, bloedend tandvlees en bloedneuzen. Maar ook lang nabloeden na een ingreep of operatie.
Eet regelmatig vlees(waren). Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer. Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten, zoals ei, peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen), tofu, tempé, noten, pinda's, pitten of kies voor kant-en-klare vleesvervangers. Gebruik volkorenbrood, volkorenpasta.
Het is cruciaal om contact op te nemen met een arts voor een diagnose als iemand symptomen heeft die kunnen duiden op dun bloed. Een arts kan helpen de onderliggende oorzaak te bepalen en een persoonlijk behandelplan te ontwikkelen.
De kans op een trombosebeen of een DVT elders in het lichaam neemt vooral toe door roken, overgewicht, uitdroging en weinig lichaamsbeweging. Maar ook het voedingspatroon blijkt een effect te hebben op de kans om een DVT te ontwikkelen. kaas, eieren en fruit gegeten.
Vitamine K-antagonisten zijn bloedverdunners. Ze worden ook wel coumarines genoemd. Vitamine K-antagonisten zorgen ervoor er minder stollingsfactoren aangemaakt worden en daardoor stolt het bloed minder snel.
“Het bloed wordt dun” is beeldspraak. Het betekent dat men onder invloed van alcohol sneller en langer bloedt. Die oorzaak ligt bij de bloedplaatjes.
Een verminderde bloedtoevoer naar de uiteinden van het lichaam, de haarvaatjes, kan onder meer leiden tot haaruitval, spierpijn, broze nagels of een vertraagde spijsvertering.” Vrouwen hebben vaak last van koude handen en voeten, terwijl mannen dan weer meer last hebben van pijn in de benen.
Wacht na het innemen van uw medicijn minimaal 4 uur met het eten of drinken van grapefruit(sap) of sinaasappel(sap). Eet per keer niet meer dan 2 grapefruits of sinaasappels. Drink per keer niet meer dan 1 glas grapefruitsap of sinaasappelsap.
Bij bloedarmoede door te weinig ijzer krijg je ijzerpillen.Eet een sinaasappel of kiwi bij de ijzerpil.Slik pillen vitamine B12 of foliumzuur als je daar te weinig van hebt in je lichaam.
Bloedingsstoornissen zoals hemofilie en de ziekte van von Willebrand ontstaan wanneer het bloed bepaalde stollingsfactoren mist. Deze ziekten worden bijna altijd geërfd, hoewel ze zich in zeldzame gevallen later in het leven kunnen ontwikkelen als het lichaam antilichamen vormt die vechten tegen de natuurlijke stollingsfactoren van het bloed.
Als uw bloed (veel) te dun is, dan is het risico op bloedingen groter.En dat kan gevaarlijk zijn. Met name bij trombosepatiënten die wat minder mobiel zijn – zoals ouderen die vaak vallen of slecht ter been zijn – of mensen die bijvoorbeeld vanwege hun sport meer kans hebben op een (interne) bloeding.
Polycythemia vera (PV) is een bloedziekte die niet overgaat. Bij PV vormen zich in het beenmerg te veel rode bloedcellen.Hierdoor wordt het bloed dikker en stroomt het moeilijker door kleine bloedvaatjes. Daardoor is er meer kans op stolsels in aders en slagaders (trombose).
Kleur van bloed
Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde. Het bloed in aderen stroomt onder enkele lagen weefsel, hierdoor lijkt het bloed donkerder. Aderen ogen daarom niet rood, maar soms blauw.
De enige vloeistof die bloed kan verdunnen is water, wat meteen het gevaar van een overdosis water verklaart. De medicijnen die men 'bloedverdunners' noemt, doen niets ander dan het stollingsproces tegengaan, waardoor het bloed makkelijker weg kan stromen. Dunner wordt het bloed hier niet van.
Anticoagulantia, zoals heparine of warfarine (ook wel Coumadin genoemd), vertragen het proces van het maken van stolsels in uw lichaam . Antiplaatjesremmers, zoals aspirine en clopidogrel, voorkomen dat bloedcellen, bloedplaatjes genaamd, samenklonteren en een stolsel vormen. Antiplaatjesremmers worden voornamelijk ingenomen door mensen die een hartaanval of beroerte hebben gehad.
vitamine B6en B12 helpen bij de vorming van rode bloedcellen.