Espresso is afkomstig uit Italië. De naam van deze koffie komt van het Latijnse woord voor “uitpersen”, verwijzend naar de bereiding. Bij het maken van een espresso wordt de koffie onder hoge druk “geperst” voor een geconcentreerde smaak.
Een espresso is een klein kopje koffie dat wordt bereid door water onder hoge druk door een hoeveelheid fijn gemalen koffie te persen. Het is dus een kleine hoeveelheid geconcentreerde koffie met een intense smaak.
Oorsprong in Italië
De methode voor de bereiding van een espresso is bedacht door de Fransman Louis Bernard Rabaut in 1822. Echter, een machine om espresso mee te breiden verscheen pas vele jaren later. In 1901 om precies te zijn.
Espresso mag dan wel een van de kleinste kopjes koffie zijn, het is wel de krachtpatser van alle koffiesoorten! Een pure koffiesoort die door echte koffieliefhebbers gewaardeerd wordt vanwege de intense koffiesmaak. En voor wie de smaak te bitter of te sterk is, zijn er inmiddels vele varianten bedacht.
Cappucino is wereldwijd een populaire drank, met een bijzondere naam als je hoort wat het eigenlijk betekent. Cappuccio staat voor 'kap' in het Italiaans. Het woordje 'ino' is een verkleinwoord. Het hele woord 'cappuccino' betekent dus eigenlijk 'kleine kap'.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Een latte macchiato begint, in tegenstelling tot de cappuccino, bij de melk. Waar je bij een cappuccino de melk bij de koffie schenkt, schenk je bij een latte macchiato de koffie bij de melk. Daarnaast gebruikt je voor een latte macchiato meer melk dan voor een cappuccino.
Espresso is afkomstig uit Italië. De naam van deze koffie komt van het Latijnse woord voor “uitpersen”, verwijzend naar de bereiding. Bij het maken van een espresso wordt de koffie onder hoge druk “geperst” voor een geconcentreerde smaak.
Heb je behoefte aan een dubbele dosis cafeïne, dan bestel je een caffè doppio, een dubbele espresso, of een caffè ristretto, een supersterke espresso waarvoor nog minder water wordt gebruikt dan bij het bereiden van een gewone espresso. Als je espresso eigenlijk net iets te sterk vindt, bestel dan een caffè lungo.
Na ongeveer 40 minuten verhoogt de cafeïne de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter. Serotonine faciliteert spierbeweging door te assisteren bij het versturen van signalen tussen de motorische zenuwcellen wat tot een verhoging van kracht leidt.
Cappuccino. De meest populaire koffiesoort met melk is de cappuccino. Deze kun je tegenwoordig overal krijgen. Een cappuccino wordt gemaakt met een dubbel shot espresso waar je opgeschuimde melk aan toevoegt.
Hoewel een ristretto koffie veel gelijkenissen heeft met een espresso, wordt die een tikkeltje anders bereid. Bij een ristretto wordt namelijk minder water gebruikt. Bij een espresso gebruik je 30 ml water, waar een ristretto maar 15 ml nodig heeft.
Koffie en espresso verschillen ook in de hoeveelheid cafeïne die ze bevatten. Hoewel een espresso een intense smaak heeft, bevat een shot espresso minder cafeïne dan een gewone kop koffie: ongeveer 65mg in 50 ml, in vergelijking met 85mg in een kop koffie van 125 ml.
Concluderend, een espresso bevat niet meer cafeïne dan een filterkoffie. Wel bevat een espresso meer cafeïne dan oploskoffie. Een belangrijke rol hierbij speelt de hoeveelheid water. Zou je espresso drinken in dezelfde hoeveelheid als een filterkoffie, dan bevat een espresso wel meer cafeïne.
Een ristretto is een nog kleinere shot koffie als de espresso. We spreken van een korte espresso als de koffie weinig ml's bevat. De extractietijd (zettijd) blijft overigens hetzelfde als bij een espresso. Je zet de ristretto dus op dezelfde wijze als een espresso maar dan met minder water, namelijk ongeveer 15 ml.
De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten. Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen.
Na afloop van een zware maaltijd vinden Italianen het fijn om een warm drankje te nuttigen om op deze manier de spijsvertering te stimuleren. Maar voeg je warme melk toe aan dit drankje, dan wordt het verteringsproces juist vertraagd. Italianen willen dit zien te voorkomen.
De koffieprijs werd ooit eens vastgesteld door de Italiaanse Kamer van Koophandel. Iedere bar diende zich daaraan te houden. Maar met het verplichte vrije marktdenken ontkwam ook het kopje espresso niet aan een prijs die moet worden vastgesteld door vraag en aanbod.
Dat wil zeggen: voor één espresso (ook wel een shot genoemd of zo'n 30 ml koffie), wordt 15-20 gram water van zo'n 93 °C door 7a10 gram koffie gestuwd, aan een druk van 9 bar, gedurende ongeveer 25 seconden.
Een normale enkele espresso is ongeveer 25 tot 40 cc, waarbij gebruik wordt gemaakt van 7a 8 gram koffie. Een dubbele espresso is tussen de 50 en 80 cc, waarbij gebruik wordt gemaakt van de dubbele hoeveelheid koffie.
Een americano is een espresso, aangelengd met een even grote hoeveelheid heet water. Waardoor het minder sterk wordt qua smaak en wat meer lijkt op een kop filter koffie.
Flat white is vergelijkbaar met een cappuccino, behalve dat er espresso en microschuim in zit in plaats van gewoon melkschuim. Dit geeft de koffie een sterkere espresso smaak. Het drankje kreeg zijn naam vanwege de kenmerkende dunne laag microschuim bovenop.
De flat white wordt bereid met een dubbele ristretto, opgeschuimde melk en een dun laagje melkschuim. Bij een ristretto gebruik je 15 ml water t.o.v. 30 ml water bij een espresso. Dit terwijl de doorlooptijd en de hoeveelheid gemalen koffie hetzelfde blijft.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.