Een niet-gaar product is vochtiger en daarmee vatbaarder voor schimmels. Het product is te warm verpakt. Door het brood warm te verpakken ontstaat er stoom in de (plastic) verpakking. Deze warme, vochtige lucht is een goede broedplaats voor schimmels om zich voort te kunnen planten.
Hoe komt het dat brood Schimmelt? Schimmel komt door vocht, als je brood in (afgesloten) plastic bewaart gaat het meestal na 2-5 dagen schimmelen zoals al is gezegd. Als je brood niet in een plastic zak bewaart en je laat het drogen, komt er ook na weken geen schimmel op.
Schimmels zijn dus familie van paddenstoelen, ze kunnen groeien op alles wat maar een beetje vochtig is. Koekjes dus, of afbakbrood of fruit, bijna alles in je voorraadkast kan een laagje schimmel ontwikkelen. Schimmels vermenigvuldigen zich door schimmelsporen, die aan het uiteinde van schimmeldraden groeien.
Omdat warme lucht sneller stijgt dan koude lucht, zal de waterdamp stijgen en zich vasthechten aan de koude oppervlakken waarmee het in aanraking komt. Bij onvoldoende ventilatie zullen deze oppervlakken nooit kunnen opdrogen, steeds vochtig blijven en zo de ideale voedingsbodem vormen voor schimmels en schimmelsporen.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Mogelijke oorzaken voor het snel beschimmelen zijn: Het product is opgeslagen in een warme en vochtige omgeving. De warme en vochtige omgeving is een ideale broedplaats voor schimmels. Sla de producten op in een koele, droge omgeving.
Vooral in zachte etenswaren, zoals brood, gaat de verspreiding van schimmels sneller en zijn ze onzichtbaarder dan je denkt. Bij harde etenswaren kun je vaak een stukje schimmel nog wel wegsnijden, maar voor brood, een potje jam of appelmoes geldt dat helaas niet, zegt het Voedingscentrum.
Dit proces is vooral bekend van brood, jam, kaas, groenten en fruit. Schimmels die verantwoordelijk zijn voor voedselbeschimmeling zijn Alternaria, Aspergillus, Botrytis, Cladosporium, Fusarium, Geotrichum, Monilia, Manoscus, Mortierella, Mucor, Neurospora, Oidium, Oospora, Penicillium, Rhizopus en Thamnidium.
Schimmels vermeerderen zich door de vorming van sporen, die ontstaan aan het einde van de schimmeldraden. Wanneer de sporen rijp zijn, laten ze los en worden door luchtstromen meegevoerd. Sporen kunnen daardoor op andere producten in een koeling of voorraadkast komen.
Schimmels vermeerderen zich door sporen die door de lucht bewegen. Eten beschimmelt wanneer het in contact komt met een schimmelspoor en deze zich gaat vermeerderen; dat kan behoorlijk hard gaan. Wanneer je het eten te lang of onjuist bewaart, is de kans op schimmelgroei het grootst.
Welk brood schimmelt het snelst? Nat brood schimmelt ongeveer 4 keer sneller dan droog brood. Door de hoge vochtigheid van het natte brood zullen schimmels sneller ontstaan en groeien.
Een beschimmelde boterham komt nooit alleen
Beschimmeld brood eten kan weinig kwaad maar is ook niet echt gezond. Spot je dus een gekleurd vlekje op een van de boterhammen? Dan gooi je best het hele brood weg. In zachte etenswaren gaat de verspreiding van schimmels namelijk vaak snel en onzichtbaar.
Uit een spore kan schimmel groeien. Deze sporen zweven bijvoorbeeld in de lucht. Maar in huisstof zitten veel meer sporen dan in de lucht, daarom groeit er meer schimmel op de boterham die in het huisstof heeft gelegen.
In droog, poreus voedsel kunnen schimmels en bacteriën zich razendsnel verspreiden, waardoor het verstandig is om het weg te gooien zodra u ook maar een klein stipje schimmel ziet. Kliekjes van vlees, stoofschotels, aardappelen, rijst of pasta kunt u het best links laten liggen zodra u hier schimmel op ziet.
Brood kan conserveringsmiddelen bevatten, zoals sorbaat of benzoëzuur, en die kunnen de groei van schimmels aanzienlijk afremmen. Brood bevat ook andere stoffen die helpen om vocht vast te houden.
Schimmels planten zich voort door middel van sporen. Dit zijn microscopische deeltjes die door de lucht vervoerd worden. Om tot nieuwe schimmels uit te groeien zijn voldoende vocht, een geschikte temperatuur en voedingsbodem (organisch, vaak houtachtig, cellulosehoudend materiaal) essentiële voorwaarden.
Ze beschermen ons tegen ziekmakende bacteriën en virussen, en zijn belangrijk voor onder andere de werking van de darmen. Micro-organismen zijn de grote opruimers van de natuur: ze zorgen ervoor dat resten van planten en dieren worden verteerd. Ook dienen ze vaak als voedsel voor grotere organismen.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Voor de meeste schimmels zijn temperaturen tussen 4 en 40 ˚C en een relatief vochtgehalte in de lucht van 70 tot 100% optimaal. Hoe vochtiger het materiaal hoe sneller de meeste schimmels groeien.
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast.
Om zich voort te planten maken schimmels sporen, kleine zaadjes. Bij een ongeslachtelijke voortplanting vormen de sporen zich aan de hyfen en laten vervolgens los. De sporen verspreiden zich en als de omstandigheden goed zijn, kan een nieuwe schimmel ontstaan uit de spore.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
Het water dat in jam aanwezig is, is niet beschikbaar voor schimmels. Maar een product dat rijk is aan suiker trekt vocht aan vanuit de omgeving. Hierdoor kan een dunne film van water op het product ontstaan. Hierdoor wordt plaatselijk de suikerconcentratie verlaagd en kan de wel schimmel groeien.
Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) vormt een gevaar omdat deze specifieke schimmel een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden. Mycotoxine komt in vele schimmelsoorten voor en is schadelijker naarmate de concentratie ervan hoger is. Ze kunnen ook huidirritaties en jeuk veroorzaken.
Inademen van besmet stof of vocht kan een astma-aanval uitlokken (piepende ademhaling en kortademigheid). Middenoorontsteking en bronchitis kunnen eveneens een gevolg zijn. Bij langdurige blootstelling kun je ook last krijgen van algemene symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en koorts.