Hoe komen spinnen in huis? Favoriete plekken van spinnen zijn gaten en kieren, hier voelen ze zich het meest thuis. Maar dit is niet het enige, spinnen kunnen ook via gaten en kieren naar binnen komen.
Simpel: vanwege de liefde. De grote spinnen die je nu in huis ziet rondlopen, zijn mannelijk huisspinnen op zoek naar een wijfje om mee te paren. Dat je ze vaak in het bad of de gootsteen ziet zitten, komt omdat hun poten niet geschikt zijn om tegen gladde wanden aan te lopen.
1/Komen ze in de herfst binnen? Spinnen zitten het hele jaar door in huis, maar tegen de intrede van de herfst zie je ze vaker en vaker opduiken. Dan worden de mannetjes van enkele grotere huisspinsoorten volwassen en verlaten ze hun web, op zoek naar een partner.
Is de grote huisspin in Nederland gevaarlijk? Hoewel de spin er wellicht gevaarlijk uit ziet, is deze niet gevaarlijk. Enkel wanneer de spin zich in het nauw gedreven voelt zal de spin bijten. Deze spinnenbeet is voor mensen gelukkig niet gevaarlijk.
En wat dacht je van al dat gesnurk en draaien in je slaap? Spinnen houden daar niet van, dus je mond tijdens het slapen zoeken ze al helemaal niet op. Behalve als je jouw bed nooit verschoont en er dode insecten in je bed hebt liggen, is er geen reden om je zorgen te maken. Een echte fabel dus!
Zo'n spin komt nooit alleen, zijn altijd met z'n tweeen? "Nee, spinnen zijn eigenlijk hele solitaire dieren die onafhankelijk van elkaar leven. Als er meerdere spinnen op één plek te vinden zijn betekent dat eventueel dat er meer voedsel te vinden is."
In een normaal onderhouden huis wonen al snel 1.000 à 2.000 spinnen, maardaarvan zie je de meesten nooit. Overdag verstoppen huisspinnen zich tussen spleten, achter plinten en meubels, in de kelder of op zolder. Enkel 's nachts komen ze tevoorschijn om prooien te vangen.
Water mengen met muntolie en sprayen op plaatsen waar ze binnen komen. Krachtiger dan pepermunt maar ook voor mensen minder aangenaam: spinnen houden ook niet van azijn. Azijn aanlengen met water en dit als spray gebruiken kan dus ook. Of een schaaltje met water en azijn kan ook al helpen.
De grijze huisspin zal bijten en direct ook gif injecteren. Wanneer de prooi klein genoeg is wordt die ook direct meegenomen naar haar trechter, maar wanneer de prooien relatief groot zijn (zoals wespen) zal de spin meerdere keren bijten en telkens ook gif injecteren tot de prooi ook sterft.
Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder.
Spinnen zijn niet zo'n fan van de geur van pepermunt en eucalyptus. Meng daarom bijvoorbeeld wat pepermuntolie met water, en sproei het op openingen en plinten in huis. Heb je groene vingers? Dan kan een muntplantje op bijvoorbeeld de vensterbank buiten ook helpen.
Als er in je huis veel insecten leven - bijvoorbeeld kevers - of erger ongedierte, zoals kakkerlakken, wespen, mieren of muggen, dan kun je erop rekenen dat de spinnen daar op afkomen. Dus: hoe meer insecten in je huis of in je tuin, hoe meer spinnen.
Favoriete plekken van spinnen zijn gaten en kieren, hier voelen ze zich het meest thuis. Maar dit is niet het enige, spinnen kunnen ook via gaten en kieren naar binnen komen. En dat is nou net wat je niet wilt! Kit ze dus af voor een spinvrij huis.
Oren hebben ze niet, dus ging de wetenschap er lang van uit dat spinnen niet kunnen horen. Maar niets blijkt minder waar. De beestjes blijken namelijk de haartjes op hun poten te gebruiken om mee te horen.
Spinnen eten andere insecten op. Als je een spin gaat doden, is er meer voedsel voor andere spinnen. Daardoor gaan ze meer eitjes produceren, en komen er uiteindelijk weer meer spinnen bij. Voortaan dus even twee keer nadenken voor je de stofzuiger of je favoriete schoen pakt.
Hoeveel spinnen er in een gemiddeld huis zitten, weten we niet. Hier is voor zover we weten in Nederland nog nooit onderzoek naar gedaan. Maar het is wel waarschijnlijk dat er in ieder huis een paar honderd spinnen zitten. En als er een spinnennest in je huis uitkomt, heb je er zomaar een paar honderd bij.
Een spinnennest ziet er heel anders uit dan een spinnenweb. Het nest is zeer dicht gesponnen en lijkt nog het meest op een zakje. Hierbinnen zie je witte, gele, rode of zwarte puntjes zitten. Welke kleur deze puntjes hebben hangt er vanaf hoe ver de eitjes ontwikkeld zijn.
Wat eten spinnen? Het zijn roofdieren, dus ze eten voornamelijk insecten. Gelukkig zijn dat meestal insecten die ons overlast kunnen bezorgen, zoals mieren, muggen, vliegen, wespen en kakkerlakken. Ook larven van insecten kunnen ten prooi vallen aan spinnen.
Klopt het ook? Nee. Dat is het kortste antwoord dat we kunnen geven. Het inslikken van een spin tijdens de slaap is iets dat hoogst zelden gebeurt.
Spinnen hebben een enorme hekel aan azijn. Azijn bevat azijnzuur, waardoor spinnen direct gedood worden als ze met azijn in aanraking komen. Als je witte azijn en water mengt, kan je dat als bestrijdingsmiddel gebruiken. Doe dit in een schaaltje en zet dit in je huis om spinnen af te schrikken.
Het lijkt misschien als of er in de herfst meer spinnen zijn dit is echter niet het geval, je ziet ze alleen veel meer. Doordat de winter begint aan te breken bivakkeren de spinnen zich weer binnen in uw huis. In de lente en de zomer zijn de spinnen het liefst buiten.
Als ze opgepakt of anderszins bedreigd wordt, kan de spin bijten. Ze verdedigt zichzelf dus soms assertief (en níét agressief, want er is geen natuurlijke neiging om aan te vallen). Een beet is niet gevaarlijk en de klachten zijn mild.
Het najaar is spinnentijd. Of beter gezegd: dat is de periode waarin ze een stuk zichtbaarder zijn. Want daadwerkelijk meer spinnen, dat is niet het geval: in mei hebben veel meer soorten hun paartijd dan in de herfst.
In een schoon en opgeruimd huis wonen gemiddeld 1500 spinnen.