Parasieten groeien in sterk vervuilende filters, vijvers met te veel vis, vijvers waar het verversen van het vijverwater te weinig plaatsvindt of door nieuwe Koi.
Deze parasieten beschadigen de slijmlaag en het weefsel van huid en kieuwen doordat zij zich vastzetten met haakjes, waardoor de vis minder bescherming heeft tegen andere infecties. Ze worden overgedragen via levend voer, planten en nieuwe vissen.
Trichodina is een veel voorkomende parasiet bij koi karpers. Dit eencellige organisme sterft bijzonder snel af wanneer het geen gastheer heeft. Je doet er bij een Trichodina besmetting goed aan om de besmette vis in een aparte quarantainebak onder te brengen tot deze is genezen.
Waarom zout in de vijver? Door toevoeging van zout in het vijverwater, ontstaat er een osmose verschil. Daardoor is het mogelijk dat parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën worden geëlimineerd. Tevens heeft het een desinfecterende werking voor wondjes op de (slijm-) huid van de vis.
Hoe doseer je zout in de vijver? Voeg je preventief zout toe voor de winter, probeer dan de dosering per 0,1% te verhogen. Stel je wilt een dosering van 0,3% toevoegen (3 kilo per 1.000 liter). Voeg dan de eerste dag 1 kilo toe, de tweede dag 1 kilo, en de derde dag de laatste kilo per 1.000 liter water.
Zout in de vijver tegen algen
Als je zout in de vijver doet tegen algen, gaat de biologische balans aangetast worden of zelf helemaal verdwijnen.
Het beste zout voor gebruik in de Koivijver is voor consumtiegeschikt vacuumzout / speciaal vijverzout. Dit is een pure zoutvorm zonder toevoegingen. Dit kunnen tabletten zijn of strooibaar zout. Als je zout wilt toevoegen aan de Koivijver in de winter dan raad ik je aan om 3kg zout te gebruiken per 1000 liter water.
Maërl is een natuurproduct met een zeer laag fosfaatgehalte. Het is bij uitstek geschikt voor nieuw aan te leggen vijvers en om troebel water helder en gezond te maken. Maërl verhoogt de gezamenlijke waterhardheid en activeert de ontwikkeling van de micro-organismen.
In dit water de 500 gram keukenzout oplossen (2-3 minuten wachten tot het water weer helder is). Daarna de vis 30-60 seconden lang in dit zoutwater laten zwemmen en daarna weer terugzetten in de originele aquarium.
De parasieten nestelen zich in de huid of de kieuwen van de vissen en planten zich daar voort. Een besmetting met koi parasieten moet altijd worden behandeld. De parasieten verdwijnen niet vanzelf.
Koivissen en andere vijvervissen kunnen die gastheer zijn. De parasieten variëren in de vorm van luizen of bloedzuigers, maar ook wormen. De Koi weert parasieten af door zijn slijm productie te verhogen. Als gevolg hiervan wordt er erg veel energie gebruikt.
Vissen hebben het vermogen ontwikkeld om bewust uit water te springen met de intentie om in beter water terecht te komen. Vaak is de waterkwaliteit slecht, is het te koud, te warm of hebben de vissen stress. Als laatste redmiddel kunnen ze het water verlaten door te springen.
Oude vissen die op sterven liggen vertonen in de dagen daarvoor echter heel wat subtiele gedragsveranderingen. Zo zal een vis die altijd als eerste de lekkerste brokjes mysis uitpikt, nu niet meer de eerste zijn. De eetreflex vermindert, en na enkele dagen stopt het dier volledig met eten.
Parasitaire plagen zijn ziekten en het schuren is een reactie daarop om de parasieten van de huid af te schuren. De aangedane vis schuurt veelvuldig langs bodem- en/of plantmateriaal. Een andere oorzaak voor schuurgedrag kan een slechte waterkwaliteit zijn.
Goudvis heeft zwarte vlekken – zwarte stip ziekte
Ten eerste kan het om de zwartestipziekte gaan. Er zijn dan kleine zwarte stipjes op de vis zichtbaar. Later kunnen deze stippen naar rood verkleuren, dit wijst op ontstekingen. Opvallend is dat de vis jeuk heeft en zich overal tegenaan schuurt.
Het is niet aangewezen zout aan de vijver toe te voegen. Zout heeft meer nadelen dan voordelen en wordt vooral gebruikt bij zieke vissen in een afzonderlijk bad geplaatst (dus niet in de vijver) om hen te helpen met hun osmoseregeling. Zeevissen leven in water dat zouter is dan hun eigen lichaamsvocht.
Hoe maak je het bad klaar
Doe ongeveer 1 kilo zeezout of keukenzout in een bad met warm water. De temperatuur is ongeveer 39-40 graden. Blijf 15 minuten in bad liggen. Je kunt zeven druppels lavendel en tea-tree olie toevoegen.
Bij pekelen marineer je vis, vlees of andere etenswaren in zout of een zoutoplossing (pekelwater). Voedsel dat gepekeld is blijft niet alleen langer houdbaar, maar wordt ook malser. Daarnaast heeft pekelen een grote invloed op de smaak van het eten.
Hoeveel kalk je moet toevoegen aan je vijver is afhankelijk van de grootte en diepte van je vijver. Het beste advies dat we je daarvoor kunnen geven, is dan ook: kijk op de verpakking.
zeewierkalk is rijk aan sporenelementen en ijzer wat goed is voor je vijverplanten , je kh wordt er ook door verhoogd , een verhoogde kh zorgt ervoor dat de ph niet teveel schommelt gedurende de dag , dus stabieler blijft.
Zoals hierboven als aangegeven zijn draadalgen eigenlijk dus waterplanten. Ze zijn dan ook niet schadelijk voor uw vijvervissen. Het is alleen vaak niet zo mooi om een hele vijver vol draadalgen te hebben. Een beetje kan geen kwaad en is zelfs goed of natuurlijk.
1 Koi per kuub of 1 Koi per 1000 liter water. Niet meer dan 70 cm lengte aan Koi in de vijver houden. Liever minder Koi dan de maximale limiet voor maximale groei. Waterkwaliteit is de belangrijkste factor.
Puur keukenzout zonder jodium is eenvoudig verkrijgbaar bij de supermarkt (AH, Jumbo, COOP), prikt niet en is voordelig. Een potje puur keukenzout van Jozo (de variant zonder jodium) kost slechts 0,38 euro en bevat voldoende zout voor ruim 40 neusspoelingen!
Dosering zout tegen schimmels bij vissen
De veilige dosering wat wij dan aanraden is een promillage van 1 tot maximaal 3 promille. Dit betekent dat je 1 tot 3 gram zout (jodium-vrij zout!!) gebruikt per liter aquariumwater. Na 3 dagen is een 50% waterwissel aan te raden.