De oorzaak van een affaire is: je onveilig voelen in je relatie. Vaak zie je dat de ene partner probeert meer verbinding te krijgen (angstige hechtingsstijl) en de ander om meer ruimte te krijgen (vermijdende hechtingsstijl). Dit voelt voor beide onveilig.
Volgens seksuologen voldoet een affaire meestal aan drie elementen: een emotionele band, geheimhouding en seksuele chemie. De redenen om overspel te plegen zijn ook vaak hetzelfde: gebrek aan intimiteit, positieve aandacht en het 'vuur' dat gedoofd is in de relatie.
De 'verliefde'-fase van een affaire duurt echter meestal ongeveer 6 tot 18 maanden. Deskundigen zijn het er unaniem over eens dat affaires voortduren zolang beide partijen uit de affaire krijgen wat ze willen en meestal wordt de affaire na zo'n 6-12 maanden beëindigd.
Blijft die ontrouw een levenslange litteken binnen de relatie of huwelijk? Je relatie overleeft geen enkele affaire als de ontrouwe partner contact blijft houden met de minnaar of met de minnares. Het vertrouwen zal dan nooit terug keren.
Als je de Emotionele Affaire in je hoofd wilt afmaken, wees dan alleen met jezelf en concentreer je op je gedachten. Denk na over de gevolgen van je fout en het onrecht dat je je partner hebt aangedaan. Denk na over de schade die dit zal aanrichten aan zowel jou als je familie.
Liegen, dingen expres geheim houden
Maar over andere dingen liegen en niet eerlijk zijn, kan nog veel erger zijn dan één keer een wippie buiten de deur. Zeker als het vaak gebeurt, die dingen achterhouden voor de ander. Van financiële ellende en nare gedachtes tot aan angsten, depressies, dromen, wensen, ambities.
Het gaat er meer om dat je ervoor kiest om niet emotioneel vast te houden aan de wrok over wat er is gebeurd. Het gaat erom dat je ervoor kiest om de pijn los te laten. Vergeving kan alleen worden gegeven en gericht aan de persoon, niet aan de gebeurtenis. Dit voortdurende proces vereist dat de vergever loslaat.
De meeste mensen die vreemdgaan zitten met schuldgevoelens. Vooral naar de eigen partner, maar ook naar kinderen, vrienden en de partner van de ander. Een interessante zienswijze vind ik dat als je vreemdgaat (ook al weet je partner het niet), je de ander er toch al mee kwetst.
Ongeveer één op de drie vrouwen is vroeg of laat de minnares van een getrouwde man. De meeste van deze vrouwen hopen dat de man zijn vrouw zal verlaten, maar uiteindelijk kiest slechts anderhalf procent van de mannen voor hun minnares.
Toch blijkt uit onderzoek van psychotherapeut Gary Neuman onder 200 mannen, dat maar 8% vreemdgaat uit seksuele ontevredenheid. Maar liefst 48% gaat vreemd omdat ze sociaal-emotioneel ontevreden zijn. Een tekort aan bevestiging en affectie is de belangrijkste reden dat mannen hun partner bedriegen.
De minnares concentreert zich volledig op die paar gestolen momenten samen met haar minnaar. Haar eigen leven zet ze op een heel laag pitje, want ze wil kunnen genieten van haar minnaar zodra hij tijd heeft kunnen vrijmaken voor haar, en zal 24 uur per dag beschikbaar voor hem zijn.
Hij verandert zijn verhaal
'Als je veranderingen merkt in zijn verhaal, zou dat iets kunnen betekenen. Bovendien zijn mensen die liegen geneigd om extra (onnodige) details in het verhaal te stoppen om het geloofwaardiger te maken.
Een kus op de wang toont dat hij affectie voor je voelt, hij is graag bij jou. Deze zoen is niet romantisch maar drukt gevoelens van vriendschap uit.
Relatie beëindigen na vreemdgaan: zó weinig mensen kiezen er echt voor. Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan. Dat is heel erg weinig, maar wel te verklaren, legt Jean-Pierrre uit.
Pijn kan letterlijk hartverscheurend door je lijf razen en je de ene keer tot grote woede drijven en de andere keer tot diep en intens verdriet. Al deze emoties zijn een gezonde reactie op een heftige gebeurtenis. Ontzettend pijnlijk, maar helpend om verder te komen.
De impact is groter op vrouwen dan op mannen. De invloed die overspel heeft op jouw relatie maar ook op jou als persoon mag niet onderschat worden. Vreemdgaan deukt je zelfvertrouwen, je verliest het vertrouwen in je huidige en toekomstige partners en je geloof in het begrip 'relatie' daalt.
Vergeten en vergeven
Misschien vergeef je hem/haar wel, maar de meeste mensen geven aan dat ze het niet vergeten. Dit heeft alles te maken met de impact op het vertrouwen dat opeens weg is. Dit zorgt er namelijk voor dat je in een volgende relatie sneller problemen hebt met iemand vertrouwen.
Overspel vanwege spannende seks
Niet alleen mannen, maar ook vrouwen zoeken daarom bevrediging bij iemand anders. “Vooral jongere vrouwen gaan vreemd omdat ze op seksueel vlak geen voldoening krijgen. Ze willen vaker seks of zijn nieuwsgierig naar hoe het met een andere man kan zijn”, zegt Bowman.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Wel weten we nu beter dan voorheen hoe veel mensen vreemdgaan. De meest betrouwbare gegevens daarover zijn dan afkomstig van grootschalige, langlopende onderzoeken. Daaruit blijkt dat 40 procent van de vrouwen en 60 procent van de mannen weleens een buitenechtelijke relatie heeft gehad.
Stoppen met vreemdgaan kan dus door je te focussen op het gedrag, de positieve kanten van je relatie en door je overtuigingen te achterhalen en te veranderen. Hypnose kan hier een grote rol bij spelen. Wil je meer weten over hoe hypnose voelt en hoe ook jij mensen onder hypnose kunt brengen?
Het traject voor relatieherstel na ontrouw bestaat uit 11 gesprekken van minimaal 90 minuten. In het begin vinden de gesprekken eens per week plaats. Afhankelijk van jullie vorderingen wordt dat later eens per twee tot vier weken. Het gehele traject duurt ongeveer 6 maanden.
Daarnaast kun je ook last krijgen van gevoelens van angst. Dit kan heel erg lijken op de symptomen van post-traumatische stress, afhankelijk van hoe ernstig het vreemdgaan is geweest of hoe het is ervaren. Wanneer je het verliezen van je partner lastig kunt verwerken wordt dit vaak gezien als een “adjustment disorder”.