Je kunt grote pupillen na alcohol of drugs niet zomaar wegkrijgen. Je pupillen worden nauwer als je in het licht kijkt. Er bestaan ook oogdruppels die de pupillen vernauwen, maar artsen zullen die niet voorschrijven om grote pupillen bij drugsgebruik tegen te gaan.
Meestal worden de pupillen na ongeveer 8 uur weer normaal. Maar soms kan het tot wel twee dagen duren. Maar er zijn mensen die 'vreemde klachten' ervaren nadat ze XTC hebben gebruik. Sommige mensen zien figuurtjes, kleuren, bewegende deeltjes of ruis als de XTC is uitgewerkt.
Helaas zijn er geen mogelijkheden om grote pupillen tegen te gaan. Het enige wat je kunt doen is proberen te voorkomen, al is dat ook niet altijd mogelijk. Grote pupillen zul je sneller krijgen wanneer je meer gebruikt.
Na het nemen van bijvoorbeeld cocaïne, hasj/wiet of speed, worden je pupillen aanzienlijk groter (een verschijnsel dat bekend staat als Mydriase), terwijl ze bij gebruik van opiaten als heroïne juist kleiner worden (Miose).
In fel licht worden de pupillen kleiner. Er kan dan weinig licht het oog binnenvallen, waardoor we niet verblind raken. In het donker verwijdt de pupil zich en kan er zo veel mogelijk licht het oog binnenkomen. De pupillen functioneren dus als lichtregelaar en worden daarom ook wel het diafragma van het oog genoemd.
Cocaïne geeft inderdaad vergrote pupillen. Bij een klein lijntje is dat niet zo heftig en meestal na een uurtje weer normaal. Als je meer neemt achter elkaar blijven de ogen een stuk langer groot.
Drugs zoals cannabis en alcohol zijn hier de boosdoener van. Zij zorgen er namelijk voor dat bloedvaten verwijden. De vaten in het oogwit worden hierdoor meer zichtbaar en dus zien de ogen er bloeddoorlopen uit. Iemands ogen kunnen dus verraden of ze aan de drugs zitten.
De wijde pupil en dus de overgevoeligheid voor licht verdwijnt langzaam na het stoppen met het druppelen, maar kan nog 24 tot 48 uur aanhouden. Ook het wazig zien houdt meerdere uren aan voordat het langzaam verbetert.
Cokegebruikers zien vaak bleek en hebben soms wijde pupillen
Gebruikers van coke hebben vaak strak gespannen spieren, zien bleek en hebben soms grote pupillen. Door de verwijde pupillen kunnen gebruikers van cocaïne overgevoelig worden voor licht en dragen ze daarom graag een zonnebril.
Hasj of wiet rookt, hebben een sterk herkenbare geur. Als iemand onder invloed is, dan zie je soms dat het oogwit iets rood doorlopen is. Verder zijn de pupillen wijder. Gebruikers worden soms giechelig en krijgen zin om te eten, met name zoete dingen.
Cocaine heeft ook een sterke reactie op de spieren. Ze worden er gespannen van en kunnen in een kramp schieten. Denk maar aan de bekende kaakklem. Hierdoor krijgt jouw vriend dagenlang erge spierpijn, omdat die spieren van hem, niets meer kunnen hebben.
Voor zover bekend bestaat er niet een direct verband tussen alcohol en vernauwing of verwijding van de pupillen. Pupillen kunnen wel iets verwijden bij een goede stemming, als je je op je gemak voelt en als je plezier hebt (zoals aan het begin van een avond in goed gezelschap na een of twee glazen het geval kan zijn).
Zorg voor herstel van je lichaam door goed te eten en te rusten. Neem na XTC-gebruik vitamine C en anti-oxidanten. Dit vind je in groene thee, groenten zoals broccoli, kool, selderij, ui en peterselie en in vruchten als appels, bramen, cranberries, frambozen, grapefruit, peren en pruimen.
Bij veel mensen zorgen drugs voor huiduitslag, zoals felrode vlekken. Ook huidaandoeningen als rosacea, pigmentvlekken en eczeem worden vaak erger door het gebruik van opwekkende middelen. Huiduitslag en speed is ook een bekende combinatie. Denk daarbij aan puistjes.
Coke doet het volgende met je gezicht: het zorgt voor verwijde pupillen en je krijgt een 'strak' gezicht. Omdat cocaïne de bloedsomloop stimuleert, zullen de ogen er bovendien rood en waterig uit komen te zien. Verder zal de persoon vaak de neus ophalen en een slecht gebit en kleine puistjes laten zien.
De belangrijkste reden dat pupillen normaal gesproken van grootte veranderen, is om de lichtinval te regelen. Ogen beschermen zichzelf door de pupillen te vernauwen bij fel licht. Bij weinig licht daarentegen verwijden ze juist om toch zoveel mogelijk licht binnen te laten.
De anisocorie ligt ongeveer tussen de ongeveer 0 – 1.0 mm (gemiddeld 0.2 – 0.4 mm). De pupil regelt dus de hoeveelheid licht die het oog binnen komt. In de loop van de leeftijd kan de pupilopening wat nauwer worden. De pupilgrootte wordt bepaald door 2 spieren die zich in de iris (het regenboogvlies) bevinden.
Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 10 minuten. In de meeste gevallen is het nodig dat de optometrist u oogdruppels toedient om goede foto's te kunnen maken. De oogdruppels maken uw pupillen wijd waardoor u gedurende ongeveer 2 uur minder scherp ziet en kunt u last hebben van het licht.
Mogelijke signalen van druggebruik zijn:er bleek uitzien, vermoeidheid, veranderde eetlust, vermageren, heel kleine pupillen of juist heel wijde, een andere vriendenkring, slechtere schoolresultaten, geen interesse meer in hobby's, werk, gezin of relaties, sterke stemmingswisselingen (agressief, depressief, uitgelaten) ...
Van cocaïne krijg je geen kater.
Probeer ook te blijven eten. Dan voel je je beter, ook de dag erna. Eet eventueel een zout koekje of wat chips. Lukt dat niet (goed), denk dat aan vloeibare maaltijden of fruit.
Vooral bij hoge doseringen en langdurig gebruik kunnen negatieve effecten optreden. Gebruikers melden: hoofdpijn, hartkloppingen, verwardheid, angst en paranoia. Ook hebben ze last van misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, transpiratie, pijn in de hartstreek en neusbloedingen (bij snuiven).
Er bestaan ideeën dat je door middel van bepaalde trucjes een stof sneller uit je lichaam kan laten verdwijnen. Dit is echter onmogelijk, drugs moeten door je lever afgebroken worden en dit kan je niet versnellen.