Welke klachten kun je krijgen als je te weinig zout binnenkrijgt? Klachten die kunnen optreden bij een tekort zijn lusteloosheid, misselijkheid en braken, hoofdpijn, verwardheid of sufheid, en epileptische aanvallen. Uitdroging door diarree of braken is te voorkomen door extra veel te drinken en daarbij zout te eten.
Oorzaken van een natriumtekort
De hoeveelheid natrium die van nature in de voeding voorkomt, is al meer dan voldoende. Onder normale omstandigheden is de kans op een tekort aan natrium uiterst klein. Bij ernstige diarree of braken kan een tekort aan natrium in het lichaam ontstaan en bestaat de kans op uitdroging.
Toch kan een lichaam ook niet zonder zout. Zout is namelijk nodig voor verschillende processen in het lichaam. Bijvoorbeeld voor het regelen van het vocht, het prikkelen van de zenuwen en het samentrekken van spieren. Je hebt dus een minimale hoeveelheid zout per dag nodig.
Bij langdurig natriumtekort is er meer kans op botontkalking (osteoporose). In zeldzame gevallen kan een natriumtekort het hersenweefsel schaden. Dan kunnen er epileptische aanvallen optreden en dit kan zelfs leiden tot coma of de dood. Bij tekenen van een natriumtekort, neem contact op met je huisarts.
Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Minder zout eten kan helpen om de bloeddruk te verlagen.
Hoeveel heb ik nodig? Volwassenen hebben 500 mg natrium of 1,5 g keukenzout per dag nodig. Het advies is om niet meer dan 6 gram keukenzout per dag te gebruiken.
Chips, pizza's, soepen en kant-en-klaarmaaltijden zijn voorbeelden van eten waar veel zout in zit. Daarnaast krijg je zout binnen door het eten van brood, vlees, vleeswaren en kaas, maar ook sauzen zoals sojasaus en mosterd.
Nee, zout is geen dikmaker. Het bevat namelijk geen calorieën. Wel kun je door het eten van te veel zout vocht vasthouden. In ernstige gevallen wordt dit oedeem genoemd.
Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen.
Minder dan drie gram zout per dag: groter risico
Maar Canadese wetenschappers hebben nu ontdekt dat een zoutarm dieet mogelijk ook helemaal niet zo gezond is. Sterker nog, wie minder dan drie gram zout per dag eet, zou zelfs méér kans hebben om hart- en vaatproblemen te ontwikkelen.
De kans op een tekort aan zout is erg klein, ook als je intensief sport. Na het sporten hoef je de verloren hoeveelheid zout niet aan te vullen door extra zout te eten. Dit gaat vanzelf door bijvoorbeeld je normale maaltijd of een extra volkoren boterham met 30+ kaas te eten.
Voor je gezondheid zijn zoutsoorten als Himalayazout of Keltisch zeezout niet beter of slechter dan gewoon keukenzout. Deze zoutsoorten bevatten soms wat mineralen, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het weinig met je gezondheid doet. Het is zeker geen reden om meer zout te gaan eten.
Het is geen goed idee om extra zout of drop te eten bij een lage bloeddruk. Dit is niet goed voor je nieren en bijnieren. Ben je vaak duizelig? Gebruik dan een normale hoeveelheid zout.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Zelfgemaakte popcorn is gezien de voedingswaarden namelijk best gezond als snack. En zeker een beter alternatief dan een zak chips. Daarbij raak je van popcorn sneller verzadigd dankzij de vezels die erin zitten.
Popcorn bevat nog meer antioxidanten dan fruit en groenten. En is daarom door onderzoekers uitgeroepen tot gezondste snack. De wetenschappers presenteerden hun resultaten afgelopen week tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. Popcorn blijkt heel wat polyfenolen te bevatten.
Het meeste zout krijg je binnen via vleeswaren, kaas, brood, soepen in blik of pak, kant-en-klaarmaaltijden, pizza's, sauzen en snacks. Fabrikanten voegen zout niet alleen toe vanwege de smaak, maar ook voor de houdbaarheid en structuur van een product.
Zout kan namelijk ontzettend goed zijn voor je huid, je haar en je nagels. 'Natuurlijke zouten zitten boordevol mineralen zoals kalium, magnesium en calcium die kunnen helpen ontstekingen te verminderen en de huid te versterken,' zegt dermatoloog Joshua Zeichner.
Het zout dat je binnenkrijgt via je voeding kan niet simpelweg verdund worden door extra water te drinken. Het heeft dus niet zo dat je meer zout kan eten door meer water te drinken.
Te veel zout is een gevaar voor de gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
Gewone kaas (20+, 30+, 40+ en 48+) bevat gemiddeld 0,4-0,5 gram zout per plak. Met een plak kaas bedoelen we 20 gram. De meeste plakken voorgesneden kaas wegen 30 tot 35 gram, dus bevatten ook meer zout.
Zes gram fijn keukenzout zijn dus zo'n drie halve theelepels. In werkelijkheid krijgen we drie volle theelepeltjes binnen. Wij vrouwen eten gemiddeld 7,5 gram zout per dag. Mannen zelfs bijna 10 gram.