Er zijn veel zaken die voor tanderosie kunnen zorgen. U kunt dan denken aan maagzuur dat het gebit raakt bij overgeven en aan het eten van voedingsmiddelen waar veel zuren in zitten. Maar de grootste boosdoener is vaak frisdrank.Ook sportdrankjes, vruchtensappen en wijn spelen een grote rol.
Tanderosie behandelen
Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een goede tandenborstel en reinig één keer per dag tussen de tanden en kiezen met een tandenstoker, rager of flossdraad. Let daarnaast op je voeding en zorg dat je niet te veel suikers en zuren binnenkrijgt.
Tanderosie is onomkeerbaar. Wanneer de tanden eenmaal geërodeerd zijn, is de enige oplossing om ze te herstellen een restauratie door het plaatsen van een tandkroon of facings van composietmateriaal, afhankelijk van de aangetaste tanden: prothesekronen voor de maaltanden of voorkiezen, facings voor de voortanden.
Het lichaamseigen tandglazuur kunnen wij helaas niet herstellen. Echter met het aanbrengen van composiet en facings kunnen we de schade wel herstellen. Enerzijds gaat het dan om esthetische schade; we zorgen dat het gebit er weer mooi uitziet.
Gun je tanden rust
Zuren tasten je tandglazuur aan en zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van gaatjes. Als je daarna een uur lang niets meer eet of drinkt, kan je glazuur weer herstellen. Een stukje kaas eten, of een glas water of melk drinken na het eten helpt ook. De zuren verdwijnen zo sneller uit je mond.
Het komt bij iedereen voor en is in de loop van de tijd bij iedereen waarneembaar (normale, fysiologische slijtage). Soms verloopt de slijtage echter sneller dan normaal (pathologische slijtage). De tanden en kiezen worden dan steeds korter.
Je tanden worden dunner, transparanter en geler. Knobbels op kiezen verdwijnen. Gevoelige tanden. Als het glazuur van je tanden dunner wordt, kunnen je tanden gevoeliger zijn voor bijvoorbeeld zoet en koud.
Uit Europees onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 jongvolwassenen last van gebitsslijtage (of tanderosie) heeft. Een verschijnsel dat voorheen vooral op oudere leeftijd voorkwam. Doordat groenten en fruit, maar bijvoorbeeld ook bronwater met een smaakje veel zuren bevatten, wordt tandglazuur zachter en zwakker.
Gebruik een tandpasta met fluoride. Fluoride maakt het tandglazuur sterker en vertraagt het oplossen. Poets je gebit voorzichtig (dus niet te hard!), maar wel grondig met een zachte tandenborstel.
Gaatjes (tandcariës) worden veroorzaakt door bacteriën in de mond. Deze mondbacteriën vormen zuur uit suikers en andere koolhydraten (zoals in bijvoorbeeld pasta, aardappelen en brood). Dit zuur veroorzaakt tandcariës. Tanderosie is slijtage van het tandglazuur door zuren uit eten en drinken of uit de maag.
Tanden kunnen gevoelig, doorzichtig en zelfs geel worden door erosie. Het is ook mogelijk dat vullingen boven het tandoppervlak gaan uitsteken. Vullingen worden niet aangetast door het zuur, maar het glazuur wel. Als je niets aan erosie doet, kan het glazuur geheel verdwijnen.
Magnesium en calcium voor je tanden
Dat calcium een belangrijk mineraal is voor sterke botten en botontkalking tegengaat heb je vast weleens gehoord. Maar ook voor sterke tanden is calciumrijke voeding dus heel belangrijk. Calcium vind je vooral in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten.
Als u 'gaatjes' hebt, is er sprake van cariës of tandbederf. Cariës heeft veel te maken met uw manier van leven: wat u eet, hoe goed u uw gebit verzorgt en of er fluoride zit in uw voeding en tandpasta. Erfelijkheid speelt ook een rol bij cariës.
De meest voorkomende vulmateriaal is composiet (tandkleurige, witte vulling). In enkele gevallen kan er voor amalgaam gekozen worden. Composiet biedt meer mogelijkheden dan het opvullen van kiezen. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen van tanden en kiezen worden hersteld.
Dat gebeurt meestal door middel van een vaste beugel, omdat tanden en kiezen daarmee het beste in beweging kunnen worden gezet. Een van de bekendste vaste beugels is de slotjesbeugel. Door een combinatie van slotjes, ringetjes, draadjes en elastiekjes worden de tanden en kiezen rechtgezet.
Tandglazuur beschermt je tanden tegen verval en overgevoeligheid. Zure dranken en voedingsmiddelen (denk aan frisdrank, fruitsap, saladedressing of wijn) kunnen je tandglazuur aantasten, waardoor het afslijt. Dat proces noemen we ook wel 'erosie'.
Oorzaak van witte vlekken op de tanden
Elke keer wanneer je iets eet of drinkt, zetten bacteriën in de tandplak de suikers en koolhydraten in het voedsel om in zuur. Zo ontstaat een zuurstoot die het glazuur kan aan¬tasten, waardoor een beginnend gaatje/white spot leasie ontstaat.
Waarom heb ik opeens gevoelige tanden? Gevoelige tanden ontstaan door blootliggend tandbeen. Wanneer uw tandbeen blootligt, is het mogelijk dat u tijdens het eten en drinken van iets warms, kouds, zoets of zuurs, plotseling last heeft van uw gebit. Neem vooral contact met ons op, zodat we de oorzaak kunnen onderzoeken.
Pijn: Sommige mensen ervaren pijn in en rond de tand of kies.Dit kan variëren van lichte gevoeligheid tot intense pijn.Slechte adem of een slechte smaak in de mond: Het kan een infectie of een abces veroorzaken, wat kan leiden tot een onaangename smaak in de mond of een slechte adem.
De oorzaak van gevoelige tanden is blootliggend tandbeen. Je tandbeen kan bloot komen te liggen door: Teruggetrokken tandvlees. Dit kan weer veroorzaakt worden door te hard poetsen, ontstoken tandvlees, de overgang of ouderdom.
Gaatjes en tanderosie zorgen ervoor dat het glazuur van je tanden wordt aangetast. Hierdoor worden je tanden steeds gevoeliger voor koude en warme prikkels. Maar tand- en kiespijn kunnen ook vele andere oorzaken hebben: Terugtrekkend tandvlees kan pijnlijke tanden veroorzaken omdat de tandhalzen bloot komen te liggen.
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur.
Oorzaken van losse tanden
Letsel: Een afgebroken of beschadigde tand loopt het risico uit te vallen als deze niet meteen wordt behandeld. Scheurtjes in het tandglazuur stellen de onderliggende lagen van je tand bloot aan bederf, wat kan leiden tot infectie en tandverlies.