Elke dag bewegen is ook belangrijk om af te vallen. Door te mountainbiken en te bewegen verbrand je meer calorieën. Wil je afvallen door te mountainbiken, dan zal je regelmatig op de fiets moeten stappen.
Om 1 kilogram te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën kwijtspelen. Dat doe je door meer calorieën te verbranden dan je opneemt. Stel: je weegt 60 kg en wilt graag een halve kilo per week afvallen. Je fietst drie keer per week een uur lang aan 18 kilometer per uur.
Uit onderzoek blijkt dat bij gelijke trainingstijd hardlopen je conditie iets sneller verbetert dan fietsen. Dat komt doordat bij hardlopen meer spieren betrokken zijn en vet efficiënter wordt verbrand.
Voor iemand die fulltime werkt, is vier keer per week trainen ideaal.Vijf keer trainen kan ook, en drie keer trainen is echt het minimum. Bij drie x per week trainen, heb je weinig kans op vorderingen, maar blijf je wel fit indien je dit goed doet!
Naast dat je tijdens het mountainbiken jouw spieren aan het trainen bent, is mountainbiken vooral een sport die bijdraagt aan het verbeteren van jouw uithoudingsvermogen. Je traint hiermee je hart en longen.
Met mountainbiken train je je volledige lichaam. Je traint voornamelijk je bovenbenen, waaronder je hamstrings en quadriceps.Maar ook je kuiten, billen, rug, borst en schouders pak je mee tijdens een mountainbiketocht. Zelfs je buikspieren komen om de hoek kijken bij een heuvelachtige klim!
Hoeveel km lopen om 1 kg af te vallen? De ene persoon loopt natuurlijk veel sneller of trager dan de andere. Maar als je loopt met een snelheid van 8 km per uur zal je ongeveer 100 km moeten afleggen om 1 kg vet te verbranden.
Het belangrijkste verschil tussen wandelen en fietsen is de snelheid waarmee je een afstand aflegt. Maar omdat je sneller gaat op een fiets, betekent het niet dat je meer doet. Wanneer je 1 uur rustig fietst verbrand je evenveel calorieën als een wandeling van 1 uur.
Mountainbiken is een fullbody sport, met focus op benen en core. In mindere mate borst en triceps. Andere spiergroepen zoals rug, biceps en schouders worden als antagonist ook gebruikt bij bepaalde bewegingen, maar deze hoef je eigenlijk niet specifiek te trainen voor mountainbiken.
Van buikvet afkomen
Het goede nieuws is dat je al over het beste instrument beschikt om van dat slechte buikvet af te komen: je fiets. De sleutel is het uitvoeren van verschillende trainingen die je vet-verbrandende enzym, je metabolisme en de productie van vet verbrandende hormonen verhogen.
Cardio voor slankere benen
Om te kunnen afvallen bij je benen is beweging heel belangrijk. We adviseren daarom om je minstens 3 keer per week in het zweet te werken. Kies voor cardio training wanneer je geen spieren wilt kweken, maar wel vet wilt verbranden. Denk hierbij aan fietsen of hardlopen.
Eet niet te veel groenten of vet voedsel, want dat vertraagt de spijsvertering waardoor je last krijgt van een opgeblazen gevoel. Bewaar je salade voor de avond. Een goed voorbeeld van een vroeg stevig ontbijt is een omelet, een paar broodjes met ham en kaas, pasta en havermout met noten en fruit.
MTB'en is zeker meer belastend voor je rug dan racefietsen. Je bovenlichaam moet veel harder werken bij het fietsen, en je rug krijgt heel wat meer klappen te verwerken. Mijn ervaring is dat je rug vanzelf sterk genoeg wordt om dit aan te kunnen, als dat nog niet zo is.
Een mountainbike is al snel een paar kilo zwaarder dan je racefiets. Tel daarbij de extra weerstand door dikke banden op en je snapt: fietsen met een MTB is pittig. En daarom ideaal om extra kracht op te doen.
Elektrisch trappen is even gezond als fietsen zonder ondersteuning. Met een e-bike fietsen mensen immers vaker én verder dan ze op een gewone fiets zouden doen. Op een elektrisch fiets rijd je dwars door de middelgroene laag van de bewegingsdriehoek. En dat is gezond.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
'Hoe meer je beweegt, hoe minder last,' zegt manueel geneeskundige Leo van Deursen. Hij onderzocht pijn bij rugpatiënten en promoveerde hierop. Van Deursen concludeert dat patiënten met lage rugpijn het beste kunnen fietsen.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Water drinken zorgt er niet voor dat je meer afvalt. Wel kan het je helpen om het afvallen beter vol te houden en bevat water minder calorieën dan frisdranken. Om écht af te vallen zul je je voeding moeten aanpassen.
Je verwacht het niet zo snel, maar naast je beenspieren zijn er ook spiergroepen in je bovenlichaam die tijdens het fietsen gebruikt worden: Biceps en triceps in je armen. Deltoids in je schouders. Buikspieren die je 'core' vormen.
Met mountainbiken verbrand je tussen de 450 – 1400 calorieën per uur. Ongeveer 680 calorieën worden verbrand per uur tijdens een gematigde mountainbike sessie.
Tijdens het fietsen train je vooral je been- en bilspieren. Hieronder vallen je hamstrings, quadriceps, kuitspieren en scheenbeenspieren. Je krijgt er dus een optimaal onderlichaam van!