Meestal komt een TIA door een bloedpropje in een klein bloedvat in de
De 3 meest voorkomende signalen van een TIA zijn een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm. De signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn gelijk. Je weet dus niet waardoor de uitval komt. Bel daarom altijd direct 112!
Om de kans op een nieuwe TIA of herseninfarct te voorkomen krijgt u medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden. Dit zijn plaatjesremmers, zoals bijvoorbeeld Clopidogrel (Grepid). Deze medicijnen zorgen ervoor dat de bloedplaatjes minder samenklonteren.
Een TIA kan ontstaan in de slagaders naar de hersenen, maar ook in de kleine bloedvaten zelf kunnen vernauwingen ontstaan, bijvoorbeeld als je lang een hoge bloeddruk hebt. Door die hoge bloeddruk kunnen de bloedvaten beschadigen. Hierdoor ontstaat er gemakkelijker slagaderverkalking.
Veel hangt dus af van de vraag of het goed lukt een eventuele oorzaak te behandelen en de risicofactoren te verminderen. De kans op herhaling is dus voor iedereen verschillend. We raden u aan om zich regelmatig te laten controleren bij uw huisarts.
Na een TIA lopen mensen risico op het krijgen van een herseninfarct en dit risico is het grootst in de eerste dagen na de TIA. Eerder onderzoek wees uit dat een op de tien TIA-patiënten binnen 3 maanden een herseninfarct krijgt. Faas: “Dat besef is er bij veel mensen onvoldoende.
Het bloedpropje sluit het bloedvat even helemaal af. Een deel van de hersenen krijgt even te weinig bloed en daardoor te weinig zuurstof. Je krijgt hierdoor klachten, zoals een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten, niet goed zien of minder gevoel in je gezicht, arm of been.
In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.
TIA's geven geen blijvende verschijnselen, waardoor het moeilijk kan zijn om vast te stellen of je inderdaad een TIA hebt gehad. Het komt er immers op aan dat de arts uit je verhaal kan afleiden dat er een TIA is geweest. Als je verlammingen hebt gehad kun je dat vaak wel duidelijk vertellen.
Hierdoor krijgt een deel van je hersenen tijdelijk te weinig bloed. Meestal gaat een TIA binnen 30 minuten over, maar soms kan dit tot wel 24 uur duren. Een TIA zorgt niet voor blijvende schade, maar het is wel belangrijk dat een arts je behandelt. Een TIA kan namelijk leiden tot nog een TIA, of tot een beroerte.
Belangrijke risicofactoren voor een herseninfarct en een TIA zijn hypertensie (verhoogde bloeddruk ) en roken. Andere risicofactoren zijn hypercholesterolemie, overmatig alcoholgebruik, diabetes mellitus, obesitas.
Misverstand 4: Een TIA is onschuldig
Bij een TIA sluit een stolsel een bloedvat in de hersenen tijdelijk af. Dit lost vanzelf op. Maar dat weet je op het moment van de klachten nog niet! Het kan ook een herseninfarct of een hersenbloeding zijn.
Het korte antwoord: ja, dat kan.
Als u binnen twee weken na de beroerte of TIA geen lichamelijke of geestelijke klachten meer heeft die van invloed zijn op de rijgeschiktheid, dan mag u na vier weken weer autorijden.
Om een beroerte bij iemand te herkennen, kunt u de volgende dingen doen: Vraag de persoon om te lachen, let hierbij op een scheve mond en hangende mondhoek. Vraag de persoon om beide armen naar voren te strekken.Let hierbij op of een arm wegzakt of niet omhoog komt.
U blijft minstens één dag en één nacht in het ziekenhuis. Een laborant neemt bloed bij u af. U krijgt een prik in een ader aan de binnenkant van uw elleboog. De laborant vangt het bloed op in één of meerdere buisjes voor onderzoek.
Mensen die een TIA hebben gehad, lopen dus een verhoogd risico op een herseninfarct. Bel altijd de huisarts als u denkt dat u een TIA heeft (gehad). Als er na 5-10 minuten nog symptomen aanwezig zijn, bel dan direct de spoedlijn van de huisarts en in avond/nacht de spoedlijn van de huisartsenpost of 112.
Waarschuwingstekens voor een beroerte
Plotseling krachtsverlies in gelaat, arm of been. Plotse gevoelsstoornissen in gelaat, arm of been. Plotse last om te spreken of om mensen te verstaan. Plotse blindheid of een wazig zicht uit een of beide ogen.
MRI/CT. Op de afdeling Radiologie maken we een MRI/CT-scan van uw hersenen. Met deze scan kunnen we zien of de TIA blijvende schade aan uw hersenen heeft veroorzaakt. En we kijken of de bloedvaten in uw hersenen verder in orde zijn.
Langdurige stress hangt samen met depressie, burn-out en angststoornissen. De hormoonhuishouding is namelijk verstoord, hersengebieden zijn ontregeld en soms zelfs beschadigd en verschillende systemen werken niet zoals normaal. Stress en psychische klachten werken elkaar vaak ook in de hand.
Stress is meetbaar
Chronische stress kan biologisch gemeten en aangetoond worden. Via een bloedname kunnen bepaalde bloedmarkers (vb cortisol) opgespoord worden, Microscopisch onderzoek van hersenweefsel kan duidelijk schade aantonen aan de verbindingen tussen de hersencellen (dendritische schade).
U kunt na de TIA een andere vermoeidheid ervaren. Bij een verminderde conditie bent u sneller moe en is het bijvoorbeeld lastig om uw bezigheden weer op te pakken.
acetylsalicylzuur als antistollingsmiddel
Artsen schrijven het voor na een hartinfarct, na een beroerte (herseninfarct) of TIA (lichte beroerte), bij angina pectoris (hartkramp), bij verhoogde kans op trombose en bij bepaalde hartritmestoornissen.
Het lijkt misschien niet ernstig, omdat de verschijnselen snel verdwenen zijn. Maar een TIA kan een voorbode zijn van een herseninfarct met blijvende gevolgen. Neem dus een TIA serieus! Tijdige behandeling van de oorzaak van een TIA kan dus soms een ernstige beroerte voorkomen.