Wat is een naafversnelling? Een naafversnelling is een versnellingssysteem dat geheel in de naaf van het achterwiel is weggewerkt. Doordat deze versnellingsmechaniek in de naaf verwerkt is, is het systeem vrij onderhoudsarm. Het systeem zit namelijk opgesloten in de behuizing van de naaf, en werkt stof- en vochtvrij.
Voordelen van naafversnellingen:
In combinatie met een carbonriem is er geen risico op olievlekken. Intuïtief schakelen voor beginners. Schakelen in stilstand mogelijk. Automatisch, traploos schakelen op elektrische fietsen.
Het populairste versnellingssysteem voor fietsen is de naafversnelling. Deze versnelling is compleet verwerkt in de naaf van je achterwiel. Hierdoor is er bijna geen onderhoud nodig.
Het systeem past de weerstand aan bij bijvoorbeeld heuvels of wind. Zodra je stilstaat worden de versnellingen automatisch teruggeschakeld, zodat je gemakkelijk weer op gang komt. Op elk gewenst moment kan je het automatisch schakelen uitzetten, zodat je zelf weer handmatig traploos schakelt.
Bij een naafversnelling moet je bij het schakelen eigenlijk even stoppen met trappen. Dat is altijd beter voor de naafversnelling, maar het is extra belangrijk bij fietsen met trapondersteuning. De ondersteuning is in de hoogste stand best wel fel. Als je dan schakelt, kun je de naafversnelling kapot maken.
'De beste naaf voor het vlakke Nederland en lichte heuvels is de Nexus 8′, zegt TestKees. 'In de lichtste versnelling kun je ongeveer 8 km/h fietsen met een traptempo van 60 omwentelingen. Licht genoeg om met volle ondersteuning bijna alle heuvels op te komen.
Fietst u dagelijks, vooral in de stad en wilt u zelf weinig onderhoud uitvoeren? Dan is een naafversnelling iets voor u. Fietst u vaker grote afstanden of regelmatig op heuvelachtig terrein en vindt u wat onderhoud geen enkel probleem? Kies dan voor een derailleur.
Een traploze versnelling is een versnellingssysteem zonder een vast aantal versnellingen. Het aantal versnellingen is oneindig. Hierdoor fiets je altijd in de perfecte versnelling, volledig naar jouw wens.
Op alle soorten naafversnellingen, terugtraprem-fietsen, omafietsen, kinderfietsen en fixies gebruik je een gewone, brede ketting, ook wel single speed ketting (1/8) genoemd. De dunnere ketting (3/32) wordt ook wel 8-speed tot 11-speed genoemd en moet je niet gebruiken op alle fietsen zonder derailleur.
Stella Morena: Uitgeroepen tot beste e-bike van 2021!
Niet alleen heeft de RAI-vakjury de Stella Morena onlangs uitgeroepen tot beste e-bike van 2021, maar ook het grote publiek heeft onze prachtige e-bike omarmd met als bekroning de titel Best Getest!
De eerste versnelling is de lichtste en hiermee kun je prima een viaduct of brug op fietsen. Versnelling twee is over het algemeen de meest gebruikte versnelling. De tweede versnelling loopt licht en fietst het prettigst met een normale cruise snelheid van circa 18 kilometer per uur.
Hoe lang gaat een Rohlof-naaf mee? Er zijn al verschillende fietsers die meer dan 100.000 km met de naaf hebben gereden. Een enkeling zelfs al 160.000 km. Voor de meeste fietsers kan de naaf een leven lang meegaan.
Voor de meeste etappes kiezen de renners voor een cassette met 11-28 verhouding. Het kleinste tandwiel is daarbij 11 tanden groot en het grootste tandwiel heeft er 28. Tijdens zware bergritten kiezen sommige renners voor een lichter verzet, bijvoorbeeld 11-30.
Uit verschillende testen blijkt dat een riem 3 keer langer mee gaat dan een traditionele ketting. Het tandprofiel en de soepele carbon draden zorgen er voor dat de vermogensoverdracht net zo sterk is als bij een 'gewone ketting'. Het rendement van de gewone ketting kan echter snel verminderen door vuil en slijtage.
Een 8-versnellingsnaaf is beter dan een 7-versnellingsnaaf. Niet vanwege die ene versnelling meer, maar vanwege de lagere weerstand die de versnellingsnaaf geeft. Door de lagere weerstand trapt een fiets met 8 versnellingen ook lichter.
De naafversnelling vind je op veel fietsen terug, van een moederfiets tot moderne e-bikes. De simpele variant wordt vaak gecombineerd met een ketting en heeft maximaal 5 versnellingen. Moderne varianten kunnen tot wel 14 versnellingen hebben of traploos zijn.
De 3000-kilometer-regel
Om deze versnelde slijtage van cassette en kettingbladen te voorkomen, is een algemene vuistregel om de ketting van je fiets elke 3000 km te vervangen. Let wel, dit is slechts een richtlijn.
Welke stijl ketting is het sterkst? De sterkste soort schakelketting is de tarweketting. Die bestaat uit 4 strings in elkaar gevlochten en verbonden ovale schakels.
De scores van de vier beste kettingen liggen zeer dicht bij elkaar. De Abus Steel-O-chain 810 is de beste, op de voet gevolgd door een kettingslot van Cordo, de Abus Winner Chain en de Bumper Chain 31. Dat de nummers 1 en 2 het bijna even goed in de test doen, is niet vreemd: het zijn namelijk dezelfde kettingen.
Volgens de AD Fietstest 2023 is de Koga E-Nova PT Unlimited de beste elektrische fiets in de categorie stadsfietsen boven de 3500 euro. De fiets kwam als meest veelzijdige en comfortabele e-bike uit de test en ontving dan ook een 8,2 als eindcijfer van het testpanel.
Inderdaad, als je terugschakelt door een versnelling over te slaan en het toerental loopt te hoog op, ligt het risico op de loer dat je motor kapotgaat. Het is daarom het verstandigst om altijd in de juiste volgorde te schakelen, soepel en zonder haast.
Wanneer het voelt alsof de fiets versnelling af en toe "doortrapt", kan het zijn dat uw fiets versnelling niet meer goed staat afgesteld. Na enige tijd zal de kabel die het versnellingssysteem bedient, zijn opgerekt. Het kan dan zo zijn dat uw fiets niet meer goed schakelt.
Een elektrische fiets met een derailleur gaat gemiddeld 6.000 tot 8.000 kilometer mee. Een derailleur aandrijving is te vergelijken met een wielrenfiets als het gaat om de aandrijving. Dit soort aandrijving is erg gevoelig, ligt open en bloot en gaat vaak snel kapot.
Shimano en SRAM gebruiken verschillende hendelontwerpen om te kunnen schakelen. Shimano gebruikt twee STI-shifters, waarmee je kunt op- en terugschakelen. SRAM doet het anders. Waar Shimano gebruik maakt van twee hendels, maakt SRAM gebruik van slechts één hendel, ookwel het DoubleTap-systeem genoemd.
FIETS MET 3, 7 OF MEER VERSNELLINGEN? Hoeveel versnellingen je kiest, hangt af van jouw fietsgedrag. Hoe meer versnellingen, hoe beter je de trapfrequentie kunt afstellen. In gebieden met veel hoogteverschil is een fiets met derailleur ideaal.