Herfstframbozen dragen vrucht op scheuten van hetzelfde jaar. Ze bloeien in augustus en dragen vanaf eind augustus tot half oktober. De opbrengst van herfstframbozen is kleiner.
Uiteraard zijn prachtframbozen heerlijk om rauw te eten, net als gewone frambozen hebben prachtframbozen een meestal een zachte zoete smaak, al kunnen ze ook af en toe wat bitter proeven. Naast het direct opeten zijn prachtframbozen ook zeer geschikt om jam, snoepgoed of vruchtenwijn van te maken.
Van de framboos worden alleen de vruchten gegeten. De vruchten hebben een specifieke smaak en zijn afhankelijk van het ras lichtrood tot donkerrood gekleurd. Ook komen rassen voor met geelgekleurde vruchten.
EETBAAR. Er gaat niets boven mooie dikke wilde frambozen. Die hebben toch meer smaak, meer zuur en zoet dan de geteelde soorten. Zowel het blad, als de bloemen en de vruchten zijn in de keuken te gebruiken.
En vers van de struik zijn ze toch wel het allerlekkerst! Er zijn zomerframbozen en herfstframbozen. Bij de zomerframbozen verschijnen de vruchten in juni-juli, bij de herfstframbozen vanaf eind augustus tot in oktober. Als u een zomerframboos en een herfstframboos plant kunt u maanden achtereen frambozen plukken.
Kwekers telen frambozen vaak alleen maar voor erbij, en dan liefst buiten het seizoen, in mei en oktober, zodat de prijs hoog is. Terwijl de markt juist overspoeld zou moeten worden door frambozen, dan wordt de prijs vanzelf lager. Bovendien zijn frambozen ontzettend gezond, dus zouden ze juist gepromoot moeten worden.
Frambozen zijn erg gezond en bevatten verschillende vitaminen en vooral mineralen. Er zit veel vitamine C in. 240 gram framboos is genoeg voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Dit is natuurlijk wel een grote hoeveelheid die je niet snel haalt.
Ze hebben een samentrekkende werking en zouden heilzaam zijn – vooral wanneer ze tijdens de bloei zijn geplukt – bij ooginfecties.
Daarbij zijn ze rijk aan vezels, waardoor het eten van frambozen je lang verzadigd houdt. Let wel op: Frambozen bevatten fruitsuikers (fructose). Wanneer je te veel fruitsuikers binnenkrijgt, zal dit het afvallen tegenwerken. Probeer jezelf daarom te beperken tot maximaal twee porties per dag.
Dit zijn een soort piepkleine witte wormpjes. Wanneer je deze tegenkomt in je framboos, gooi je alle aangetaste vruchten in de kliko. Gooi ze niet op de grond want uit iedere larf groeit weer een nieuwe frambooskever en dan heb je er volgend jaar weer last van.
Frambozen zijn tot de 'nok' toe gevuld met vitamine C: 25 mg per 100 gram frambozen! Eet een schaaltje frambozen en je hebt ruim de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Deze vitamine is onder andere goed voor de weerstand, zorgt voor sterke botten en tanden en bevordert het zenuwstelsel.
Als je die tweejarige stengels niet wegsnoeit, zullen de zijtakken zich elk jaar opnieuw vertakken en ontstaat er een enorme wirwar. Omdat de takken weinig licht krijgen, worden de vruchten ook kleiner. Houd je plant dus in model en snoei jaarlijks na de oogst alle vruchtstengels weg.
Het is eind november en tijd om de frambozen te snoeien. En als je herfstframbozen, zoals we ze vaak noemen, goed snoeit, dan kun je in twee periodes oogsten.
Het is echter wel belangrijk dat na het planten van de frambozen geen strenge vorst, grote hitte of droogte volgen. Het planten in het najaar geschiedt vaak vanwege het vermeerderen van de frambozen. Hierbij worden uitlopers afgenomen of uitgegraven en op een nieuwe standplaats geplant.
Frambozen zijn gezond en bevatten en relatief laag suikergehalte en veel water. Daardoor zou je er extreem veel van moeten eten om negatieve effecten, zoals een vitamine C overdosis, van op te lopen. Wat wel belangrijk is, is dat je niet alleen maar fruit.
Houd frambozen niet onder de kraan. De framboos stoot water af, maar van binnen nemen ze water op waardoor de frambozen waterig gaan smaken. Als je frambozen vies zijn, veeg ze dan met een kwastje of keukenpapiertje schoon en verwijder eventuele blaadjes of steeltjes. Frambozen hoeven niet gewassen te worden!
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Frambozen zijn zoet en lekker sappig. Je kunt frambozen zo uit het vuistje eten, maar ook mengen met ander zachtfruit. Frambozen zijn lekker in sorbets, soufflés, jams, geleien, gebaksvullingen en azijnsoorten. En natuurlijk ook in salades of als vruchtje op een heerlijke ijscoupe.
Nee. Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid bij het Ministerie van Landbouw in de VS, kan het eten van schimmel geen kwaad. Voor mensen met een gevoelige darm ligt dat wel anders: zij hebben kans op misselijkheid.
Het opbinden van bramen en frambozen kun je tegen een schutting, muur of pergola doen. Ook kun je zelf een eenvoudige constructie maken waar je de scheuten op kunt binden. Gebruik hiervoor palen die je met een afstand van 3 meter van elkaar in de grond slaat. Vervolgens span je draden tussen deze palen.
Soorten frambozen
De twee belangrijkste hoofdcategorieën zijn de herfst en de zomerframbozen. De zomerframboos geeft vruchten aan tweejarig hout terwijl de herfstframboos rijpt aan eenjarig hout. Een sterke zomerframboos is de 'Malling Promise' die een goede productie heeft en lekker zoete vruchten.
Gebruik schoon- en scherp snoeigereedschap en knip de rijpe frambozen af. De vruchten groeien op nieuw hout. Deze stengels zullen na het oogsten afsterven, en worden vervangen door nieuwe stengels uit de grond. Van een frambozenplant kun je 500 gram tot 1 kilogram oogsten.