Dromen komen alleen voor tijdens de vierde fase van onze slaapcyclus: de REM-slaap. Tijdens de REM-slaap zijn de spieren ontspannen, maar zijn de hersenen minstens net zo actief als wanneer we wakker zijn. Dromen is een spontane activiteit van onze hersenen, terwijl we slapen. Die dromen kunnen soms levensecht zijn.
Tijdens het dromen zijn weer hele andere hersengebieden actief dan anders. Dit zorgt voor een omgedraaide verwerking van informatie. We nemen geen informatie waar van de buitenwereld, maar ontvangen juist van binnenuit informatie van onze hersenen. Een droom is dus eigenlijk gewoon een hallucinatie.
Mensen die lucide kunnen dromen, weten tijdens hun slaap dat ze dromen. Omdat ze zich daar bewust van zijn, kunnen ze hun droom sturen. Zin om een keer van de Eiffeltoren te springen of een avondje met een bloedmooie vrouw door te brengen? In je dromen is alles mogelijk.
Leg een opschrijfboekje naast het bed. Zodra u wakker wordt kunt u direct uw dromen opschrijven. Wordt u aan het einde van de nacht wakker, neem dan de tijd om even terug te denken aan waar u over heeft gedroomd en laat de betekenis ervan op u doordringen. Schrijf eventueel op wat u zich herinnert.
In heldere dromen, zoals u lucide dromen ook kunt noemen, heeft u zelf controle over uw dromen. U bepaalt zelf wat er gebeurt. Hiermee kunt u angsten overwinnen, frustraties afreageren of nieuwe vaardigheden oefenen. Ook nachtmerries kunt u er effectief mee bestrijden.
Op het moment dat je lucide dromen bij het ontwaken telkens herinnert, ben je zover dat je kunt gaan proberen je droom te sturen. Je probeert bewust in je droom de situatie of wat je doet te bepalen. Dit vraagt heel veel geduld en oefening. In het begin is de kans groot dat je wakker wordt, je slaap immers heel licht.
Maar het kan ook voorkomen dat je je tijdens je dromen bewust bent van je droomsituatie. Dit zijn lucide dromen: 'realistische' dromen waarin je je bewust bent van het feit dat je droomt, waarna je deze dromen kunt 'besturen'. Je kunt zelf de controle overnemen over je dromen en je hoeft deze niet meer te ondergaan.
1) Je kunt nooit lezen of klokkijken in je droom
De meesten van ons kunnen in een droom niet lezen. Hetzelfde geldt voor klokkijken: elke keer dat je op een klok kijkt in je droom, zul je een andere tijd zien, en de wijzers staan bijna altijd stil, zeggen lucide dromers.
Hoe vaak je droomt is dan ook een goede indicatie van hoeveel REM-slaap je die nacht hebt gehad. Veel dromen betekent daarom niet automatisch dat je een goede nacht achter de rug hebt. Sommige dromen beleef je zo intens dat je de volgende ochtend precies vermoeider wakker wordt dan wanneer je ging slapen.
'Iedere droom komt uit'
Helaas, in principe is een droom geen voorspelling voor de toekomst. Wel kunnen de mooie of leuke dingen uit je dromen jou op ideeën brengen, al zul je er zelf alles aan moeten doen om het uit te laten komen. Pas op dat je niet blindelings vertrouwt op je droom en het voor de realiteit aanziet.
Een natte droom wordt opgewekt in je slaap door je onderbewustzijn. Het kan zijn dat je een geile droom had maar dat hoeft niet, je kan zomaar ook geil worden. Meestal wordt je wakker direct nadat je klaargekomen bent of al tijdens het spuiten en het voelt zó lekker.
Dromen zorgt ervoor dat de hersenen alle activiteiten weer kunnen uitvoeren. De verhoogde hersenactiviteit tijdens het dromen is 's nachts noodzakelijk, om overdag weer goed te kunnen functioneren. Op die manier worden herinneringen die er eigenlijk niet toe doen, verwijderd uit ons geheugen.
8. Je kunt vier tot zeven dromen hebben in één nacht. Hoeveel dromen heb je per nacht? Gemiddeld kun je tussen een á twee uur per nacht dromen en wel 4 tot 7 dromen hebben.
Wanneer je regelmatig droomt, ben je relatief lang in een diepe slaap. Dat is meestal een goed teken, omdat je daarmee minder kans hebt op een slaaptekort. Omdat je vooral droomt in je REM-slaap, zijn dromen een goede indicator van een gezonde nachtrust!
Door onze dromen kunnen we de vele prikkels van overdag verwerken en herinneringen opslaan. Daardoor worden dromen soms 'dagrestanten' genoemd. Na een nachtrust met voldoende REM-slaap kunnen we ook beter omgaan met emoties. De REM-slaap is dus belangrijk voor onze mentale gezondheid en ons emotioneel herstel.
Iedereen droomt, ook al kun je het 's ochtends niet altijd meer herinneren. Hierbij geldt: hoe meer je droomt, hoe meer je REM-slaap hebt gehad. En hoe meer hiervan, hoe beter je uitgerust aan de dag begint. In totaal heb je ongeveer twee uur REM-slaap per nacht: je bent dus zo'n 25 procent van je slaap aan het dromen.
Bepaalde dingen zoals voedsel of stress kunnen er namelijk voor zorgen dat je soms over de meest rare dingen droomt. Volgens de Journal of Abnormal Psychology hebben mensen die lange tijd hebben gerookt en recentelijk zijn gestopt veel levendigere dromen dan andere mensen.
Die personen in je droom betekenen niet letterlijk die personen, maar kunnen het symbool voor stress of angst of een andere emotie die je moet verwerken. De dromen zijn vaak niet precies hetzelfde, maar het thema wijst wel vaak op iets wat je nog niet helemaal verwerkt hebt.
Nachtmerries komen dikwijls voor in een periode waarin je veel stress hebt. Misschien ben je gespannen omdat je te veel werk hebt. Of misschien ben je bang omdat er te veel van je verwacht wordt. Faalangst en onzekerheid kunnen in dat geval zeker leiden tot 'slechte dromen'.
Huilen kan een van de grootste uitlaatkleppen zijn als je aan emotionele wonden lijdt, of een van de beste uitingen van geluk als je iets te vieren hebt. Het kan ook gepaard gaan met geeuwen, een reactie zijn op lichamelijke pijn, of het gevolg zijn van een lachbui. Je kunt zelfs huilen in je slaap.
In een droom heb je nooit 10 vingers. Soms maar 7, soms wel 12 per hand! of elke keer als je naar de wc gaat. Zorg dat je naast je bed een kladblok hebt of spreek het in op je mobiel.
Dromen over je verliefdheid
Een droom over je huidige crush staat simpelweg voor de verliefdheid die je voor hem of haar voelt. Dromen zijn meestal een weerspiegeling van onze zorgen, problemen en emoties.
Tijdens de REM-slaap gebeurt de verwerking van gegevens en worden bepaalde zaken opgeslagen in ons langetermijngeheugen. Het is ook de fase van het emotionele herstel. Omdat je lichaam volledig in rust is en je brein tegelijk op volle toeren draait, spreekt men van de paradoxale slaap.
Als je je focus niet richt op iets in de droom, zelfs als je 100% lucide bent, kun je het niet veranderen of beheersen. Je moet in staat zijn je te concentreren op wat je wilt veranderen en beseffen dat je door dat te doen dingen in de droom zult hebben die je weer niet kunt beheersen.
3 – Wat is een lucide droom? Lucide dromen zijn dromen waarin de dromer weet dat zij aan het dromen is. Hierdoor is de lucide dromer, afhankelijk van haar luciditeit, in staat om de controle over de droom te nemen en het verloop te sturen. In een lucide droom ben je volledig bewust.