Het is een relatief onschuldige aandoening in de knie, maar kan erg vervelend zijn. Een bakerse cyste ontstaat omdat er een zwakke plek zit achter in het kniekapsel. Dit is op zich geen probleem. Echter wanneer er te veel vocht in het kniegewricht ontstaat, vult de zwakke plek zich op met vocht.
Een cyste is een holte in het lichaam waarin vocht of lucht zit. Ze worden veroorzaakt door bijvoorbeeld infecties, tumoren of erfelijke aanleg. De cyste veroorzaakt een zwelling, die op zichzelf niet pijnlijk is. Een cyste kan op veel verschillende plekken over het hele lichaam ontstaan.
Loop met een kruk zodat je minder druk uitoefent op je kniegewricht en houdt je been regelmatig omhoog om het te laten rusten. Cysten verdwijnen meestal vanzelf maar kunnen ook chirurgisch worden verwijderd. Wanneer de bakerse cyste voor veel last zorgt, kan er worden gekozen om de bult operatief te laten verwijderen.
Cysten veroorzaken over het algemeen geen last, maar het is verstandig de huisarts te raadplegen voor verdere onderzoek. De diagnose kan worden gesteld met behulp van een een MRI-scan of CT-scan. Cysten verdwijnen meestal vanzelf of kunnen chirurgisch worden verwijderd.
Cysten kunnen verschillen in grootte en er kunnen meerdere cysten in één of beide borsten zitten. Cystes kunnen vanzelf verdwijnen, maar als de cyste erg groot is en/of veel klachten geeft bij de patiënt, is het leegzuigen van de cyste een optie.
In de meeste gevallen veroorzaakt een cyste geen klachten. Soms is er sprake van vage pijnklachten in de rechterbovenbuik. Als de cyste erg groot is, of als je meerdere cysten hebt, kan de pijn duidelijker aanwezig zijn. In zeldzame gevallen kan een cyste gaan bloeden of scheuren.
In zeldzame gevallen kan de cyste openspringen (ruptureren) wat zorgt voor een plotse, hevige pijn ter hoogte van de knie.
Grote cysten kunnen druk uitoefenen op blaas of darmen en daarmee zorgen voor aandrang om te plassen of obstipatie. Als een cyste draait of scheurt, ontstaat een hevige stekende pijn in de buik die gepaard kan gaan met misselijkheid en koorts.
Door de aandoening die de Bakerse cyste veroorzaakt te behandelen, verdwijnt de Bakerse cyste over het algemeen vanzelf. Wanneer er een operatie nodig is, kan er een revalidatieperiode van rond de zes weken nodig zijn.
Een goedaardige tumor kenmerkt zich vaak door een ronde vorm. Een kwaadaardige tumor daarentegen groeit meer als een aardappel die begint uit te lopen. Deze 'sprieten' groeien door de wanden van omliggend weefsel en organen heen.
Een cyste kan spontaan groter worden, maar ook weer kleiner worden of zelfs verdwijnen. Dit heeft alles te maken met de menstruatiecyclus. Zo'n drie tot zeven dagen voor de menstruatie (in de periode dat de menstruatie op gang komt) hebben veel vrouwen last van zware of gespannen borsten en soms stekende pijn.
Een talgkliercyste kan ontstoken raken. De cyste wordt dan groter, rood en warm en doet pijn. Als de ontstoken cyste niet vanzelf opengaat, moet de huisarts er een sneetje in maken.
Bij een ontsteking van de slijmbeurs in de knie ontstaat een zwelling voor op de knieschijf. De zwelling kan rood en warm worden en pijn doen. U kunt dan moeilijk lopen. Als de zwelling er na een paar weken nog is of steeds weer terugkomt, noemen we het een chronische slijmbeursontsteking.
Na ongeveer 5 tot 7 dagen is de knie meestal minder dik. U kunt dan weer meer lopen.
Een cyste is een holte gevuld met vocht en heeft eigenlijk altijd een oorzaak. Cystes rondom de knie komen veelvuldig voor, waarbij met name in de knieholte de zogenaamde Bakerse cyste. Deze cyste wordt veel gezien bij mensen met artrose in de knie of bij meniscusletsel.
Cyste weghalen
Dit gebeurt via een kijkoperatie. Vaak haalt de arts alleen de cyste weg en kan de eierstok blijven zitten. U kunt dezelfde dag nog naar huis. Als de operatie via een snee in de buik gaat, blijft u 1 tot 3 nachten in het ziekenhuis.
De cyste ziet eruit als een glazig bolletje en wordt doorgaans toevallig opgemerkt tijdens een gynaecologisch onderzoek (bv. bij afname van een uitstrijkje). Een cervicale poliep is een poliep van de baarmoederhals. Een poliep ziet eruit als een kleine paddenstoel, met een steeltje en een breder kopje.
Een cyste is een holte gevuld met vocht. Soms zijn ze klein, soms zo groot als een ei.
Bij een verwijde knieslagader (arteria poplitea) is het bloedvat in de knieholte uitgezet (verwijd). Dit wordt ook wel een aneurysma in de knieholte genoemd. Een operatie kan onder meer voorkomen dat de vaatwand van de uitgezette ader gaat lekken.
Soms is de cyste zo groot als een tennisbal, die je in je knieplooi voelt zitten. Dat is pijnlijk, en je knie voelt stijf aan. Je kan je knie niet meer volledig plooien.
Cysten komen heel vaak voor. Er kunnen meerdere cysten in een nier voorkomen. De grootte varieert van enkele millimeters tot wel 12 cm.
Veel mensen hebben maar 1 cyste in hun nier. Dit kan meestal geen kwaad. Maar het komt ook voor dat door een ziekte er heel veel of heel grote cysten in de nieren zitten. De meest voorkomende vorm is ADPKD (Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease).
Wordt de cyste omvangrijker, dan kan ze ongemak veroorzaken gaande tot pijn in de onderbuik en druk op de blaas of de ingewanden. Bij de meeste vrouwen uit een cyste zich echter door bloedingen tussen de menstruaties of menstruatiestoornissen, zoals abnormaal overvloedige, pijnlijke of onregelmatige menstruaties.