Sommige mensen hebben altijd babyhaar. In dat geval is het erfelijk bepaald en daar kun je niets aan doen.Anderen krijgen er pas op latere leeftijd last van, vaak als er sprake is van een hormoonverandering. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij vrouwen die een kindje verwachten.
“Dit kan erfelijk bepaald zijn, maar het kunnen ook afgebroken haren zijn – bijvoorbeeld door het dragen van een strakke staart. Onze hormonen spelen vaak een rol bij de ontwikkeling van babyharen, denk aan een zwangerschap of stress“.
Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat onze babyhaartjes op een gezonde manier terug groeien? Het is heel simpel: voed je lokken goed. Gebruik één keer per week een shampoo die gericht is op het versterken van je haar. Gebruik na deze shampoo ook een conditioner of masker om je haar mee te versterken.
Letterlijk iedereen heeft er wel eens last van: babyhaartjes. De een helaas iets erger dan de ander. En vaak als je je haar stijlt wordt het probleem nog net iets erger.
“Spray een beetje haarlak op een zachte of oude tandenborstel en kam het naar achter.” “Gebruik nooit een stijltang of te hete föhn voor je babyhaar: daardoor gaat het op langere termijn nog meer pluizen.” Kneed wat pommade of een haarpasta in je babyhaar. Een beetje haarspray fixeert je haar weer tegen vochtig weer.”
Je kunt prima zelf de haren knippen van je baby. Dat zal niet veel voorstellen voor de eerste keer: enkel wat puntjes wegknippen of het bijknippen van de pony zal genoeg zijn. Doe dit met een scherpe schaar, en zorg net zoals bij de kapper voor een handdoek of schort over de schouders van de kleine.
Babyhaartjes zijn nieuwe haartjes die groeien. Als je vaak een föhn gebruikt kunnen je babyhaartjes stroperig worden door de hitte en gaan ze rechtop staan. Dit komt omdat babyhaartjes aan de voorkant van je hoofd zitten en die drogen kortweg het snelst.
Kan ik mijn haarlijn terug laten groeien? Haaruitval die niet veroorzaakt wordt door erfelijke kaalheid, kan tijdelijk van aard zijn. Dat betekent dat een terugtrekkende haarlijn terug kan groeien als de veroorzakende factor van het haarverlies wordt weggenomen.
En dat je hoofdhaar zich gedurende je leven zo'n twintig keer ververst? We worden geboren met al onze haarzakjes op hun plek. Haarzakjes kunnen wel veranderen van grootte, maar we ontwikkelen na onze geboorte geen nieuwe.
Proteïnen in vlees, kaas, eieren, linzen, bonen, eieren en vis zijn onmisbaar voor een gezonde haargroei. Ook vitamine B, omega-3 vetzuren, ijzer en water bevorderen de haargroei.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Haarverlies gebeurt meestal een paar maanden na de geboorte. De belangrijkste reden voor haarverlies bij pasgeborenen zijn hormonen. Tijdens je zwangerschap merk jij veel veranderingen aan je lichaam. Die unieke cocktail van zwangerschapshormonen komt ook deels in de placenta terecht en bereikt zo je ongeboren baby.
Als iemands terugwijkende haarlijn wordt veroorzaakt door alopecia androgenetica (een veelvoorkomende vorm van haaruitval) dan kan een behandelplan met Minoxidil of Rogaine helpen. Dit omvat een medicijn dat plaatselijk wordt toegepast om nieuwe haargroei te stimuleren.
Afgebroken haartjes
Maar haarbreuk kun je ook herkennen door naar de structuur van je haar te kijken. “Het kan eruit zien als gespleten punten, de punt van het haar kan erg dun zijn in vergelijking met de wortel, of de uiteinden kunnen gerafeld en niet glad zijn”, zegt haarstylist Leo Izquierdo tegen Real Simple.
Hoe kan ik slapende haarzakjes activeren? Een van de bekendste middelen om haarverlies te verminderen, haargroei te stimuleren en slapende haarzakjes te activeren is minoxidil. Minoxidil is een lotion die je dagelijks op de hoofdhuid aanbrengt. Je moet het middel blijven gebruiken om de resultaten te behouden.
In tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht bij het uittrekken van een haar, wordt het haarzakje niet verwijderd. De haarwortel zal meegetrokken worden, het haarzakje zelf niet. Na een rustperiode zal de haargroei zich herstellen.
Leeftijd en haargroei
Hoe mooi het haar blijft en hoe goed het blijft groeien wordt vervolgens beïnvloed door de mate van stress, hormonale veranderingen, voedingsgewoonten, levensstijl, eventueel medicijngebruik en de manier van haarverzorging en styling.
Hoe ouder u wordt, hoe groter de kans is dat u kaal wordt. Maar het kan al beginnen vóór het twintigste levensjaar. Bij mannen komt kaalheid vaker voor dan bij vrouwen. Op de leeftijd van 70 jaar heeft 8 van de 10 mannen deze vorm van haarverlies, en 3 van de 10 vrouwen.
Bij vrijwel alle mannen wordt de haargrens aan de voorzijde in de leeftijd van 12 tot 22 jaar onderbroken, waardoor zogenaamde inhammen ontstaan. In feite hoort het bij een mannelijk uiterlijk omdat het ontstaan van inhammen bij vrouwen veel minder voorkomt.
Even je verwachting managen: Haar groeit gemiddeld 1 tot 1,5 centimeter per maand en wij hebben geen wetenschappelijk bewijs kunnen vinden dat je haar sneller kunt laten groeien. Hoe graag je het ook wilt, er zijn helaas geen wondermiddeltjes die haar sneller kunnen laten groeien.
Meestal groeien uitgevallen haren binnen de 6 maanden gewoon terug. De bestaande producten ter behandeling van haaruitval zijn meestal duur en werken niet.
Uiteraard speelt erfelijkheid een grote rol in de hoeveelheid en het type haar dat zich bij je baby ontwikkelt. En het bepaalt ook hoe snel het zal groeien. Als jij dun haar hebt dat amper groeit, zal het hoogstwaarschijnlijk bij jouw kleintje ook het geval zijn. Helemaal als jijzelf vroeger ook een kale baby was.
Over het algemeen zou er gezegd kunnen worden dat een kind om de drie maanden geknipt moet worden.