Dit onkruid kan bestreden worden door de bladeren te bespuiten (of in te smeren) met een biologisch afbreekbaar onkruidbestrijdingsmiddel (zonder glyfosaat). Het middel wordt via het blad opgenomen, zodat de hele plant afsterft. Het blad dus niet verwijderen!
Gebruik een professioneel bestrijdingsmiddel om de haagwinde goed aan te pakken. Maak gebruik van Pokon Tegen Onkruid Spray. Met deze spray bestrijd je snel en effectief alle delen van de haagwinde die zich boven de grond bevinden. Gebruik deze spray tussen de bestrating, beplanting of in de moestuin.
Als de akkerwinde uit de buurt van andere planten groeit of tegen de bamboestokken omhoog klimt, dan kun je ze het beste doden met glyfosaat onkruidverdelger. Bespuit de plant royaal, met name waar de wortels uit de grond komen en laat de onkruidverdelger in de wortels trekken.
Het is geen ultra giftig mengsel maar er bestaan risico's voor water (vijver) en grondwater, zodat een professionele aanpak de voorkeur verdiend. Het middel wordt door het blad van de haagwinde opgenomen en doodt de wortels waardoor het probleem direct in de kern wordt aangepakt.
Haagwinde bestrijden met glyfosaat
Dit kan zo'n 2 à 3 weken duren. De glyfosaat zal de haagwinde van binnenuit vernietigen en ook de wortels laten afsterven. Let bij het gebruik van round up wel op dat het middel niet op omringende planten terecht komt.
Hoe herken je haagwinde
Haagwinde (Calystegia sepium) is een overblijvend, woekerend, wortelonkruid. Hij draagt groene, hartvormige bladeren en bloeit in de zomer met grote, witte, klokvormige bloemen met een doorsnede van 5 cm.
Doordat glyfosaat zich erg sterk verspreidt in de natuur en als schadelijk wordt gezien voor de gezondheid is het middel omstreden geworden en zelfs in België al verboden. Sinds oktober 2021 verkopen alle leveranciers in Nederland zoals Roundup bovendien ook alleen nog maar producten zonder glyfosaat.
Onkruidverdelgers met glyfosaat, zoals Roundup, mogen al sinds vorig jaar niet meer verkocht worden. Toch vind je de groene bussen nog steeds in de winkelrekken. Al is er wel een belangrijk detail veranderd: het glyfosaat is vervangen door een andere stof: pelargonzuur.
De prachtige witte bloempjes van de haagwinde werden vroeger wel pispotjes genoemd. Ook van deze bladeren kan je thee zetten en werken volgens sommigen goed tegen koorts, overprikkelende organen en kou op de ademhalingsorganen.
De witte bloemen worden in Brabant pispotjes genoemd. Haagwinde is een echte zomerbloeier (juni-herfst). Het is een ruigteplant die je aantreft op matig vochtige, voedselrijke en omgewoelde grond. Je vindt hem algemeen in rietland, aan de rand van moerasbossen, in akkers, plantsoenen en tuinen.
De haagwinde onderscheidt zich van de akkerwinde doordat de steelbladen groot zijn en de kelk bedekken. Bij de haagwinde zitten geen en bij de akkerwinde wel twee korte, smalle (draadvormige) schutblaadjes halverwege de bloemsteel. Ze geuren iets naar vanille.
Haagwinde vormt kruipende en windende stengels. De kruipende stengels groeien over de grond en vormen geen bloemen. Zodra ze iets beklimbaars tegen komen, winden ze zich omhoog en vormen bloemen. Haagwinde en akkerwinde zijn waardplanten voor de rupsen van de windepijlstaart en bijen en hommels houden van de bloemen.
Wat kan je doen tegen hardnekkige onkruiden
Haagwinde is een vervelend wortelonkruid, om het echt kwijt te raken is veel doorzettingskracht nodig maar de aanhouder wint. Er zijn een aantal manieren om deze woekeraar goed aan te pakken.
U46 MCPA is een contactherbicide voor de bestrijding van éénjarige en meerjarige breedbladige onkruiden; voor professioneel gebruik. In granen, m.u.v. teff, spelt en kanariezaad.
Daarnaast is dit ook een middel wat zowel in de bladeren van de plant trekt als de wortels. Dat is goed aangezien het probleem met Zevenblad vaak is dat de wortels de bestrijding overleven. Daar groeien dan weer nieuwe planten uit. Om Roundup te gebruiken doe je 5 milliliter van het spul in een drukspuit.
Aanlengen met water volgens onderstaande dosering en sproeien met een druksproeier op het onkruid of mos. Voor een optimaal resultaat gebruiken op droog gewas, op een zonnige ochtend tussen maart en oktober. Dosering: Tegen onkruid: 45 ml/L water / 20m²
Alle delen van de plant zijn licht giftig, dus voorzichtigheid is geboden. Wie thee van de akkerwinde wil koken, moet heel voorzichtig zijn met de dosering. Een theelepel van het kruid wordt dan overgoten met kokend water en ongeveer 10 minuten opzij gezet om te trekken.
Als bepaalde onkruidsoorten overheersen betekent dit dat uw bodem over de ideale groeicondities beschikt voor deze planten. Sommige soorten groeien vooral op een zure bodem, andere hebben een alkalische grond nodig of hebben behoefte aan voldoende vruchtbare grond, of houden van een bodem met een goede structuur.
Het beste kun je de heermoes met een gasbrander of kokend water wegbranden. Ook kun je strooizout strooien tussen de voegen van de tegels. Je kunt heermoes ook bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Het is verboden onkruidverdelgers met glyfosaat te gebruiken in tuinen, op opritten, stoepen, terrassen, andere verhardingen, .... Ook als u nog product op voorraad hebt. Glyfosaat zit onder andere in het middel Roundup. Op het etiket van het product staat of een middel glyfosaat bevat of niet.
Als alternatief voor Roundup glyfosaat raden wij Greenfix Zero aan. Greenfix Zero is glyfosaatvrij en werkt op basis van zuur tegen onkruid en mos. In Nederland mogen we vanaf Juli 2022 geen bestrijdingsmiddelen met glyfosaat verkopen en gebruiken. Als alternatief is Greenfix Zero aan te raden.
Schoonmaakazijn is een heel bekend (huis)middel tegen onkruid. Het is een super onkruidverdelger! In plaats van dat je urenlang zit te sloven om het onkruid weg te pulken tussen de tegels, en van het tuinpad, giet je er gewoon schoonmaakazijn over. Doordat het zo zuur is, sterft het onkruid een snelle dood.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.