In het kentekenregister staan gegevens van voertuigen. En van personen die een voertuig op hun naam hebben staan. De RDW beheert het kentekenregister. U kunt als particulier kentekengegevens uit het kentekenregister online bekijken of schriftelijk opvragen.
De eigenaar van een auto valt niet te checken op basis van een kenteken. Op de website van de RDW zijn alleen de autogegevens te achterhalen van de eigenaar. Alleen overheidsinstanties of verzekeraars van een autoverzekering kunnen op basis van een kenteken zoeken wie de eigenaar van een auto is.
U logt via de knop 'Mijn RDW' in met uw Digid . U heeft hiervoor de DigiD app of DigiD met Sms-controle nodig. U ziet direct welke voertuigen op uw naam staan geregistreerd. U kunt deze - en andere gegevens die wij eventueel van u hebben geregistreerd - downloaden en opslaan in PDF.
Het is niet zomaar mogelijk de naam en het adres van iemand op te vragen bij een kenteken. Op de site van de RDW staat wel een applicatie: Voertuiggegevens. Hiermee kunt u beperkte voertuiggegevens opvragen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer u niet meer weet om wat voor merk auto het ging.
Het kentekenregister wordt in Nederland beheerd door de RDW. Als particulier kun je je eigen gegevens uit het register opzoeken, maar je kunt ook gegevens van anderen opvragen. In het laatste geval gaat het om alleen (technische) voertuiggegevens. Je kunt dus nooit achterhalen wie de eigenaar is van het voertuig.
De politie kan een aantal dingen zien: Tenaamgestelde Verzekerd (ja of nee, en ook waar) Gekeurd (wanneer) Wanneer op naam gesteld Relevante registraties op voertuig (en tennaamgestelde) etcetera.
Een tenaamstelling van een auto brengt niet het eigendom met zich mee. Een kentekenbewijs is slechts een bewijs van houderschap en dus geen bewijs van eigendom van betreffende auto.
Iedereen kan gegevens uit het kentekenregister opvragen, zoals het merk van de auto, de vervaldatum van de algemene periodieke keuring (apk) en het bouwjaar. Zodra het om gevoelige gegevens gaat, zoals namen en woonadressen, kunnen alleen bepaalde organisaties toegang krijgen.
Je kunt met je kenteken nog meer informatie over je auto te weten komen, of over een auto die je wilt kopen. Zo kun je op basis van je kenteken en enkele extra gegevens ook weten hoeveel je betaalt voor de verzekering van je auto.
Gebruik een telefoonboek.
Begin je zoektocht in een lokaal telefoonboek om een naam en adres op te zoeken. Veel mensen en bedrijven kunnen via hun telefoonnummer en adres worden opgezocht. Je kunt ook het telefoonnummer gebruiken om de persoon op te bellen en zo het adres te bevestigen.
Elk voertuigcategorie heeft een eigen eerste letter op het kenteken. Dit geldt niet voor personenauto's. Voor personenauto's zijn de volgende medeklinkers toegestaan: G, H, J, K, L, N, P, R, S, T, X en Z. Vanaf kentekenserie 11 worden de medeklinkers L en T niet langer gebruikt voor personenauto's.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Iedere keer als een auto van eigenaar wisselt, moet dit doorgegeven worden aan de RDW. Door een eigenaren check te doen, kunt u tevens zien hoe vaak een bepaald kenteken van eigenaar is gewisseld. Verder kunt u exact zien op welke momenten een auto van eigenaar is gewisseld.
Sinds 1 april 2021 kunt u dit controleren in het kentekenregister van de RDW. Motorrijtuigen zoals een auto of aanhangwagen met een tenaamstellingsblokkade, kunt u niet overschrijven op uw naam. Auto's die voor 1 april 2021 in beslag zijn genomen hebben geen vermelding in het kentekenregister van de RDW.
Kentekens van motorvoertuigen zijn in elk geval persoonsgegevens voor degenen die toegang hebben tot het kentekenregister van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.
Om te zien hoeveel eigenaren een auto heeft gehad dient u een kentekencheck te doen. De RDW check doet u door alleen het auto kenteken in te vullen en vervolgens, na ontvangen van de gratis voertuiginformatie het aantal eigenaren op te vragen.
De O als eerste letter is voor opleggers. De M is voor motorfietsen. De V is voor lichte bedrijfsauto's. En de W is voor aanhangwagens.
Criminelen stelen kentekens bij handel in gestolen auto's en voor identiteitsfraude. Rijden met een gestolen of gekopieerde nummerplaat is een handige manier om uit beeld van politie en justitie te blijven, omdat de politie in toenemende mate geautomatiseerd kentekens scant en natrekt.
Niet alles mag! Kentekenplaten die xenofobe, racistische of beledigende combinaties bevatten, zijn verboden. De DIV beperkt ook het aantal gebruikte karakters bij 'bijzondere' kentekenplaten, zoals voor diplomaten (CD), taxi's (TX) of commerciële platen (Z en ZZ).
Via de site van de RDW kun je niet zien waar je auto is verzekerd. Hiervoor neem je een kijkje op het polisblad van je huidige autoverzekeraar of log je online in. Bovendien kun je ook via je bankafschriften of groene kaart terugzien waar je autoverzekering is ondergebracht.
In het kentekenregister staan gegevens van voertuigen geregistreerd. Zoals het merk van het voertuig. Maar ook de vervaldatum van de algemene periodieke keuring (apk). En het zuinigheidslabel.
De RDW controleert periodiek op de naleving van de APK- en verzekeringsplicht. Heeft uw auto geen verzekering of geldige APK?
Je kunt bij een autoverzekering altijd maar één bestuurder opgeven. Dat moet de persoon zijn die het meeste in de auto rijdt. Je kunt dus geen extra bestuurder opgeven of de autoverzekering op twee namen zetten.
Dit wordt ook wel auto overschrijven genoemd. Wilt u de auto op naam van iemand anders zetten? Dat is niet mogelijk. Het is verplicht dat de koper zelf aanwezig is tijdens het op naam zetten van het kenteken.
Kan ik mijn auto op iemand anders naam verzekeren? Je auto verzekeren op naam van iemand anders is meestal niet mogelijk. Als jij een auto op je naam hebt, moet je hiervoor een autoverzekering afsluiten op je eigen naam. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen.