Om erachter te komen of iemand je WhatsApp-berichten in de gaten houdt, is de belangrijkste stap controleren of er onbekende apparaten zijn gekoppeld via WhatsApp Web of Desktop.
Niemand kan je heimelijk 'in de gaten houden' op WhatsApp; je ziet wie je Status heeft bekeken, maar niet wie je profielfoto of 'Laatst gezien' tijdstip bekijkt, al kun je dit met je privacyinstellingen aanpassen. Apps die dit beloven, zijn onbetrouwbaar. De enige manier om te weten of iemand meeleest, is door te controleren op onbekende gekoppelde apparaten in je instellingen, of door te vermoeden dat je account gehackt is, hoewel chats end-to-end versleuteld zijn.
Hoe weet je of iemand je WhatsApp Web in de gaten houdt? Tik op de drie puntjes bovenaan het scherm (of op Instellingen op je iPhone) in het hoofdscherm van WhatsApp. Selecteer het pictogram met de naam 'Apparaten'. Controleer of er ingelogde apparaten zijn en log uit bij onbekende apparaten.
Bekijkt iemand je profiel op WhatsApp, dan kun je dat niet zien. Dit is niet in de app gebouwd en het is ook niet mogelijk om dit te zien, hoewel er veel apps in de Play Store staan die pretenderen dit wel te doen.
Zo zie je alle apparaten die op afstand toegang hebben tot je account: open WhatsApp op je telefoon, tik op de drie puntjes rechtsboven en selecteer 'Gekoppelde apparaten' . Je kunt je vervolgens afmelden bij verdachte apparaten door erop te tikken.
Hier zijn een paar manieren om te zien of je telefoon wordt gevolgd: Ongebruikelijke locatieactiviteit : Je ziet onverwachte locatie-meldingen, onbekende apparaten die aan je account zijn gekoppeld of onbekende apps met toegang tot je locatie. Door je locatiegeschiedenis of app-machtigingen te controleren, kun je dit bevestigen.
Jouw privacy is onze prioriteit. Met end-to-end-versleuteling op WhatsApp zijn je persoonlijke chatberichten, foto's, telefoongesprekken en meer alleen toegankelijk voor jou en de mensen die je kiest. Dit betekent dat zelfs WhatsApp ze niet kan bekijken.
In de mobiele WhatsApp-app tik je op Updates, vervolgens op Mijn status, selecteer je een status en tik je op het oogje om te zien wie je status heeft bekeken . Op een computer klik je op het Updates-pictogram (de cirkel), selecteer je je status en tik je op het oogje. Je moet leesbevestigingen hebben ingeschakeld om te zien wie je status heeft bekeken.
Ga naar het tabblad Chats of Oproepen. Tik op de zoekbalk en voer de naam of het telefoonnummer in.
WhatsApp laat je niet zien wie je profiel heeft bekeken, maar wel wie je status heeft bekeken . Het is beter om je privacyinstellingen te versterken dan te proberen bezoekers te traceren. Vrijwel geen enkele app van derden die profielbezoekers bijhoudt, werkt zoals beloofd.
We beschermen deze berichten met end-to-end-versleuteling via het Signal-protocol, dat uw berichten beveiligt voordat ze uw apparaat verlaten . Dit betekent dat niemand buiten de chat, zelfs WhatsApp of Meta niet, ze kan lezen, beluisteren of delen. U kunt hier meer lezen over hoe end-to-end-versleuteling werkt.
Je kunt je privacyinstellingen wijzigen om te bepalen wie je informatie kan zien en contact kan opnemen. WhatsApp stelt je privacyinstellingen standaard als volgt in: Elke gebruiker ziet je profielfoto, leesbewijzen en wanneer je online bent. Je kunt niet zien wie je profiel heeft bekeken.
Je vergrendelde chats bekijken: Ga naar het tabblad Chats en scrol naar Vergrendelde chats. Tik hierop. Als je de map Vergrendelde chats hebt verborgen, voer dan de geheime code in de zoekbalk in en tik op Vergrendelde chats.
Om te controleren of iemand toegang heeft tot je WhatsApp-account via WhatsApp Web, open je WhatsApp op je telefoon, ga je naar het menu (de drie verticale puntjes) en selecteer je 'Gekoppelde apparaten'. Je ziet dan een lijst met alle actieve sessies . Als je een sessie ziet die je niet herkent, kun je deze direct verbreken.
Ja kan niet zien wie je Instagram profiel bezoekt. Wel kan je met de likes en reacties zien wie je foto's en filmpjes bekijkt. Bij een Verhaal zie je met de kijkerslijst wie deze heeft gezien.
De berichtendienst staat het nu niet meer toe om een screenshot van iemands profielfoto te maken. Maak je toch een schermopname van een profielfoto? Dan krijg je een melding te zien dat de opname is geblokkeerd door WhatsApp. Dat is volgens WhatsApp nodig om de privacy van gebruikers te waarborgen.
Nee, je kunt niet zien wie je WhatsApp-profiel bekijkt, want die functie bestaat niet in WhatsApp. Je kunt wel zien wie je Status heeft bekeken (tenzij leesbevestigingen zijn uitgeschakeld), en blauwe vinkjes geven aan of een bericht is gelezen. Apps die beweren profielbezoekers te tonen zijn onveilig en een bedreiging voor je privacy.
Je kunt WhatsApp-berichten lezen zonder ze te openen en blauwe vinkjes te activeren door vliegtuigmodus te gebruiken (bericht lezen, app afsluiten, vliegtuigmodus uit). Een andere methode is via de meldingsbalk of het vergrendelscherm op Android (pijltje omlaag), of 3D Touch op iPhone, en je kunt ook de zoekfunctie gebruiken om berichten te vinden en te lezen zonder de chat te openen.
Een spraakbericht afspelen
Signaal 1: Vreemde activiteit
Je kunt vreemde berichten ontvangen van mensen die je niet herkent, of merken dat ongelezen berichten als gelezen worden gemarkeerd, wat betekent dat iemand anders ze al heeft bekeken. Je map met verzonden berichten kan ook berichten bevatten die niet van jou afkomstig zijn.
Zodra je een foto, video of spraakbericht met de optie 'eenmalig bekijken' hebt verzonden, kun je het niet meer opnieuw bekijken. Om te zien of een ontvanger een foto, video of spraakbericht met de optie 'eenmalig bekijken' heeft geopend, moet die ontvanger leesbevestigingen hebben ingeschakeld .
Contacten krijgen niet te zien dat je de chat hebt gedempt.
WhatsApp Web toont recente activiteiten die niet door jou zijn uitgevoerd.
Als je WhatsApp Web-account andere actieve sessies weergeeft of activiteit toont die niet van jou afkomstig is, is dat een teken dat iemand toegang heeft tot je account. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand je WhatsApp-berichten leest vanaf een ander apparaat.
Dit gebeurt vaak als iemand je nummer per ongeluk heeft ingevoerd in een poging hun eigen nummer te registreren, maar het kan ook gebeuren als iemand je account probeert over te nemen. Om je account veilig te houden, moet je je WhatsApp-verificatiecode nooit delen met anderen.
Niemand buiten de chat, zelfs WhatsApp niet, kan ze lezen, beluisteren of delen . Dit komt doordat je berichten dankzij end-to-end-versleuteling beveiligd zijn met een slot, en alleen jij en de ontvanger de speciale sleutel hebben om ze te ontgrendelen en te lezen.