Bent u het Europees schadeformulier kwijt of heeft u hem al een keer moeten gebruiken? Dan kunt u bij uw verzekeraar of tussenpersoon een nieuw formulier aanvragen. U kunt het formulier ook gewoon downloaden en zelf printen. Bewaar deze vervolgens weer in uw auto, zodat u hem altijd achter de hand heeft.
U kunt het formulier dat u van uw verzekeraar of tussenpersoon krijgt gebruiken, of u kunt het formulier zelf downloaden en printen. Ook kunt u de schade melden via een mobiele app. Tegenwoordig is het echter ook mogelijk om autoschade digitaal te melden. Het digitale schadeformulier vind u op mobielschademelden.nl.
In plaats van het papieren schadeformulier kunt u ook kiezen voor de schade-app. Hiermee kunt u de schade rechtstreeks bij de verzekeraars melden. De app vervangt het formulier volledig. Ook de tegenpartij kan gebruik maken van uw app.
Europees schadeformulier aanvragen
Meestal krijg je een papieren schadeformulier bij het afsluiten van een autoverzekering, maar het kan natuurlijk zo zijn dat je deze niet meer hebt of niet kunt vinden. Je kunt een nieuw Europees schadeformulier aanvragen bij je tussenpersoon of verzekeringsmaatschappij.
Het schadeformulier krijg je bij het afsluiten van een autoverzekering. Bij het afsluiten van je ANWB Autoverzekering ontvang je een Europees schadeformulier. Dit schadeformulier bestaat uit drie delen: een toelichting, het originele schadeformulier en een doordruk van dit schadeformulier.
Automobilisten zijn verplicht om altijd een Europees schadeformulier bij zich te hebben. U heeft dit formulier nodig voor het noteren van alle gegevens van degenen die bij de aanrijding zijn betrokken. Ook geeft u hierop aan welke schade u heeft opgelopen en wat de toedracht van de aanrijding was.
Schadeformulier kopen
Het schadeformulier ontvangt u bij het afsluiten van uw autoverzekering.
Als klant het ingevulde schadeformulier naar ons opsturen
Dan kun je het schadeformulier dat je later of achteraf ingevuld hebt, naar ons e-mailen. Dat doe je door een scan te maken van beide zijden van het formulier. Per post een schade melden, kan ook.
Hoe snel moet je een schadeformulier opsturen? Meestal staat in de polisvoorwaarden van uw autoverzekering dat de schade binnen 24 uur gemeld moet zijn. Dat betekent niet dat het schadeformulier al binnen 24 uur binnen hoeft te zijn. U moet de schade eerst telefonisch melden aan de verzekeraar.
Sinds 1 juli 2020 is er sprake van een 'witte kaart'. De Council of Bureaux heeft besloten dat de nationale bureaus van autoverzekeraars mogen toestaan dat deze nu wit is. In Nederland is wit nu ook de aangewezen kleur. De groene kaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli 2020 blijven geldig tot de vervaldag.
De verzekeraar van de tegenpartij wil ook het verhaal van de eigen verzekerde horen. Als deze niets opstuurt dan verzoekt de verzekeraar om informatie. Het kan dus enige tijd duren. Hoe lang dit mag duren is niet bij wet geregeld.
U bent de veroorzaker van de schade
Stuur het schadeformulier naar de eigen verzekeraar. Ook als de schuldvraag niet duidelijk is stuurt u het formulier naar de eigen verzekeraar. De verzekeraars vechten onderling uit wie wat betaalt.
Is het aanrijdingsformulier verplicht? Het Europees aanrijdingsformulier is niet verplicht, maar zorgt dat je dossier makkelijker kan worden afgehandeld door je verzekeraar als je een ogneval hebt gehad. Leg dus zeker altijd minstens 1 aanrijdingsformulier in je auto.
De groene kaart is dus een internationaal verzekeringsbewijs. In Nederland hoef je hem niet bij je te hebben. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is hij ook in het buitenland niet altijd verplicht. “Je auto verzekeren moet overal.
De achterzijde vult u zonder de tegenpartij in. Dat hoeft u dus niet samen met de tegenpartij door te nemen. Op de achterzijde van het schadeformulier worden onder andere vragen gesteld over met welke snelheid u reed en er wordt bijvoorbeeld gevraagd of u ook een rechtsbijstandsverzekering heeft.
Als alle informatie volledig is ingevuld en beide partijen het eens zijn met hetgeen wat er op het formulier vermeld staat, dan moet het formulier door beide personen worden ondertekend. Na ondertekening kan het origineel losgescheurd worden van de doordruk zodat beide betrokkenen een eigen formulier hebben.
In het algemeen heeft u 5 jaar de tijd om uw schade te claimen. De verjaringstermijn van 5 jaar begint te lopen vanaf het moment dat de schade bij u bekend is. Het is daarom van belang dat er zo snel mogelijk iemand aansprakelijk wordt gesteld.
Het is handig om altijd twee Europese schadeformulieren bij uw autopapieren te bewaren. Zo heeft u altijd nog een reserve. U kunt deze ook gebruiken wanneer er meer dan twee voertuigen betrokken zijn bij het ongeval.
Heb je autoschade? Vul deze dan wel zo snel mogelijk op en stuur dit naar je autoverzekering. Autoschade moet je namelijk zo snel mogelijk bij je autoverzekering melden. Het liefste binnen 24 uur.
Er bestaat geen wettelijke plicht om een ingevuld schadeformulier in te leveren bij de verzekeraar. Vanuit de verzekeraar wordt de verplichting wel opgelegd. Maar dat geldt niet voor alle schades. Bij ruitbreuk kunt u het af met een telefoontje aan de verzekeraar.
Hoe werkt het schade melden via de ASSU SchadeApp? Jouw klant vult aan de kant van de weg de gegevens in van zijn schade op een Android, iPhone of Windows Phone. Je klant vult samen met de tegenpartij alles in op de SchadeApp. Na afloop ontvangen beide partijen een bericht per e-mail met inloggegevens .
Daarvoor gebruikt u de app crashform . U geeft dezelfde gegevens in als op een papieren formulier. U kunt ook foto's mee opladen en verzenden. Vul uw aangifte altijd in, zelfs als de tegenpartij niet aanwezig is, of indien enkel uw voertuig bij het ongeval betrokken is.
Meestal zal diegene die zijn gegevens als eerste invult dit doen onder voertuig A. Voor de andere betrokkene blijft voertuig B over. Voor uw verzekeraar maakt het niet uit of uw gegevens onder voertuig A of B staan. U staat niet zwakker als u voertuig B bent of sterker als u voertuig A bent.
De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Het is een document of een pasje. Op de kaart staan de landen waar de auto verzekerd is. Ook het verzekerde kenteken, de periode waarin het voertuig verzekerd is en het kaartnummer staan erop.