Als de wond helemaal dicht is en er is veel littekenweefsel, dan kunt u er zalf of olie op smeren die vitamine E bevat.
Probeer het weefsel tussen je duim en wijsvinger vast te pakken en vervolgens rustig draaiende en wrijvende bewegingen te maken. Bouw dit voorzicht op, zeker als het litteken nog erg stug is of strak voelt. Het mag geen pijn doen. Door het litteken (inwendig) te masseren neemt de bloedtoevoer naar het litteken toe.
Raak de wond zo min mogelijk aan, want dan kan het genezingsproces langer duren. Je mag de wond wel twee keer per dag schoonspoelen met water zonder zeep, waarna je de wond voorzichtig droog dept. Zorg voor schoon kraamverband, om ontstekingen te voorkomen. Verschoon het kraamverband na ieder toiletbezoek.
Door inknippen hebben veel vrouwen last van een zwakkere bekkenbodem, vervolgt Seijmonsbergen-Schermers. "Vaak hebben ze veel pijn aan de wond, voelt het strak op de plek waar er is gehecht en ervaren ze pijn bij het vrijen."
Na de eerste week is de wond is meestal dicht, maar de weefsels in je lichaam – die je niet kunt zijn – zijn nog niet volledig hersteld. De wond is nog steeds wat gezwollen en het littekenweefsel is stug. Het soepeler worden van het weefsel kan zeker 6 tot 12 weken duren. Bij druk op de wond kan het nog pijn doen.
Een scheurtje geneest veel makkelijker en doet minder pijn tijdens de kraamdagen dan een knip. Bij een knip ga je immers dwars door alle structuren van het weefsel heen, een scheurtje volgt de natuurlijke structuur van het weefsel waardoor het beter geneest.
De wond is nog steeds wat gezwollen en het littekenweefsel is stug. Het soepeler worden van het weefsel duurt 6 tot 12 weken. Bij druk op de wond kan het nog pijn doen. Na 12 weken is er nog altijd een rood streepje zichtbaar en kan het ook nog steeds wat stug aanvoelen.
Na de bevalling is het van belang om de hechtingen goed te verzorgen, het beste kan je de eerste dagen onder de douche plassen, zodat je goed kunt spoelen. Plassen prikt dan ook minder. Ook kun je spoelen op het toilet met een kannetje, maar meestal kom je dan niet goed genoeg bij de hechtingen.
Probeer je ontlasting zacht te houden door steeds veel te drinken en vezelrijk te eten. Meestal komt de eerste ontlasting op de derde of vierde dag na de bevalling. Vaak vinden vrouwen het prettig om tijdens het poepen met een warme natte washand het perineum te steunen.
Kies een kwalitatieve littekencrème zoals de Cicaplast Baume B5 van La Roche-Posay, verkrijgbaar bij je lokale apotheek of online. Deze crème zal helpen bij het verzachten en herstellen van het litteken. Handig: deze littekenzalf is zowel op een open als gesloten litteken te gebruiken.
Na 3 maanden heeft 78,3% van de vrouwen weer gemeenschap gehad, bij zes maanden 94%, en dit loopt op tot 98% bij achttien maanden. De meeste vrouwen ervaren pijn bij de eerste keer gemeenschap na de bevalling (85,7%). Bij achttien maanden na de geboorte heeft 24% van de vrouwen nog pijnklachten bij vrijen.
Een hechting kan uitscheuren als de trekkracht op de hechting stijgt. Dit gebeurt wanneer de spanning in het wondgebied groter wordt. Oorzaak hiervan is zwelling door vocht- en/of bloedophoping.
Genoeg drinken zorgt er ook voor dat plassen minder branderig voelt als u wondjes op de ingang van uw vagina heeft. Gebruik zacht wit toiletpapier zonder parfum. Als u wilt, kunt u wat olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie of olijfolie) op het toiletpapier doen. Gebruik geen vochtige doekjes.
Helaas kan er maar weinig gedaan worden om uitscheuren te voorkomen. Je verloskundige of gynaecoloog let tijdens de bevalling goed op de huid van je vagina en leidt het hoofdje van je kindje zo voorzichtig mogelijk door je vagina-uitgang naar buiten. Op deze manier probeert ze het risico op uitscheuren te voorkomen.
Kan je een episiotomie voorkomen? Als je geen knip of episiotomie wil, kan je tegen het einde van je zwangerschap je perineum masseren met een plantaardige olie om het te verzachten. Je perineum is immers een spier en hoe flexibeler deze spier is, hoe kleiner de kans dat een knip nodig is.
Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje. Plas zes tot acht keer per dag en in elk geval voor elke voeding van uw kind. Bij een volle blaas kan de baarmoeder namelijk niet goed samentrekken. Was na elke toiletgang goed uw handen.
Spoelen na het plassen. Om infecties tegen te gaan, adviseren wij u om tijdens of na het plassen uw vagina en het gebied tussen de vagina en de anus te spoelen met (lauw) kraanwater. Het branderige gevoel dat u misschien heeft na een vaginale bevalling tijdens het plassen kan hierdoor verminderen.
Oplosbare hechtingen in de wond verdwijnen vanzelf. Als de uiteinden van de hechtingen niet oplossen en gaan irriteren of ontsteken, laat deze dan na twee weken bij uw huisarts verwijderen.
In Nederland wordt maar liefst 33% van de bevallingen van een eerste kind ingeleid, 46% krijgt een knip! Dit blijkt uit een internationaal studie in 13 landen van de afdeling Midwifery Science van Amsterdam UMC.
Hierbij wordt er een knip gezet in het perineum (tussen de vulva en de anus) tijdens de bevalling om het hoofdje van de baby sneller en gemakkelijker door te laten. Deze knip is meestal tussen de 2,5 en 7,5 cm groot en wordt aan de rechter- of linkerzijde gezet.
Bewegen en sporten
Rond een week na de bevalling kun je weer meer gaan bewegen, maar ga niet meteen intensief sporten. Vanaf ongeveer zes weken na je bevalling kan je weer sporten zoals je voor je zwangerschap deed. Per persoon, zwangerschap en bevalling verschilt de periode van herstel.
Hoewel de kans op scheurtjes dus redelijk groot is, is de kans op totale rupturen klein (2%). Al met al zou je kunnen zeggen dat tweederde van de vrouwen die van hun eerste kindje bevallen in de eerste lijn, zonder veel problemen bevallen. Eénderde wordt ingeknipt of krijgt een tweede- of derdegraads scheur.
Een knip — in medische termen ook weleens een episiotomie genoemd — is het inknippen van het perineum of de huid tussen de vagina en de anus. Met een schaar wordt dan een kleine insnijding gemaakt in vaginale slijmvlies.
Het scheurtje ontstaat waar de minste spieren zitten: in het stukje tussen vagina en anus; daar waar de bekkenbodemspieren samenkomen. Vaak is dat vanuit de vagina een klein stukje richting anus. Deze inscheuring is oppervlakkig. Soms ontstaan ook barstjes in de schaamlippen.