Kleine hoekjes van bijvoorbeeld kozijnen schuur je het beste met een deltaschuurmachine. Een deltaschuurmachine herken je aan de driehoekvormige schuurzool waardoor je eenvoudig de kleine hoekjes kunt schuren. Een deltaschuurmachine is dan ook flexibel in gebruik.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Schuur een ruw oppervlak eerst op met grof schuurpapier (korrel 80). Schuur daarna nogmaals met middelgrof schuurpapier (korrel 100). Wil je een grondverflaag licht opschuren? Dan is fijn schuurpapier (korrel 120 of 150) het meest geschikt.
Schuren zonder stof wordt ook wel stofvrij schuren genoemd.
Om te schuren zonder stof moet je een apparaat hebben die het schuurstof afzuigt. Vaak wordt hiervoor een speciale stofzuiger gebruikt: ook wel een schuurstofzuiger genoemd. Je sluit de stofzuiger aan d.m.v. een stofzuigerslang aan je schuurmachine.
Gebruik fijn schuurpapier (korrel 320) als de trap glad is. Gebruik grof schuurpapier (korrel 80) als de trap grof geschilderd of sterk vervuild of beschadigd is. Schuur nog een keer na met middelgrof schuurpapier (korrel 120). Kies een donkere kleur kit en grijze grondverf als je de trap ook donker gaat verven.
Wanneer de trap helemaal kaal geschuurd moet worden kies je voor korrel 80 – korrel 100. Als de trap alleen licht geschuurd moet worden kun je kiezen voor korrel 120 – korrel 200. Trap schuren tip: Schuur zo veel mogelijk met de richting van de houtnerf mee. Zo voorkom je onnodige krassen in de toplaag.
Vraag jij je af waarom nat schuren beter is voor het oppervlak? Bij nat schuren komt er geen stof vrij. Hierdoor maak je minder snel krassen op het oppervlak en ontvet en reinig je tegelijkertijd de ondergrond. Vooral wanneer je op zoek bent naar een mooie afwerking, is nat schuren de ideale oplossing.
Stof dat vrijkomt bij het schuren is een risico voor voor de gezondheid en veiligheid van miljoenen werknemers. Stof is één van de belangrijkste gezondheidsrisico's op de werkvloer. De fijne stoffen die vrij kunnen komen bij het schuren kunnen zorgen voor irritatie aan de huid, ogen en luchtwegen.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Ontvet oude verflagen goed met een verfontvetter zoals Universol of St. Marc Verfreiniger (naar ons idee de beste ontvetter) (lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking) of ammoniawater (ontvetten met ammoniak).
Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.
Van het inademen van veel oplosmiddel, wordt u licht in het hoofd. Ook hoofdpijn komt voor en in ernstige gevallen hartkloppingen en misselijkheid. Deze klachten verdwijnen zodra u stopt met het werken met oplosmiddelen. Wie toch heel regelmatig blijft schilderen, zal merken dat de klachten verergeren.
Vluchtige organische stoffen (VOS): In verf zitten vaak VOS. VOS verdampen snel en blijven vervolgens in de lucht hangen. VOS zijn schadelijk voor de gezondheid. Je kunt door het inademen van een grote hoeveelheid VOS last krijgen van luchtwegirritatie, duizeligheid, misselijkheid en een dronken gevoel.
Slapen in een kamer waar je een verflucht ruikt, kan schadelijk voor je gezondheid zijn. Dit hangt ervan af of je een verf hebt gekozen met weinig of veel vluchtige organische stoffen (VOS). Hoe hoger het VOS-gehalte in de verf, hoe schadelijker het is. Dit kan resulteren in hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
Deze ijzersterke schuurpad van het merk Scotch-Brite is geschikt voor het makkelijk schuren van oppervlakten. De pad kan zowel droog als nat gebruikt worden. De schuurpad is meerdere keren te gebruiken en loopt niet snel dicht met stof.
Nat Schuren Met Schuurmachine
Schuren van verschillende oppervlakte met water en schuurpapier kan! Je kunt dit ook doen met een schuurmachine. Het oppervlak zal er heel glad van worden, maar het gaat niet sneller dan met de hand.
Gebruik voor het schuren en kaal maken van de traptreden eerst korrel 80 schuurpapier voor het wegschuren van lijm resten, hierna schuur je de trap na met korrel 120. (Tip) als je de trap hierna vochtig maakt met een vochtige doek dan zal de houtvezel weer iets op gaan staan waardoor de houten trap wat ruw aanvoelt.
Om je trap volledig blank te schuren gebruik je best korrel 80 – 100. Wil je slechts oppervlakkige krassen en vuil wegwerken? Dan ben je beter geholpen met korrel 120 – 200. Schuurmachine: de ideale schuurmachine ligt goed in de hand en loopt uit in een punt.
Na het aanbrengen van de grondlagen kun je de trap aflakken. Ook van de laklaag kun je het beste meerdere lagen aanbrengen. Zo weet je zeker dat de verf niet te snel van de trap slijt. Twee verflagen is hierbij vaak voldoende.