Je kunt een klamboe ophangen door een schroefoog in het plafond te boren en hier de klamboe aan te bevestigen maar je kunt er ook voor kiezen een piekstok aan te schaffen zodat je hier de klamboe aan op kunt ophangen.
Een ledikant hemel zorgt voor een geborgen en knus gevoel bij het bedje van je kindje. Daarnaast kan het bescherming bieden tegen bijvoorbeeld muggen. Daarnaast kleed een hemel ledikant het geheel mooi aan. Het geeft het een bepaalde sfeer.
Tegenwoordig worden de meeste hemeltjes gemaakt met een lus aan de bovenkant, zodat je deze met een simpel schroefoogje gemakkelijk aan het plafond kunt hangen. Maar er zijn ook piekstokken verkrijgbaar waar je de hemeltjes aan op kunt hangen.
Een klamboe hangt zo mooi boven een wiegje of ledikant, en zelfs een peuterbed. Je kunt ook een gezellig zithoekje maken met een hemeltje in de babykamer of kinderkamer.
Hoe hang je een hemeltje op? De meeste klamboes hebben aan de bovenkant een lusje waarmee je deze op kunt hangen. Dit kan op twee manieren: met een haakje aan het plafond of met een piekstok naast het bed.
Waarom een klamboe op de babykamer? Een klamboe geeft je baby extra geborgenheid en geeft de babykamer een warme gezellige uitstraling. Een baby klamboe kun je later ook goed gebruiken op de kinderkamer, wel zo fijn.
Het is dus alleen een kwestie van ophangen. In het ophangset vind je een koord, schroefhaken en muur of plafond pluggen. Zoek een geschikte plek in jouw hotelkamer om de klamboe aan op te hangen, zoals bijvoorbeeld een gordijnrails, een kastdeur of het handvat van een raam, en bevestig daar het koord aan.
Een wieg biedt meer geborgenheid
Doordat een wieg compacter is, biedt het je baby meer geborgenheid. Voor een baby die net uit een kleine en beschermde baarmoeder is geboren, voelt een klein bedje fijner aan. Het is comfortabeler en vertrouwder dan een – in verhouding – groot ledikant.
Je baby zal gemiddeld tussen de 3 en 6 maanden in de wieg kunnen liggen, daarna is ze te groot en moet ze verhuizen naar het ledikant. Wiegen zijn er in alle soorten en maten.
Maar wist je dat je kindje mogelijk gevaar loopt bij een hemeltje of klamboe? Wanneer deze los hangt, kan je kindje de stof naar zich toe trekken. Dit brengt het gevaar van verstikking met zich mee.
Wil je echt iets boven de commode hangen kies dan voor bijvoorbeeld een baby mobieltje en hang deze dan hoog genoeg op. Zorg bij alles wat je in de kinderkamer ophangt dat heel goed vast zit, dat wanneer je kindje eraan zit het niet van de muur af valt.
Een piekstok is een standaard met een ring aan de bovenkant. Aan deze ring kan een traditionele sluier gehangen worden ter decoratie van een babybed. Piekstokken hebben een platte voet, zodat beschadigingen aan het ledikant voorkomen worden.
Een klamboe, muggennet of muskietennet houdt muggen uit de buurt van je baby. Ze worden ook vaak gebruikt voor oudere kinderen. Er zijn speciale klamboes die je om een campingbedje of ledikantje kunt klemmen of spannen.
Een hemeltje kan een wieg of ledikant helemaal compleet maken. Een hemeltje, ook wel vaak een sluier genoemd, heeft een open bovenkant. Het hemeltje bevestig je aan een piekstok met ronde of ovalen ring. Een hemeltje is verkrijgbaar in verschillende soorten materialen, maar ook verschillende kleuren.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Je baby kan gelijk vanaf de geboorte in een slaapzak slapen. Voor pasgeboren baby's is een slaapzak fijn omdat het een veilig en geborgen gevoel geeft. Als je baby meer gaat bewegen, dan is een slaapzak zeker aan te raden. In een slaapzak kan je baby veilig slapen en hij blijft lekker warm en comfortabel.
Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen. Aldus luidt het advies van Kind en Gezin en Belgische kinderartsen.
Houd er rekening mee dat (bijbehorende) hoofdbeschermers de ademhaling van je baby belemmeren. Gebruik géén co-sleepers voor tweelingen. Meer dan één kind in een bedje vergroot het risico op wiegendood. Schakel over naar een groter/hoger bedje zodra je baby probeert te zitten of staan.
Een ledikant is het meest veilige babybed voor je kindje, omdat de zijwanden uit spijlen bestaan en dus open zijn. Hierdoor komt je kindje niet in ademnood als hij tijdens het draaien met zijn mond en neus tegen de zijkant komt te liggen.
Hoe gebruik je een klamboe? De klamboe moet je onder het matras instoppen, anders kunnen er muggen naar binnen komen. Ook moet je ervoor zorgen dat er geen grote gaten in komen, en als ze er wel in komen moet je ze repareren. Controleer voor dat je gaat slapen of er geen muggen in de klamboe zitten.
Je kunt ze prima in de machine doen met een maximum temperatuur van 30 graden. Als je een katoenen klamboe hebt, kan deze niet in de wasmachine. Je kunt hem op de hand wassen in koud water. Je hebt geen speciaal wasmiddel nodig, een gewoon wasmiddel is goed.
Een reisklamboe is compacter, lichter en dus makkelijker om mee te nemen. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een geïmpregneerde klamboe om muggen op afstand te houden. Door middel van een muskietennet kun je ongestoord slapen als je op reis gaat.