Meet de omtrek van je hoofd ongeveer 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen.Kijk in welke maat (S - XL) je uitkomt. Bijvoorbeeld: maat S is 52 t/m 56 cm. Een goedzittende helm kun je niet makkelijk op je hoofd heen en weer schuiven.
Neem de maat op net boven je wenkbrauwen en aan de zijkant boven je oren. Zorg dat je de grootst mogelijke omtrek van je hoofd opmeet. Meet daarom de omtrek op verschillende punten, zodat je zeker weet dat je de juiste maat hebt.
De helm hoort rond het gehele hoofd goed strak te zitten. Niet klemmend natuurlijk, maar wel goed stevig.
Sinds 1 januari 2023 geldt er een landelijke helmplicht voor snorfietsers. Je moet nu dus een goedgekeurde brom/motorfietshelm (ECE-05 of ECE-06) óf goedgekeurde speedpedelec-helm NTA-8776) dragen op je snorfiets.
Integraalhelm. Het bekendste type motorhelm is de integraalhelm. Bij een integraalhelm is het hoofd helemaal omsloten en kan alleen het vizier geopend worden. Dit zorgt ervoor dat de integraalhelm het veiligste type helm is.
Een glasvezel integraalhelm begint bij ongeveer 120 euro. Voor dat bedrag of iets meer heb je al een goede motorhelm waar je veel plezier van gaat beleven. Een systeemhelm kost ongeveer 100 tot 800 euro. Voor een allroadhelm moet je denken aan ongeveer 200 tot een kleine 900 euro.
Goede pasvorm
Houd de kinbeugel vast en beweeg hem langzaam horizontaal en verticaal. Als de wangen of de helm niet bewegen en het prettig aanvoelt op het hoofd, is het waarschijnlijk een goede pasvorm. Draag de helm 20-30 minuten binnenshuis om er zeker van te zijn dat er geen knel- of drukpunten zijn.
Het veelvuldig gebruiken van de helm is wel van invloed op de levensduur, door intensief gebruik is de levensduur korter. Als richtlijn kan men bij polycarbonaat helmen uitgaan van een levensduur van 3 tot 5 jaar en bij glasvezel helmen van een levensduur van 5 tot 7 jaar.
Ook Lidl helmen zijn zeer waarschijnlijk tuv-gekeurd* en daarom veilig genoeg. Ergo, als 'ie goed past een prima keus.
De meest veilige is de MIPS-helm. Die biedt een betere bescherming bij klappen op het hoofd vanuit verschillende hoeken. En dat verkleint de kans op hersen- en nekletsel. De e-bike-helm heeft vaak wat minder ventilatiegaten waardoor er meer materiaal is gebruikt dat de veiligheid ten goede komt.
De helm moet het Europese homologatielabel EN 1078 dragen. Hij moet het volledige hoofd bedekken, zonder het zicht te belemmeren. De bandjes moeten goed aansluiten, maar mogen ook niet te strak zitten. De driehoek die wordt gevormd door de kinband, moet juist onder de oren uitkomen voor een goed evenwicht van de helm.
Een fietshelm bestaat uit losse onderdelen van verschillende materialen. De meeste hiervan kunt u recyclen. De ANWB raadt aan om de oude helm na gebruik uit elkaar te halen.Vervolgens kunnen de plastic onderdelen bij het plastic afval en kunt u met de schuimlaag bij de milieustraat terecht.
In de intro van deze blog gaf ik het al aan, na een valpartij moet je een helm vervangen. Door de val breekt de absorptielaag van de helm.Deze laag kan nu geen nieuwe val meer absorberen waardoor de impact van een nieuwe val niet opgevangen kan worden.
Volgens de Fietsersbond biedt een fietshelm een schijnveiligheid en wordt de onveiligheid zelfs vergroot als fietsers verplicht worden een helm te dragen. Een helm dragen leidt tot meer risico voor fietsers op een ongeval. Daarbovenop biedt een helm onvoldoende bescherming bij een ongeval met gemotoriseerde voertuigen.
Dit ontstaat vooral als de helm te lang erg warm wordt… Maar hangt ook erg van type helm af… Algemeen advies met het bewaren van je helm, maar ook bv met tourvellen (voor onder je ski's of splitboard) is koel een donker bewaren.
Van de ruim zevenhonderd Nederlandse ondervraagden zegt 34% een helm te hebben. Echter, slechts een kleine groep (2%) draagt de helm altijd; het merendeel (70%) nooit. En als de helm gedragen wordt, is het vaak (60%) bij sportactiviteiten [7].
Vanaf 1 januari 2023 ben je verplicht om een helm te dragen op vervoersmiddelen die harder gaan dan 25 kilometer per uur. De meeste e-choppers hebben een blauw kenteken en vallen onder de snorfiets met een maximale snelheid van 25km/u.
De Schuberth C5 systeemhelm is de stilste motorhelm. Deze motorhelm scoort het beste qua geluid, ook aan hogere snelheden. Lees je graag meer over de Schuberth C5 systeemhelm? Bekijk dan zeker onze blog over de Schuberth C5!
De meeste veiligheidshelmen worden tussen drie en vijf jaar vervangen. Bij helmen van polyethyleen is het advies deze na drie jaar te vervangen. Helmen van polycarbonaat (PC), ABS-polymeriaat (ABS) en polyamide (PA), moeten na uiterlijk vijf jaar vervangen worden.
Scorpion-Exo helmen zijn kwalitatief hoogstaande motorhelmen met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Er is geen motorhelm fabrikant die zo een uiteenlopend aanbod heeft als Scorpion helmen. Ongeacht of je nu op zoek bent naar een jethelm, integraalhelm of systeemhelm.