Er zijn twee methodes om kiemzaad te maken, of misschien wel meer. Een methode is het zaad 5 tot 6 uur te laten weken in ruim lauw water. Spoel daarna het geweekte zaad meerdere malen in een keukenzeef onder stromend water uit. Plaats de zeef met inhoud in een kom en dek dit alles af met een vochtige doek.
Was de zaden grondig en leg ze gedurende pakweg 24 uur geheel onder water op een donkere plaats. De zaden kunnen zich dan goed volzuigen met vocht zonder te ontkiemen. Doe de zaden in een fijne zeef en spoel ze grondig af met koud water. Laat de zaden (eventueel in de zeef) bij kamertemperatuur in daglicht kiemen.
Kiemen zijn zaden van groenten zoals broccoli, prei en luzerne maar ook van alfalfa, taugé (sojascheut) en onder andere radijs. Ze bevatten ontzettend veel vitaminen om je tijdens deze koude wintermaanden te voorzien van extraatjes. Je kweekt ze makkelijk en snel, in amper 4 tot 8 dagen kun je ze al eten.
Sommige zaden kiemen snel, bv koolsoorten, tuinkers en sla hebben er maar een paar dagen voor nodig. Andere soorten doen er 3 – 4 weken over. Van de meeste moestuingewassen weet je na één à twee weken wel of er nog wat gaat gebeuren.
Te weinig licht zorgt ervoor dat de zaden helemaal niet kiemen of dat ze gaan sprieten, op zoek naar licht. Als ze te veel licht krijgen, kunnen zaailingen uitdrogen. De zon in februari zorgt nooit voor problemen. Maar op een zonnige dag in april en mei moet je zaailingen in de kas eventjes in de schaduw zetten.
Allereerst is het belangrijk te weten dat een zaadje geen licht nodig heeft om te ontkiemen, alleen maar een vochtige omgeving. Licht is voor het zaadje pas van belang als er blaadjes aan komen, die nemen namelijk het licht op. Tot die tijd maakt het niet uit of het licht op donker is.
Overdag, in de volle zon, kunnen de waterdruppels op de planten als een soort lensje fungeren en schroeiplekken op de plant veroorzaken. Verder kun je beter twee keer per week veel water geven, dan iedere dag een beetje.
Hoeveel water bij ontkiemen? Een zaailing of jonge wietplant heeft maar een klein beetje water nodig. Bij hoge temperaturen (bijvoorbeeld bij binnenkweek) kan je 2 maal per dag een klein beetje water geven. Wanneer de plant wat meer is volgroeid kan je de hoeveelheid water omhoog halen en de frequentie omlaag.
De Kiemtoren bestaat uit een vaste schaal, waarin een bodempje kraantjeswater komt, en twee kiemschalen met luchtgaatjes. In de eerste kiemschaal verdelen we zaden van rucolakers, in de andere schaal zaden van de meer gekende alfalfa.
Kiemen zijn de jonge, groene plantjes die ontspruiten uit de zaden van bijna iedere levende vegetatie waarin ze voorkomen. Dit zijn onder meer noten, zaden, pitten, granen, bonen, peulvruchten en diverse soorten grassen als gerstegras en tarwegras.
Bedek het zaad met een beetje grond. Nu alleen nog wachten tot de eerste groene puntjes boven de grond komen. In de zomer word je verrast met bloeiende bloemen. Zijn de planten uitgebloeid, laat de zaden dan rijpen en je hebt je eigen vogelzaad.
Zeer vetrijk zaad, afkomstig van de papaverplant. Heeft rustgevende eigenschappen.
Zaden hebben naast warmte, vocht, licht ook lucht nodig om goed te kiemen. Geen grote luchtzakken uiteraard maar gewoon luchtige grond. Perliet en vermiculiet zijn Ph-neutraal. Dat wil zeggen dat ze je zaadjes perfect kun werk laten doen.
Geef bij voorkeur vaker kleine beetjes water, dan veel in 1 keer. En kies voor water op kamertemperatuur in plaats van koud water vers uit de kraan. Zijn de zaailingen nog erg kwetsbaar dan kunt u de grond ook benevelen met de plantenspuit. Of laat ze van onderaf zelf water opzuigen.
JE ZADEN VERDRINKEN
Sommige telers ontkiemen hun zaden in een glas water. Deze methode werkt goed, maar je zaadjes kunnen wel verdrinken als ze te lang in het water blijven. Zaden hebben tenslotte ook voldoende zuurstof nodig om te groeien. Je kunt er beter voor kiezen je zaden direct in de aarde te laten ontkiemen.
Het is belangrijk om te beseffen hoeveel verlichting een zaailing nodig heeft. Meestal hebben ze dagelijks 14 tot 16 uur licht nodig, en veel regio's krijgen slechts ongeveer 10 uur zon. Daarom kan een kweeklamp nuttig zijn. Maar je moet de lichten niet 24 uur aan laten staan.
het hele jonge ( kiem )plantje zit al in het zaadje. ● de volgorde van ontkieming is :wortel, stengel, blad. lengtegroei: het plantje wordt langer en zwaarder. ontwikkeling: het plantje krijgt nieuwe delen. groei vindt plaats door celdeling en celgroei.
Uitleg: tuinkerszaadjes groeien sneller in het donker dan in het licht omdat planten altijd zo snel mogelijk naar het licht toe willen groeien. Als een zaadje in de grond zit kan het pas boven de grond uit gaan groeien. Ook krijgen ze dan een groene kleur.
kiemingsfactoren = (zoals licht, temperatuur, water) een zaadje kan gaan kiemen en is daarbij afhankelijk van licht, temperatuur en water. ontkiemen = ook wel kiemen genoemd; proces van groei van een zaad waarin uit een embryo (= kiem) een kiemplantje groeit.
Zo test je de kiemkracht van oude zaden
Het is het beste om in februari de kiemkracht van je zaadjes te testen, voordat het groeiseizoen begint. Komt minder dan 20 procent op, dan heb je nog tijd om nieuwe zaden te bestellen. Met deze 14-dagen kiemtest weet je of je zaadjes de moeite van het zaaien nog waard zijn.
Om het te ontkiemen heeft graszaad veel vocht nodig. Voldoende vocht versnelt het kiemproces. Het beste kun je watergeven in de ochtend of in de avond. Geef je water midden op de dag dan wordt er veel water verdampt.
Het beste antwoord. De brede blaadje is waarschijnlijk, Boekweit, de smallere blaadjes is mogelijk Gierst.