Omdat ze nat zijn kunnen ze gaan schimmelen. Je kunt de walnoten langer bewaren door ze in te vriezen.Ook kan je ze zelf drogen.Hiervoor leg je de walnoten op een rooster in een warme, goed geventileerde ruimte.
Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren. Ze krijgen dan weer een lekkere bite.
Natte walnoten zijn smaakvolle juweeltjes die niet alleen een genot zijn om te snacken, maar ook een veelzijdig ingrediënt dat uw culinaire vaardigheden naar een hoger niveau kan tillen .
Het drogen van walnoten kan erg lang duren. Het ligt ook een beetje aan de buitenlucht temperatuur, maar het droogproces kan gerust 2 tot 3 weken in beslag nemen.
Noten en zaden zitten hoog in de omega-6 vetten, wat voor heel wat mensen ook snel teveel van het goede is. En dat nog los van dat ze bij mensen een allergische of intolerantie reactie kunnen geven.
Voor een gezond hart moet u ongeveer zeven walnoten per dag eten, of ongeveer het aantal dat in een portie zit.
Walnoten: walnoten zijn goed voor je stoelgang, omdat ze veel niet-fermenteerbare vezels bevatten. Deze vezels zorgen ervoor dat je darm beweeglijker wordt en je stoelgang soepeler wordt.
Walnoten kan je gewoon uit het vuistje eten, je kan er olie of wijn van maken, ze verwerken in gebak of ze karameliseren. Zo worden ze omgetoverd tot een heerlijk toetje om als garnering op desserts te gebruiken.
Predisponerende factoren en culturele controles voor schimmel:
Er is ook een hogere incidentie van schimmel gevonden in noten die zijn besmet met insecten. Dus het beheersen van zonnebrand en insectenschade zal ook helpen om schimmelinfecties te beperken. Tot slot is een kritieke beheerspraktijk het tijdig schudden en oppakken.
Om te vermijden dat er onzuiverheden, die schimmelziekten of slechte aroma's kunnen afgeven, rond de noten blijft hangen moeten de noten zo snel mogelijk gewassen worden. In het geval van walnoten geoogst met de groene bolster moet tijdens deze stap ook de bolster verwijderd worden.
Bewaren: op een koele, droge plaats maximaal zes maanden bewaren.
Het droogproces zorgt ervoor dat alle vocht uit de walnoot wordt verwijderd, waardoor de walnoot langer houdbaar blijft. Maar let op, alleen een perfect gedroogde walnoot behoudt zijn kwaliteit en smaak voor lange tijd.
Fytinezuur bindt zich aan mineralen zoals calcium, magnesium en zink, waardoor de absorptie ervan in het lichaam wordt geremd. Het weken van noten, waaronder walnoten, in water gedurende meerdere uren of een nacht zou naar verwachting de niveaus van enzymremmers en fytinezuur verlagen, waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn .
Om ranzige walnoten weer lekker te maken, adviseert een "chemisch ingenieur" (die hiervoor is geraadpleegd) om de ranzige walnoten te weken in melk of een ander emulgerend ingrediënt, dat vervolgens wordt afgespoeld met heet water. Vervolgens worden de noten voorzichtig gedroogd en geroosterd met zeezout .
Het (warme) water neutraliseert veel van de enzymremmers en verhoogt de biologische beschikbaarheid van veel voedingsstoffen, met name B-vitamines. Het zout helpt enzymen te activeren die de enzymremmers in noten deactiveren.
Noten die nooit geroosterd of gebrand worden zijn walnoten en paranoten. Deze worden namelijk heel bitter en ranzig zodra ze worden gebakken.
Walnoten zijn een bron van xerofiele schimmelbesmetting van zoetwarenvullingen. Vochtige hittebehandeling van walnoten elimineert de initiële schimmelbesmetting volledig . Vochtige hittebehandeling van walnoten verhoogt de oxidatieve stabiliteit tijdens opslag.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De noten zijn ranzig, taai, of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het eerste wat u moet doen, is de nootschil inspecteren. Vocht, schimmel of ongedierte geven echter aan dat de noot nooit gegeten mag worden en dat het tijd is om hem weg te gooien . Een voor een noot ongebruikelijke geur, bijvoorbeeld van vocht, duidt op een onjuiste opslag van de noot en, als gevolg daarvan, op de achteruitgang ervan.
Wikkel de walnoten in Glad ® Freezer Wrap en doe ze in een diepvrieszak met ritssluiting . Knijp de overtollige lucht uit de zakken voordat u de bovenkant afsluit.
In de koelkast: Bewaar geopende noten tot 9 maanden in de koelkast voor optimale versheid. In de keukenkast: In een koele, droge keukenkast blijven noten tot 6 maanden goed. In de vriezer: Noten kunnen tot 1 jaar in de vriezer bewaard worden zonder kwaliteitsverlies.
Noten die beschimmeld, verschrompeld of verkleurd zijn eet je best niet op. Ze kunnen aflatoxines, dat zijn gifstoffen van schimmels, bevatten. Die aflatoxines kunnen kankerverwekkend zijn als je er vaak en veel van eet.
Na het eten van walnoten of andere noten kun je een opgeblazen gevoel krijgen.Ook kun je diarree en buikpijn krijgen.Soms heb je ook meer vet in je ontlasting. Terwijl noten in essentie rijk aan gezonde voedingsstoffen zijn.
De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad. Ook wij raden je dus aan om elke dag een handvol noten en/of zaden te eten.
Door noten te weken, wordt dit fytinezuur afgebroken, waardoor de mineralen beter beschikbaar worden voor ons lichaam. Bovendien worden tijdens het weken enzymen geactiveerd die de verteerbaarheid van noten verbetert, waardoor je meer voedingsstoffen uit elke hap haalt.