Met heet water en gewone zeep, soda (natriumcarbonaat of natriumbicarbonaat) of een detergent maakt u net zo goed schoon. De keuken wordt niet 100% steriel, maar dat is in de meeste gevallen ook helemaal niet nodig. De meeste bacteriën zijn onschadelijk en zelfs nuttig.
Een zachte doek, warm water en een klein beetje schoonmaakmiddel zijn voldoende voor het schoonmaken. Gebruik echter alleen schone, vuil- en vetvrije schoonmaakdoeken. Resten van vlekken kunnen met een warme oplossing van groene zeep eventueel met behulp van een afwas- of nagelborstel voorzichtig uitgeborsteld worden.
Het verschil tussen reinigen en desinfecteren is dat je bij reinigen alleen zichtbaar vuil verwijdert, zoals stof, vet of vlekken. Bij desinfecteren pak je ook het onzichtbare vuil aan: essentieel voor een hygiënisch huis, vooral als je kleine kinderen hebt!
De makkelijkste manier: doe onverdunde azijn in een plantenspuit (daarna niet meer voor je planten gebruiken, dat vinden ze niet leuk) of andere spray fles. Spuit dit ruim over de vette oppervlakken van je keuken. Laat dit 5 tot 10 minuten intrekken, en verwijder het daarna met een vochtige vaatdoek.
Wekelijks moet je je keuken schoonmaken. Hierbij gaat het niet om het grondig reinigen van elk kastje of apparaat, maar om het netjes en fris houden van ruimte waar je je eten bereidt. Maak met een sopje het aanrecht, fornuis, de wasbak en wandtegeltjes schoon.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Als je een vet gemakkelijk wilt verwijderen dan heb je daarbij een ontvetter nodig, ook wel een alkalisch middel genoemd. Gebruik altijd het juiste middel voor de klus die je uit moet voeren. Schoonmaakazijn is een zuur, met een zuur verwijder je kalk en roest. Het is dus niet bedoeld voor het verwijderen van vet.
Met soda kunt u ook gemakkelijk opgedroogd vet eenvoudig verwijderen. Gebruik wat warm/lauw water met een soda oplossing en de vlekken zijn eenvoudig te reinigen. Soda is dan ook een ideaal product en de perfecte ontvetter voor in de keuken.
Om deze redenen werkt alcohol goed als ontsmettingsmiddel tegen bacteriën, schimmels en sommige virussen. De alcohol dringt de bacteriën binnen en denatureert de proteïnen van de ziekteverwekkers.
Om stoffen voorwerpen te desinfecteren, kun je dezen in een emmer of badkuip laten inweken tezamen met een desinfectiemiddel oplossing. Laat de voorwerpen minstens vijftien minuten liggen in de oplossing voordat je deze wast als gewoonlijk.
Uit experimenten is gebleken dat alcohol van minstens 60% ethanol en een chlooroplossing het meest doeltreffend zijn om virussen te vernietigen. Ook deze vloeistoffen kan je via een plantensproeier toepassen op de te ontsmetten oppervlakken. Alcohol is aangewezen voor kleine oppervlakken, zoals deurklinken.
Wekelijks de keukenkastjes schoonmaken doe je vrij eenvoudig door een licht vochtige doekje over de kastjes heen te halen. Voor een streeploos resultaat gebruik je hier een microvezeldoek voor. Elke week even de keukenkastjes van buiten schoonmaken zorgt ervoor dat je kastjes langer schoon blijven.
Schoonmaakazijn is een wonderproduct
Schoonmaakazijn gebruiken om keukenkastjes schoon te maken en grondig te reinigen kan perfect. Keukenkastjes schoonmaken met azijn is een kwestie van lauwwarm mengen met de azijn (1:1) en dit gebruikt om de keukenkastjes te reinigen.
Voor het schoonmaken van de tegels in de keuken heeft u een ontvetter nodig. U kan hiervoor ook een ontkalker gebruiken, maar verwijder dan eerst het vet met een ontvetter. Na het schoonmaken smeert u de keukenkastjes met een dun laagje wasverzachter in. Zo veegt u de vettigheid er de volgende keer makkelijk vanaf.
“Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
De Dasty ontvetter van de Action heet Superfinn en kost 1,29. In 2013 verkocht de Action een ontvetter van het merk Quix, dat ook erg veel op Dasty lijkt.
Denk aan het weer, vogelpoep, ronddwarrelend zand en stof, of andere aanslag. Daarom is het aan te raden in ieder geval elke 6 tot 8 weken de ramen buitenshuis schoon te maken. Binnenshuis voldoet eens in de twee tot vier maanden voor de meeste huishoudens.
Een schone slaapkamer ziet er aantrekkelijker uit en is bovendien beter voor je gezondheid. Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen.