Er is speciaal een dichtingsmiddel in de keramische handel die keramiek waterdicht kan maken. Ook geschikt voor gebruikskeramiek. Het is een vloeistof die je in het werk giet, een uur laten staan en er uit gieten. Nu drogen in de oven bij 80 graden of aan de lucht laten drogen, misschien wel enkele dagen.
Keramische tegels voor in de tuin zijn voor maar liefst 97% waterafstotend. Ze houden bijna al het vocht tegen. Het schoonmaken van deze tegels is heel eenvoudig. De tegels zijn namelijk vlekvrij en niet vatbaar voor groene aanslag.
Zoiets als waterdichte klei bestaat enkel als die wordt dicht gesinterd. Als men een aardewerkklei gebruikt met sinterpunt rond 1100°C en een glazuurbrand op 1080°C, zal deze meer waterdicht zijn en minder craqueleren dan een klei met sinterpunt 1250°C wat bij de glazuurstook op 1100°C gebakken is.
Het probleem los je op door de haarscheuren te vullen met een in water onoplosbaar goedje. Vaas eerst goed schoon en droog. Grootmoeders oplossing: karnemelk erin zetten een nacht laten staan en daarna goed laten drogen. De caseine uit de melk vult de haarscheuren.
Steengoedklei kan gebakken worden van 1200ºC tot 1300ºC. Deze klei heeft de eigenschap, na het bakken op deze hoge temperaturen, waterdicht en hard te zijn.
Het materiaal keramiek
Keramiek is zeer bestand tegen hitte, vocht en zonlicht. Hierdoor kunnen de tafels gerust het hele jaar door buiten blijven staan, ze worden namelijk niet aangetast door de verschillende weersomstandigheden.
Door een glazuur kan het werkstuk niet alleen worden gekleurd, maar ook worden beschermd. Als alternatief kan het oppervlak van een klei-object ook worden gekleurd met engobes. Deze kleuren, meestal kleimineralen, kunnen rechtstreeks worden aangebracht op de ongebakken, gedroogde klei.
Natriumsilicaat, natriummetasilicaat of waterglas is een oplosbaar natriumzout van kiezelzuur. Het is een kleurloze tot witte, sterk hygroscopische, vaste stof. Na oplossing in water wordt het voornamelijk gebruikt als een stroperig middel voor het waterdicht maken van diverse objecten.
Als je een manier zoekt om je bloempot waterdicht te maken, is een optie het gebruik van verf. Je zult willen beginnen met de pot voor te bereiden door ruwe plekken weg te schuren en hem schoon te vegen. Als de pot eenmaal geprepareerd is, kun je beginnen met verven.
Waterglazen koop je online bij Blokker.
Om een goede laag glazuur aan te kunnen brengen op je werk heb je een goede kwast/penseel nodig. Gebruik een natuurlijke harenkwast die veel haren bevat zoals vb de waaier- of mopkwast van mayco. Vul je kwast volledig, hierdoor voorkom je dat de kwast gaat schuren op je werk.
Engobe is in de bouw een meegebakken dunne vloeibare kleilaag over een goed gedroogde dakpan of baksteen om deze van een zekere glans te voorzien, een andere kleur te geven of kleine afwijkingen te camoufleren. Engobe is een glazuurtechniek. Geëngobeerd keramiek is meestal mat of heeft een zijdeglans.
Vernis aanbrengen
Onverdund aanbrengen op de gedroogde klei of gedroogde acrylverf heen. Dit is aan te raden voor voorwerpen die je vochtwerend of vuilafstotend wilt maken. Wil je een glossy geglazuurde keramische afwerking, gebruik dan de TopCoat of de Tripple Thick vernis.
Een keramiek werkblad is gevoelig voor zuren, harde schuurmiddelen en agressieve chemische producten. Als er bijtende stoffen op terecht komen, is het zaak die zo snel mogelijk te verwijderen om blijvende schade te voorkomen.
Aardewerk en keramiek zijn twee benamingen voor serviesgoed dat voornamelijk uit klei bestaat. Keramisch servies heeft een wat meer robuuste uitstraling dan porselein, maar ook dit kan misleidend zijn. Aardewerk wordt vervaardigd bij een lagere temperatuur dan porselein (800-1150 graden Celsius).
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Om je houten plantenbak waterdicht te maken, kun je het anti-worteldoek vervangen door vijverfolie. Vijverfolie laat geen water door en zorgt ervoor dat je jouw houten plantenbak ook binnen kunt gebruiken!
Bloempotten zijn er in vele soorten en maten, maar helaas zijn een heleboel van deze potten niet 100% waterdicht. Heb je een kunststof bloempot, dan zal die uiteraard wel waterdicht zijn, maar vele andere materialen zijn dat helaas niet. In die gevallen biedt een kunststof inzethoes uitkomst.
Inzethoezen kun je gebruiken voor het waterdicht maken van je sierpot of plantenbak, maar ook voor het verkleinen van hoge plantenbakken. Waterdicht maken van je plantenbak: Wanneer je een nieuwe plantenbak koopt, is deze niet altijd 100% waterdicht.
Waterglas wordt gemaakt door zand met natriumcarbonaat op 1400 graden Celsius te smelten. Dit lijkt sterk op de manier waar glas gemaakt worden. Het smeltproduct wordt daarna aan water toegevoegd, de oplosbare delen gaan in oplossing.
GEBRUIKSVOORSCHRIFT WATERGLAS:
Scheur/ barst: Onverdund met kwast of iets dergelijks opbrengen aan de binnenkant en goed laten drogen (minimaal 24 uur). Indien nodig herhalen. Aanbrengen op schone, droge ondergrond.
Je kunt het aanbrengen met een kwast, roller of spuit (na verdunning met water) op of in een massa met kalk. Door de reactie met kalk wordt de stroperige vloeistof namelijk watervast en zorgt het voor een waterdichte vloer of muur. In de volksmond noemt men waterglas ook wel Kiesol of Natrium Silicaat.
Begin telkens met een ruwer schuurpapier, bijvoorbeeld 80 grit, en werk gaandeweg op tot een fijner schuurpapier, bijvoorbeeld 220 grit. Ga altijd naar buiten om te schuren, en draag een adequaat stofmasker.
Glazuurbak. Na eventjes drogen kunnen de potjes dezelfde dag al terug in de oven. Dit bakproces duurt iets korter (een uur of 8). Naargelang het glazuur dat je gebruikt en waar de stukken voor dienen, gaat de oven naar een temperatuur tussen de 1060 en de 1300 graden.
Chamotte is een korrelachtig of poederachtig materiaal, gemaakt van gebakken klei of steen. Het wordt toegevoegd aan klei om die sterker te maken, om textuur toe te voegen, en om ervoor te zorgen dat de klei minder krimpt bij het uitdrogen. Alles hangt natuurlijk af van het soort chamotte, en de hoeveelheid.