Gezonder grillen: een goede gasbarbecue voert het vet uit het vlees af. Bij een houtskoolbarbecue valt het vet in het vuur, verbrandt en er kunnen ongezonde stoffen in het vlees terecht komen. Goedkoper in gebruik: gasflessen zijn in aanschaf misschien duurder dan een zak houtskool maar ze gaan erg lang mee.
Houtskoolbarbecue: spelen met vuur
Barbecueën op kolen zorgt dan ook voor een betere smaak, maar op gas proef je meer het vlees. Een nadeel aan een houtskoolbarbecue is het opwarmen en het op peil krijgen van de temperatuur. Het duurt minimaal 30 minuten in tegenstelling tot 5 minuten bij een gasbarbecue.
Houtskool – intens en snel
Doordat de kooltjes zo rap op gang komen, zijn ze wel vroeg opgebrand. Ze doen het goed voor om en nabij de twee uur. Hierdoor is houtskool de perfecte brandstof als je meerdere dunne stukken vlees wilt grillen, zoals varkenshaasjes, hamburgers of een stokje saté.
Vind je het belangrijk om overal te kunnen barbecueën dan is een elektrische barbecue iets voor jou, omdat je hem vrijwel overal kunt aansluiten. Ben je er meer voor om toch de gezellige barbecue sfeer te hebben, maar gezonder te barbecueën en snel aan de slag te kunnen dan kun je beter kiezen voor een gas barbecue.
Briketten zijn de betere keuze omdat ze geen vonken veroorzaken. Daarnaast moet je er voor zorgen bij het aansteken geen steekvlam te veroorzaken of door 'blazen' in het vuur vonken te verspreiden. De gas BBQ daarentegen kent deze risico's niet en is eenvoudig aan te steken en te regelen.
De fles is goed voor 150 uur kookplezier. Ga je alleen maar barbecueën? Dan doe je mogelijk tot vier jaar met je fles.
Goedkoper in gebruik: gasflessen zijn in aanschaf misschien duurder dan een zak houtskool maar ze gaan erg lang mee. Meer mogelijkheden: koken, bakken, wokken, direct en indirect grillen, een gasbarbecue biedt vele mogelijkheden om uw maaltijd te bereiden.
We hebben dit jaar weer een uitgebreide test gedaan met de beste gasbarbecues, en de gas bbq van Boretti is als winnaar uit de test gekomen. Onder andere doordat deze bbq alles kan. Hij is stijlvol, makkelijk te verplaatsen of mee te nemen op vakantie, en bovenal ontzettend efficiënt als barbecue!
De hamvraag blijft: is de smaak hetzelfde als bij een houtskool-barbecue? Ja, en nee. Barbecuefanaten zullen stellen dat een elektrische barbecue bij lange na niet in de buurt komt van een houtskoolbarbecue. Geur-wise zal het eten op een elektrische barbecue inderdaad geen 'rooksmaak' meekrijgen.
Een hoger percentage koolstof betekent ook dat je houtskool meer brandstof bevat. Hierdoor brandt houtskool met een hoog percentage koolstof veel langer dan houtskool met een laag percentage. Dat de houtskool wat duurder is in dat geval verdient zichzelf weer snel terug.
Het is niet zo dat je houtskool eindeloos kunt gebruiken. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van je gerechten, eenvoudigweg omdat oude kooltjes niet zo goed branden als nieuwe kooltjes. Afhankelijk van de duur van de barbecuesessie kun je het houtskool één of twee keer hergebruiken.
Een gasbarbecue met lavastenen ontwikkelt ook de populaire barbecue-aroma's van een houtskoolbarbecue. Het vermindert ook de vorming van schadelijke stoffen.
De meest gangbare manier van barbecueën is direct grillen: rechtstreeks boven de kolen of de branders van je gasbarbecue je stuk vlees bakken. Deze methode is ideaal om kleinere of dunnere stukken snel klaar te maken, of om grotere stukken dicht te schroeien.
Prijs gasbarbecue kopen
Kleinere buitenkeukens met 2 hoofdbranders vind je al vanaf 100 euro. Vanaf ongeveer 350 euro kies je voor 4 of meer hoofdbranders en heb je een grote buitenkeuken.
Wil je gewoon barbecueën, direct en indirect grillen en roken dan is een gewone houtskoolbarbecue de beste keuze. Kies je voor wat meer gemak en neem je genoegen met grillen dan kan je een gasbarbecue overwegen.
Deze zijn in verschillende GAMMA bouwmarkten verkrijgbaar. Voor elk product in onze webshop kun je checken of jouw lokale GAMMA het op voorraad heeft, of een andere GAMMA in jouw regio. Klik dus eerst een gasfles aan, en klik daarna de oranje knop 'check voorraad bouwmarkt'.
Je zet de hoofdbranders in de barbecue op volle toeren aan, sluit de deksel en zorgt voor de juiste grilltemperatuur. Het hele grillrooster ligt boven het vuur waardoor er 1 grote warmtezone ontstaat. Vervolgens is het een kwestie van je gerechten direct boven het vuur op de grill leggen en de barbecue doet zijn werk.
Die zijn minder vervuilend, omdat ze minder zwavel uitstoten. Ze zijn ook minder vuil, omdat er amper vier procent van het volume aan as achterblijft. Volgens Vrinssen is verwarmen met kolen zo'n veertig procent goedkoper dan met mazout en zo'n 25 tot 30procent goedkoper dan gas.
Wanneer je een vlam ziet, sluit je het deksel van je gasbarbecue en laat je hem een 10 à 15 minuten opwarmen. Bij het eerste gebruik dien je je toestel nog een extra 5 à 10 minuten te laten opwarmen met open deksel. Pas daarna leg je voedsel op je rooster en kan het echte werk beginnen!
Achterbrander (draaispit brander)
De brander is geschikt voor als de gasbarbecue is uitgerust met een draaispit en hij zorgt er voor dat het vlees gelijkmatig gegaard wordt terwijl het ronddraait. Wat ook handig is aan achterbrander, is dat je deze ook kunt gebruiken als warmhoudzone op het achterste warmhoudrek.
Meestal ruil je een lege gasfles om voor een volle. Maar er zijn uitzonderingen. Een gasfles heeft namelijk een 'houdbaarheidsdatum', ofwel goedkeuringstermijn. Van een butaan of propaan gasfles is de goedkeuringstermijn meestal 10 jaar.