Echte kattenliefhebbers roepen het al langer, maar nu is het bewezen: je poes luistert wél naar zijn naam. Dat blijkt uit een Japans onderzoek dat gepubliceerd is in het vakblad Scientific Reports.
Effectief corrigeren
Vaak is een kleine verbale correctie met een lichte stemverheffing of toonverlaging al voldoende om je kat te corrigeren. Ze reageert dan misschien met een lichte stressreactie; ze likt haar bovenlip en knijpt haar ogen even dicht. Corrigeer je kat altijd meteen bij het ongewenste gedrag.
Katten luisteren écht naar hun naam als baasjes ze roepen. Uit een reeks verschillende woorden zouden huiskatten de eigen naam kunnen herkennen. Dat blijkt uit onderzoek van de Japanse universiteit Sophia University.
Dit is geweldig nieuws voor je kat, want hoe meer je zijn naam gebruikt, hoe sneller hij zal leren dat het zijn naam is. Zeg de naam van je kitten of kat herhaaldelijk tijdens plezierige ervaringen, zoals wanneer hij eet of wanneer je hem aait of met hem speelt. Als je kat stout is geweest, roep dan nooit zijn naam.
Spreek op hogere toon om je vriendelijkheid te uiten en op lagere toon als je iets aan haar gedrag niet prettig vindt. Vermijd schreeuwen tegen je kat om angst en stress te voorkomen. Gebruik steeds dezelfde woorden in bepaalde situaties. Zo vergroot je de kans dat ze woorden herkent.
Behalve ie-klanken gebruiken katten in hun eigen taaltje ook r-klanken (als ze spinnen), m-klanken (als ze miauwen) en s- of sh-klanken (als ze blazen). Kattennamen met die klanken erin pikken ze dan ook het snelst op.
Probeer het gedrag te negeren en corrigeren waar nodig. Straf jouw kat niet tijdens ongewenst gedrag, maar laat op andere manieren merken dat je het niet fijn vindt. Deze vorm met trainen wordt negatieve bekrachtiging. De kern van negatieve bekrachtiging is dat je iets leuks weghaalt bij gedraging.
Vaak heeft boosheid bij de kat te maken met irritatie. Bijvoorbeeld wanneer een andere kat in haar territorium komt. Zo zie je dat je met een boze kat te maken hebt: Opgezette haren op de schouders en de rug.
De dieren hechten waarschijnlijk geen betekenis aan hun specifieke naam. Waarschijnlijk hebben ze enkel geleerd om het geluid van hun naam in verband te brengen met bijvoorbeeld voedsel. Maar toch, je kat herkent zijn naam dus wel. Ook al is het alleen maar omdat hij honger heeft.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
De regel is namelijk dat een kitten nooit gestraft mag worden! Een kitten of een volwassen kat begrijpt straf niet. Straffen is een menselijke reactie uit boosheid of frustratie. Bijvoorbeeld: u straft uw kitten omdat hij aan de bank krabt.
Katten worden over het algemeen beschouwd als onafhankelijke dieren die gerust een tijdje alleen kunnen zijn. Maar na een langere vakantie lijken veel katten echt beledigd te zijn. In plaats van naar de deur te rennen en hun baasje te begroeten, wenden ze zich af. Ze laten zich niet aaien en willen ook niet spelen.
Hoewel studies hebben aangetoond dat het langetermijngeheugen van een kat wel 200 keer zo lang kan meegaan als dat van een hond, zijn katten zeer selectief in wat ze zich herinneren. In principe herinneren katten zich alleen wat hen ten goede komt.
Een kat zoekt naar een warmtebron, en als ze die niet in de zon vinden, vinden ze het wel bij jou. Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Je kat knipoogt met beide ogen
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.
De meest voorkomende redenen waarom een kat bijt zijn uit pijn of medische problemen, angst, frustratie, verkeerd begrepen communicatie of spel.
Bij spel kunnen katten namelijk ook bijten in handen, voeten of zelfs gezicht. Vaak zijn dit katten die als kitten geleerd hebben dat met handen spelen oké is. Je handen worden dan door de kat gezien als een speeltje. Ook kunnen ze door te bijten een reactie bij je uitlokken, bijvoorbeeld weggeduwd worden.
Katten die hier slecht mee omgaan zullen in een situatie die ze niet prettig vinden, dus bijvoorbeeld aaien, eerder overgaan tot krabben of bijten. Terwijl katten die minder snel gefrustreerd zijn hier op een andere manier op reageren, gewoon door weg te lopen.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Katten kunnen niet verliefd worden op mensen, op andere katten, op speciale plekken of op levenloze voorwerpen. Ze voelen geen liefde, en ze ervaren niet het gevoel voor iets of iemand te vallen. In plaats daarvan gaan ze het onderwerp van hun genegenheid waarderen.